Механізм компенсацій за зруйноване житло потребує вдосконалення

28 травня 2024, 18:27
Власник сторінки
народний депутат України
0
98

Справедлива і швидка компенсація таких збитків є надзвичайно важлива, адже безпосередньо впливає на добробут сотень тисяч українців.


ТСК Верховної Ради з питань захисту переселенців рекомендувала Уряду поширити механізм виплати компенсацій на тих українців, які втратили житло, починаючи з 2014 року. 

Це те, чого ми з колегами вимагали зробити ще два роки тому. Десятки тисяч українців втратили майно внаслідок бойових дій задовго до 24 лютого 2022 року. 

Війна на Донбасі почалася в 2014-му. Тому було б справедливо, аби у переліку претендентів на житло були також і ті, чиє майно було зруйновано в проміжку між 2014 та 2022 роком. 

Щойно решти запропонованих Кабміну кроків: 

Визначити порядок обстеження пошкодженого житла на окупованих територіях з використанням супутникових знімків. Терміново запустити систему обліку та збереження доказів, що підтверджують руйнацію майна, яке знаходяться на окупованій території або на території активних бойових дій, для створення доказової бази та можливості відшкодування завданих збитків в рамках міжнародного компенсаційного механізму та репарацій. 

Проаналізувати можливість компенсації власникам майна, яке знаходиться на окупованій території або на території активних бойових дій після юридично оформленої відмови від права власності на користь держави. 

Звернутись до прем’єра з проханням залучити фінансові ресурси, які необхідні для забезпечення безперервних виплат компенсацій за пошкоджене майно, а саме для уникнення заборгованості, черги із заявників та розриву у часі між прийняттям рішення про виплату компенсації за пошкоджені об’єкти нерухомого майна та здійсненням таких виплат. 

Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України у місячний строк – поінформувати громадян України, житло яких зруйноване, про необхідність подання окремого звернення на отримання житлових сертифікатів або коштів на відновлення зруйнованого будинку. 

Станом на 15 травня 2024 року 51 тисячі українських родин загалом перераховано 4,7 млрд грн на проведення ремонтно-відновлювальних робіт у пошкодженому житлі, а також видано 6,7 тисяч житлових сертифікатів на придбання або відбудову знищеного житло. 

Але підкреслюю – важливо, аби сертифікат не перетворився на джелело безпідставних надій. Сертифікат має бути забезпечений грошима. Інакше в ньому немає жодного сенсу. Справедлива і швидка компенсація таких збитків є надзвичайно важлива, адже безпосередньо впливає на добробут сотень тисяч українців.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.