Очищення радіоактивно забруднених територій – питання безпеки людей

12 квітня 2024, 18:23
Власник сторінки
народний депутат України
0
67

Нам знову доводиться шукати шляхи нейтралізації ризиків, пов'язаних зі спорудами, що залишилися від уранового виробництва Придніпровського хімічного заводу.

Цього тижня разом із колегами побували в Камʼянському. Нам знову доводиться шукати шляхи нейтралізації ризиків, пов'язаних з хвостосховищами, радіаційно-забрудненими будівлями та спорудами, що залишилися від уранового виробництва Придніпровського хімічного заводу (ПХЗ) – потужного підприємства з виробництва урану, яке за найкращих своїх часів продукувало близько 4 000 тонн урану.

Проблема в тому, що після банкрутства та реструктуризації ПХЗ на території заводу залишались чимало сховищ уранових відходів, забруднених об'єктів. Частина з них перебуває на відстані кількасот метрів від річки Коноплянка, яка впадає в Дніпро. Уявили можливі ризики?

Разом із Людмилою Буймістер як голови робочої групи з розробки Нацплану дій з реагування на загрози у сфері хімічної, бактеріологічної, радіаційної та ядерної безпеки взяли участь у нараді щодо прогресу у виконанні міжнародних проєктів для колишнього Придніпровського хімзаводу.

Ще у 2012 році Україна звернулася до Єврокомісії з проханням допомогти у ліквідації наслідків небезпечного виробництва, що велося на цьому місці. Відтоді маємо декілька спільних проєктів, реалізувати які повноцінно заважала спочатку українська бюрократія, а нині ще і повномасштабна війна.

Сьогодні на території колишнього хімічного заводу діє ДП «Бар’єр», основне завдання якого – контроль та безпека на колишніх уранових обʼєктів ПХЗ. Але проблема в тому, що підприємство є збитковим. Практично всі його видатки, скажімо, виплата заробітної плати фінансуються коштом іноземних донорів. Але підкреслюю – ДП «Бар’єр» – неприбуткове підприємство водночас, до прикладу, ставка земельного податку для нього аналогічна тій, яку сплачують усі інші підприємства в місті. Але треба відмежувати комерційні організації і неприбуткове підприємство, від роботи якого залежить безпека довкілля і десятків тисяч людей довкола.

Погодьтеся, досить дивно намагатися стягнути податок з підприємства, яке є банкрутом, нічого не заробляє і одночасно має стратегічне значення для екологічної безпеки держави.

Маємо нарешті змінити статус підприємства і терміново вирішити проблеми, які роками накопичувалися на ДП «Бар’єр». Для цього необхідна допомога не тільки міжнародних організацій та громадськості, а насамперед держави, зокрема й на законодавчому рівні. Опрацьовуємо відповідні рішення.

Відновлення радіоактивно забруднених територій – це не лише екологічне питання, але й питання безпеки людей, які живуть поблизу.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.