Різні погляди на Україну: підсумки саміту "Вишеградської четвірки"

28 лютого 2024, 00:44
Власник сторінки
народний депутат України
0
122

Тема війни в Україні стала ключовою на перемовинах.


У Празі під акомпанемент проукраїнського мітингу відбувся саміт "Вишеградської четвірки" (V4) за участю глав урядів країн Чехії, Польщі Словаччини та Угорщини. Для нас ця зустріч цікава тим, що тема війни в Україні стала ключовою на перемовинах. 

Уважно переглянула, як висвітлювали саміт ЗМІ країн V4 і на що звертали увагу. Це важливо, адже від того, як формується громадська думка, залежить підтримка країн-сусідів на урядовому рівні. 

Чехія: Чеські ЗМІ акцентують увагу на розбіжностях, які виникли в учасників саміту в питанні України. Сама зустріч відбувалася в період максимально напружених відносин між чотирма країнами-членами через війну. Radio.cz пише, що Країни V4 розійшлися у поглядах на причини російської агресії проти України та на форми допомоги, які вони готові надати Україні. Угорщина та Словаччина виступили проти надання військової допомоги, але виголосили готовність зробити свій внесок іншими способами – гуманітарною чи фінансовою допомогою. 

Чеські ЗМІ також активно висвітлювали мітинг біля Празького палацу Ліхтенштейн, де проходив саміт V4. Учасники зібрання протестувати проти візиту в країну прем'єр-міністрів Словаччини та Угорщини через їх позицію щодо України.

Польща: головний матеріал одного з найбільш популярних польських видань - газети Rzeczpospolita присвячений саміту саме в контексті України. Він так і називається: “Що розділяє Польщу та Чехію та Словаччину та Угорщину в питанні України?” Видання цитує прем'єра Туска, який закликав країни V4 до “продовження допомогти Україні як жертві нападу Росії, нехай навіть різними підходами до спільної справи”. 

“Краще для Польщі, я думаю, що краще і для Чехії, Угорщини та Словаччини, якби Вишеградська група була солідарною. Під час зародження V4 був спільний опір радянській імперії та присутності російських військ у наших країнах. Ми всі пам’ятаємо цю надзвичайну солідарність між народами”, – сказав Туск.

Словаччина: чи не найбільше про V4 з огляду на події в Україні пишуть словацькі ЗМІ. Воно в принципі й не дивно. Прем’єр Фіцо разом із прем'єром Орбаном – чи не найбільші критики України. Саме вони закликали до припинення бойових дій, попри будь-які наслідки такого рішення.
 
Вранці напередодні зустрічі словацьке видання sme.sk писано про важкі бої на Донбасі та нестачу боєприпасів. Це ж видання наголошує, що напередодні саміту прем'єри Чехії та Польщі відмежувалися від заяв Фіцо щодо України, а деякі чеські політики навіть закликали скасувати запрошення Фіцо на саміт. Окрім того, побутує думка, що позиція урядів Словаччини та Угорщини до російського вторгнення спричиняє розкол між державами V4. 

Угорщина: угорська преса очікувано не висвітлює саміт як масштабну надзвичайну подію, в основному цитуючи заздалегідь відому позицію уряду щодо основних питань, які піднімаються на саміті - регіональної співпраці, енергетики та міграції. 

Видання hungarytoday акцентує на проблемах у стосунках між Чехією та Угорщиною через Україну. “Прем'єр-міністр Чехії не радий розмовляти з Віктором Орбаном і Робертом Фіцо на саміті V4” - таким сьогодні вранці був заголовок основного матеріалу на сайті видання. Щоправда, вже на саміті Віктор Орбан оголосив напад Росії на Україну порушенням міжнародного права і погодився, що Україні потрібна допомога.  
“Ми не хочемо знову мати спільний кордон з Росією”, - наголосив Віктор Орбан. 

Загалом, саміт V4 не став для України сенсацією, чи навіть чимось незвичайним. Кожна зі сторін залишилася при власній думці, дипломатично погоджуючись із необхідністю надавати Україні допомогу. Питання лише в одному — в яких масштабах. І на це питання відповіді ніхто не дав. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.