Вибори на Тайвані: як це вплине на світову політику?

17 січня 2024, 14:20
Власник сторінки
народний депутат України
0
124

Можливий військовий конфлікт через Тайвань буде коштувати світові величезних втрат - приблизно в 10 трильйонів доларів, що відповідає 10% світового ВВП.


На виборах президента Тайваню здобув перемогу прозахідний кандидат від Демократичної прогресивної партії Лай Цінде, який підтримує незалежність острова. За проміжними даними підрахунку, політик набрав понад 40% голосів, випередивши Хоу Юї від опозиційної партії Гоміндан і представника Тайванської народної партії Ке Веньчже, що посів третє місце. Переможені визнали свою поразку.

За припущеннями The Wall Street Journal, результат виборів, ймовірно посилить напруженість у Тайванській протоці, адже перемога Лая знаменує продовження правління уряду, який підтримував незалежність острова. Китай, як відомо, категорично заперечує навіть натяки на відокремлення острова. 

Можливий військовий конфлікт через Тайвань буде коштувати світові величезних втрат - приблизно в 10 трильйонів доларів, що відповідає 10% світового ВВП. 

Лай Цінде вже звернувся до офіційного Пекіна із закликом визнати "нову ситуацію", а ще готовність вести перемовини з КНР на умовах поваги та рівності.

Загалом, вибори на Тайвані та їх наслідки можуть стати важливою віхою світової політики в найближчі роки. Утім, новий президент має врахувати два важливі фактори – опозиція, яка виступає за зближення з КНР, володіє потужною електральною базою, з якою варто рахуватися. Плюс, Сполучені Штати вустами президента Байдена наголошують, що НЕ визнають незалежності Тайваню. Думаю, що острів намагатиметься “всидіти” на двох стільцях і уникнути війни. Це мудре рішення може не лише врятувати регіон від великої війни, але й зберегти від колапсу світову економіку.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.