Україна здатна "перезимувати" на вітчизняному вугіллі

07 вересня 2023, 00:02
Власник сторінки
народний депутат України
0
18

Наполягаю на необхідності максимальної підтримки вітчизняної вугільної генерації, яка здатна забезпечити попит без необхідності закупівлі вугілля за кордоном.

Декілька важливих цифр, які характеризують підготовку України до опалювального сезону:

▪️ до енергосистеми повертаються шість “атомних енергоблоків” після планових ремонтів. До кінця листопада в енергосистемі працюватимуть всі 9 енергоблоків, котрі знаходяться на підконтрольній території. На жаль, досі росіяни утримують Запорізьку АЕС – найбільшу атомну електростанцію в Європі з шістьма енергоблоками. 

▪️ Днями під час виїзного засідання підкомітету з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки відвідали один з об'єктів енергетичної інфраструктури. Погодилися, що в перспективі доцільно розглянути питання будівництва нових енергоблоків, які дозволять замінити діючі, котрі вичерпають терміни експлуатації. 

▪️ триває ремонт трьох атомних енергоблоків; 
▪️ у ремонті — 60% блоків теплових станцій; 
▪️ теплоцентралі відремонтовані на дві третини; 
▪️ «Укренерго» відзвітувало про ремонт 80% магістральних мереж.
▪️ ворог накопичує сили та обсяги для обстрілів. Дуже важливий фізичний захист енергетичних обʼєктів.

14 млрд куб м природного газу закачано у підземні сховища газу із 14,7 млрд куб. м запланованих. Це дозволить перезимувати без імпортного газу. За рівнем закачування випереджаємо графік. 

З негативного: споживання газу зростало через спалювання його на ТЕС та ТЕЦ для виробництва електроенергії. Але надалі буде легше, адже 1 вересня після ремонту в мережу повернулися шість атомних енергоблоків. 

Щодо вугілля: у серпні його обсяги на складах ТЕС досягли 1,4 млн тонн. Для безпечного входу у зимовий період необхідно 1,8 млн тонн. Усе ще наполягаю на необхідності максимальної підтримки вітчизняної вугільної генерації, яка здатна забезпечити попит без необхідності закупівлі вугілля за кордоном. 

Станом на сьогодні дефіциту електроенергії немає. Нагадаю, що влітку Україна активно залучала аварійну допомоги з ЄС, що дозволило уникнути відключень світла. Утім вартість аварійної допомоги від 30% до 2 разів дорожче, аніж середня ціна електроенергії на ринку сусідніх держав. 

Заборгованість ДП «Гарантований покупець» перед виробниками ВДЕ складає 45% коштів за 2022 рік та майже 50% за перші 7 місяців поточного року, що є надзвичайно високим показником. Рівень розрахунку «Укренерго» за послугу ВДЕ за 2023 рік складає 11%. Станом на 1 серпня «Укренерго» заборгувало за сплату послуги 25 млрд грн. Таким чином Інвестори ВДЕ не можуть розрахуватися із кредиторами.

У той самий час заборгованість "Енергоатому" перед ДП "Гарантований покупець" за поточний рік становить 18 млрд грн. Досі "Енергоатом" не надав комітету Ради з питань енергетики та ЖКГ графіку погашення заборгованості. Без цього українські енергетики матимуть додаткові клопоти в процесі підготовки до опалювального сезону. Заборгованість має бути ліквідована.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.