Зернової угоди більше не існує. Що далі?

18 липня 2023, 18:19
Власник сторінки
народний депутат України
0
146

Одноосібне рішення РФ розірвати зернову ініціативу може завдавати шкоди сотням мільйонам людей у світі, які очікують на українське продовольство.

Зернової угоди більше не існує. Але проблема навіть не в тому, що росіяни вийшли з неї. Наразі вони намагаються зруйнувати нашу портову інфраструктуру. Цієї ночі гатили по Одесі та Миколаєву з використанням ракет та шахідів.

Насправді одноосібне рішення РФ розірвати зернову ініціативу може завдавати шкоди сотням мільйонам людей у світі, які очікують на українське продовольство.  

Учора Україна звернулася до Президента Туреччини та Генсека ООН з пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи. Домовленість щодо існування продовольчого коридору та інспектування суден існувала винятково в трикутнику Київ-Стамбул-ООН. Росіяни з турками та об'єднаними націями мали окремі домовленості. 

Але, зважаючи на скажені нічні атаки, шансів безпечне існування зернового коридору в нинішньому форматі, практично немає. 

Транспортування сушею - автотранспортом, залізницею, навіть річковими перевезеннями менш ефективні через низьку пропускну спроможність. Існують альтернативні шляхи перевезення морем, зокрема, через дунайські порти. Але попри це, все очевидно, що експорт скоротиться, а вартість його транспортування зросте.

Від початку дії Чорноморської зернової ініціативи з України були експортовані майже 33 мільйони тонн агропродукції до 45 держав світу. 60% обсягів пішли в країни Африки та Азії. Тепер країни цього регіону матимуть дефіцит продовольства, а українські аграрії – проблеми із експортом власної продукції. 

Наразі Україна шукає притомні рішення зернової проблеми. Питання номер один – експорт зерна та безпека портів.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.