Справедлива трансформація вугільних регіонів – порятунок для України майбутнього

23 червня 2023, 14:51
Власник сторінки
народний депутат України
0
129

В межах короткострокової стратегії енергетичного відновлення ми не можемо дозволити собі відмовитися від вугілля, утім саме довгострокова стратегія є дороговказом до вуглецевої нейтральності.


У Лондоні, де упродовж двох останніх днів тривала Конференція з відновлення України, спробувала донести до європейських колег вкрай важливу тезу: шлях України до вуглецевої нейтральності є унікальним через брудну, нічим неспровоковану війну, яку вже майже півтора року ведуть проти України росіяни. 

«Зелене» майбутнє України є безсумнівним, утім через ряд обставин і факторів найближчими роками ми не можемо дозволити собі відмову від вугілля. Саме вугільна галузь та теплова генерація цієї та наступні зими залишатимуться гарантом енергетичної безпеки. Європейці ставляться до цього з розумінням. 

В межах короткострокової стратегії енергетичного відновлення ми не можемо дозволити собі відмовитися від вугілля, утім саме довгострокова стратегія є дороговказом до вуглецевої нейтральності. 

Ще одна важлива річ: понад 80% вугільних шахт через вторгнення росіян опинилися на окупованій території. Ніхто не знає і не розуміє їх стан зараз. Це становить загрозу не лише енергетичній, але й екологічній безпеці вугільних регіонів. 

Зараз Україні також варто сконцентруватися на розвитку атомної та зеленої генерації з фокусом на маневрові потужності. 

Справедлива трансформація вугільних регіонів – це порятунок для України майбутнього, адже в процесі «зеленого переходу» важливо подбати про людей, які залучені у видобутку вугілля. Це вкрай важливо ще й тому, що через війну та мільйони біженців Україна втрачає людський потенціал, робочі руки, які обов’язково знадобляться у процесі великої відбудови. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.