Підрив дамби Каховської ГЕС: якою має бути реакція світу

10 червня 2023, 21:53
Власник сторінки
народний депутат України
0
124

Уряди і парламенти іноземних держав повинні активізувати та конкретизувати зусилля щодо притягнення до відповідальності росіян, винних у скоєнні міжнародних злочинів.


Підрив дамби Каховської ГЕС є вочевидь екоцидом та геноцидом українського народу. Відтак реакція світу повинна бути негайною та безкомпромісною. Парламенти та уряди держав-членів ООН, міжнародні організації та їх парламентські асамблеї повинні рішуче засудити російський терористичний акт, вчинений на Каховській гідроелектростанції та визнати Російську Федерацію державою – спонсором тероризму. Саме з такою вимогою сьогодні до парламентів країн-членів ООН звернулася Верховна Рада.

Підрив Каховської гідроелектростанції спричинив техногенну катастрофу: зруйновано верхню частину греблі, яка була останньою сходинкою Дніпровського каскаду гідроелектростанцій і утримувала водосховище об’ємом 18,2 куб. км., внаслідок чого розпочався неконтрольований витік води.

Тисячі людей позбавлені житла та потребують евакуації, завдано незворотної шкоди навколишньому природному середовищу, втрачено природні ресурси.

Мінування Каховської гідроелектростанції було здійснене росіянами одразу після її захоплення в перші тижні повномасштабного вторгнення. Її підрив створив смертельну небезпеку для людей і всього живого по обидва береги Дніпра нижче Каховського водосховища, а також беззаперечним і безпрецедентним актом екоциду, вплив якого виходить далеко за межі України і зачіпає екосистему всього Чорноморського регіону.

Через критично низький рівень води у Каховському водосховищі сотні тисяч українців вже мають проблеми з постачанням питної води, включно з 600 тисячами жителів міста Кривий Ріг, а також мешканцями інших населених пунктів, зокрема на тимчасово окупованому російською федерацією Кримському півострові.

Водночас ця катастрофа знищила сільськогосподарські угіддя з посівами на значних територіях і, фактично, унеможливила сільськогосподарське виробництво у Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях, які користувалися 2 водою для меліоративних систем з Каховського водосховища. Це матиме наслідком істотне погіршення якості ґрунтів, зменшення обсягів сільськогосподарського виробництва, а, відтак, неминуче вплине на продовольчу безпеку в усьому світі та може спричинити неконтрольовані міграційні процеси.

Закликаємо уряди і парламенти іноземних держав активізувати та конкретизувати зусилля щодо притягнення до відповідальності винних у скоєнні міжнародних злочинів, долучитися до розроблення та функціонування компенсаційного механізму, який забезпечив би повну компенсацію за шкоду, завдану російською федерацією внаслідок збройної агресії проти України.

Звертаємося до держав Групи Семи та Європейського Союзу невідкладно розглянути питання про накладення на російську федерацію нових жорстких далекосяжних санкцій, зокрема на російську ракетну індустрію та атомну галузь.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.