Як переробка біоетанолу і біометану "перезавантажить" енергетичний сектор

09 травня 2023, 17:13
Власник сторінки
народний депутат України
0
258

Україна розглядає будівництво нових біометанових заводів, що в майбутньому дозволить зменшити залежність від імпортного газу.


Збагачений біометан практично не відрізняється від природного газу, а отже його можна використовувати звичним для нас чином. По-друге, Україна має чи не найкращий потенціал в Європі для такого виробництва, а отже залучення інвестицій. Цьому сприяють великі площі сільськогосподарських земель. За даними Мінагро, з урахуванням біомаси з покривних культур, які можуть бути вирощені на 20% ріллі, потенціал виробництва біометану в Україні складає 21,8 млрд м3/рік. 

Чому це надважливо? Передусім тому, що виробництво біогазу та біометану вирішує одразу декілька критичних проблем: суттєвого зростання органічних відходів та подолання негативного впливу викидів парникових газів. На цьому акцентували під час спільних слухань енергетичного та аграрного комітетів Ради, адже запуск подібного виробництва є елементом не тільки енергетичної, але й продовольчої безпеки. 

Відомо, що продукти переробки біоетанолу є, до прикладу, сировиною для кормів у тваринництві. Таким чином, переробка біоетанолу і біометану підштовхне відродження сільської місцевості, а отже збільшенню відрахувань податків на місцях. 

Разом із представниками уряду та бізнесу обговорили шляхи розвитку ринку відновлюваних газів, залучення інвестицій, питання законодавчого врегулювання виробництва біометану і біоетанолу, його експорту, а також створення біопаливної біржі.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.