Штучні гальма для вугільної галузі у розпал війни – злочин проти енергетики

28 квітня 2023, 12:49
Власник сторінки
народний депутат України
0
26

Усі, хто у розпал війни гальмує роботу вугільної галузі, свідомо чи несвідомо підіграють росіянам, які не полишають спроб зламати нас економічно.

Повноцінний видобуток вугілля та безперебійна робота теплової генерації є запорукою енергетичної безпеки. Водночас українські гірники перебувають віч-на-віч зі зливою проблем, які роками не вирішуються. На цьому наголосила під час пленуму Профспілки працівників вугільної промисловості.

Перше і головне: питання своєчасної виплати заробітної плати. На сьогодні борг перед гірниками державних шахт перевищує 700 мільйонів гривень. Це неприпустимо. Наголошую: вугільна генерація є складовою енергетичної безпеки. Своєчасний розрахунок із шахтарями, розвиток і модернізація, технічне переоснащення шахт дозволить повноцінно підготуватися до наступної зими, яка буде не менш складною, аніж попередня. Потрібно створити такі можливості, аби вугільні підприємства заробляли кошти самостійно. Для цього варто якомога швидше реалізувати рекомендації, які ми з колегами напрацювали за підсумками круглого столу у Підкомітеті з питань енергетичної безпеки (я детально писала про них у дописі від 29 березня).

Друге: питання бронювання працівників вугільної галузі. Підприємства на межі зупинки через неукомплектованість технологічних ланцюгів з підготовки видобутку вугілля. Мені незрозуміло, чому ігнорується постанова Уряду, яка ще торік мала б нівелювати проблему. Відповідно до Конституції, захист держави є обов’язком громадянина, це не обговорюється. Водночас наголошую: існує також інший обов’язок – гарантувати економічну та енергетичну безпеку, що є фундаментом мілітарного опору ворогові. Неприпустимо затримувати цілі зміни шахт, завдаючи шалених збитків підприємствам тільки тому, що декому закортіло звірити реєстри військовозобов’язаних. Для цього існує визначений державою механізм, який аж ніяк не передбачає зриву роботи енергетичних підприємств.

Третє: вважаю, що встановлені з 1 грудня 2022 року мінімальні державні гарантії в оплаті праці як основа розрахунку тарифних ставок і окладів у розмірі 2 684 гривні елементарно не відповідають здоровому глузду.

Четверте: варто розглянути повернення дії режиму звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання на митній території України вугілля. Це дозволить певною мірою полегшити фінансовий стан вугільних підприємств в умовах часткової відсутності коштів на переоснащення шахт.

П’яте: невирішеним залишається питання повернення права на пенсію за віком на пільгових умовах окремим категоріям працівників, зайнятих на підземних роботах понад половину робочого часу.

Шосте: сигнали, які надходять про можливі закриття шахт у період дії воєнного стану є вкрай дивними. Ще раз: теплова генерація – основа енергетичної безпеки. Програму справедливої трансформації вугільних регіонів ніхто не скасовував, але підхід до неї має ґрунтуватися за засадах здорового глузду і з урахуванням поточної ситуації в країні.

Я вдячна представникам Профспілки працівників вугільної промисловості, державних і приватних енергетичних компаній, вугільних підприємств, які долучилися до роботи сьогоднішнього пленуму.

Вдячна міністрові енергетики Германові Галущенку, який попри труднощі в галузі завжди реагує і підтримує там, де це можливо. Сподіваюся, спільно ми вирішимо якомога більше болісних питань. Як керівник Підкомітету Ради з питань енергетичної безпеки найближчим часом спробую винести, зокрема, проблему бронювання на рівень прем’єра, Міноборони та Раднацбезу.

Вдячна Голові ППВПУ Андрію Зиміну за те, що актуалізує найгостріші питання щодо функціонування вугільної галузі у воєнний час.

Попри воєнний стан соціальний діалог з представниками вугільної галузі має продовжуватися регулярно.

Сьогодні окремо наголосила: українці не дякуватимуть за робочий процес. Людям потрібен соціально відчутний результат.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.