Чи готова Україна до нової пенсійної реформи?

18 квітня 2023, 17:10
Власник сторінки
народний депутат України
0
14

Пенсійна реформа, особливо під час війни, потребує ретельного підходу – ми не маємо ані найменшого права на помилку. Маємо гарантувати збереження усіх накопичених коштів.


Днями до Верховної Ради внесений проєкт закону про накопичувальне пенсійне забезпечення. Що пропонують колеги? По-перше, обов’язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років. По-друге, обов’язкову сплату роботодавцем пенсійних внесків: 1% у 2023, 1,5 %; у 2024, 2 % у 2025 роках від розміру заробітної плати працівників. По-третє, співфінансування державною таких внесків на паритетних засадах за рахунок коштів державного бюджету. Аналогічні умови пропонуються також для участі в системі для ФОПів та самозайнятих осіб.

Важливий нюанс: зберігати пенсійні накопичення будуть банки-зберігачі, яких допустять до діяльності в другому рівні пенсійної системи шляхом авторизації.

Тепер по суті: на моїй пам’яті це вже, здається п’ята чи шоста спроба запровадити накопичувальну пенсійну систему. Востаннє ми поверталися до цього питання торік у листопаді, а до того – незадовго до повномасштабного вторгнення. 

Підкреслюю: в самій накопичувальній системі немає нічого поганого як альтернативі отримання пенсійних виплат. Вона в різному форматі діє у майже сотні країнах світу. Головне питання: як в умовах крихкості української економіки захистити від знецінення внески людей, аби українці з жахом не тремтіли, спостерігаючи на коливаннями валютних курсів. Що робити з відсутністю розвинутого фондового ринку? Як гарантувати у довгостроковій перспективі стійкість банківської системи? Цікаво почути позицію Мінфіну.
 
Пенсійна реформа, особливо під час війни, потребує ретельного підходу – ми не маємо ані найменшого права на помилку. Маємо гарантувати збереження усіх накопичених коштів.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.