Допомога Енергоспівтовариства – фундамент майбутньої відбудови енергосектору

17 березня 2023, 16:33
Власник сторінки
народний депутат України
0
159

Для України критично важливо продовжувати ефективну співпрацю із Секретаріатом Енергетичного Співтовариства.


Енергетичне співтовариство допоможе Україні у підготовці судових позовів проти росіян для стягнення компенсації за завдану шкоду енергетичній інфраструктурі. На допомогу можуть розраховувати як державні, так і приватні енергетичні компанії. Відповідний меморандум міністр енергетики Герман Галущенко підписав із делегацією секретаріату Енергоспівтовариства на чолі з Артуром Лорковським.

Також країни Енергетичного співтовариства готові підтримати пріоритетні проєкти будівництва та реконструкції української енергетичної інфраструктури, відновлення об’єктів альтернативної енергетики.

Як голова Підкомітету з питань енергетичної безпеки я вдячна усім країнам Енергетичного співтовариства за неоціненний внесок у наш спільний спротив російській військовій машині. Особлива подяка усім наповнювачам Фонду підтримки енергетики України, яким вже вдалося акумулювати майже 190 мільйонів євро. Сьогодні важливо поєднати зусилля міжнародних донорів, які надають можливість українським енергетичним компаніям отримати необхідне обладнання.

Перебуваючи у Києві, керівництво Енергетичного співтовариства разом із українською стороною напрацьовувало засади майбутньої співпраці. Артур Лорковськи презентував звіт, який віддзеркалює основні досягнення України та вимоги до нашої країни як учасниці Енергетичного Співтовариства в процесі адаптації національного законодавства до європейського.

Відверто, нам є над варто працювати. Але є й суттєві здобутки. Навіть під час війни Україні вдалося просунутися в імплементації acquis (сукупність актів законодавства) у кількох сферах, зокрема – електроенергетика, енергоефективність, навколишнє середовище та відновлювані джерела енергії, безпека газопостачання.

Одним з наших найбільших спільних досягнень стала синхронізація об’єднаної енергосистеми України з енергосистемою Континентальної Європи, що частково стало можливим завдяки прогресу в імплементації законодавства у сфері електроенергетики, досягнутому країною ще до початку повномасштабної війни. 16 березня виповнився рівно один рік як Україна стала частиною європейської енергомережі ENTSO-E.

Для України критично важливо продовжувати ефективну співпрацю із Секретаріатом Енергетичного Співтовариства, особливо у межах напрацювання нового Нацплану скорочення викидів, який відповідатиме європейським директивам, Паризькій кліматичній угоді та Європейській зеленій угоді. Він стане своєрідним дороговказом на шляху перебудови та реновації енергетичної галузі та скорочення шкідливих викидів в атмосферу. Україна має підготування його драфт вже в червні. Ще рік матимемо для його остаточної фіналізації.

Важливо, аби майбутнє енергетичне відновлення крокувало пліч-о-пліч із «зеленим» порядком денним, включно з широкомасштабним впровадженням заходів у сфері відновлюваної енергетики та енергоефективності. Водночас вимоги сьогодення вимагають також пильної уваги до вугільної галузі та теплової генерації, які залишається міцним фундаментом енергетичної безпеки, особливо в осінньо-зимовий період.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.