Компенсацію за зруйноване житло повинні отримати усі українці без винятку

08 лютого 2023, 16:54
Власник сторінки
народний депутат України
0
117

Компенсацію за зруйноване житло повинні отримати українці, які постраждали внаслідок російської агресії, починаючи від перших бойових дій у 2014-ому, а не лише з 24 лютого 2022 року.

У Верховній Раді стартував розгляд у другому читанні законопроєкту 7198 щодо компенсації за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терактів, диверсій, спричинених військовою агресією росіян.

Документ закладає підвалини майбутніх відшкодувань, пропонує рішення для відновлення або придбання нового житла. Це питання, якими переймаються мільйони українців – хто залишився без даху над головою, втратив майно, роботу, бізнес та засоби до існування.

Проблема в тому, що закон стосується лише тих, хто зазначив лиха, починаючи з 24 лютого 2022 року.

Але було б справедливо, якби компенсацію за руйнування отримали українці, які зазнали лиха, починаючи з 2014 року. На жаль, народні депутати не підтримали відповідну правку до законопроєкту 7198.  

Зрештою є альтернатива. До порядку денного наступної сесії вже включено законопроєкт №7385, ухвалення якого створить основу для впровадження на державному рівні механізмів повного відшкодування шкоди потерпілим, завданої збройною агресією, починаючи з 2014 року.

Пропонується, аби компенсація стосувалася не лише пошкодженого житла, але також втраченого майна та бізнесу, у разі якщо вони залишалися на непідконтрольній території. Мова також про страхування майна окремо для фізичних та юридичних осіб.

Також пропонується створення Єдиного державного реєстру потерпілих осіб внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України. Створення спеціального Фонду для адресної виплати потерпілим ПОВНОГО відшкодування шкоди.

Джерелами забезпечення відшкодування заподіяної шкоди повинні стати кошти та інше майно держави-агресора та її резидентів, стягнуті на користь України за рішеннями міжнародних та іноземних судів; внески юридичних та фізичних осіб; цільові гранти, надані іншими державами, міжнародними організаціями, фондами, що здійснюють розподіл та надання таких грантів; кошти та майно у формі благодійної, гуманітарної та технічної допомоги, у тому числі переданих від іноземних держав, міждержавних, міжурядових та міжнародних організацій.

Донині в Україні не існує дієвого механізму отримання компенсації, яка б дозволила їм придбати чи збудувати нове житло, або, принаймні, відремонтувати пошкоджене, розпочати нову бізнесову діяльність для українців, долі яких зламала Російська Федерація внаслідок агресії, розпочатої в 2014 році.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.