Давос-2023: світ гуртується довкола України

23 січня 2023, 20:34
Власник сторінки
народний депутат України
0
118

Післявоєнне відродження України та відшкодування завданих росіянами збитків – ключові теми дискусії світових лідерів на майданчиках Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

Сотні гостей, серед яких меценати, політики та бізнесмени шукали можливості зарадити Україні та механізми притягнення росіян до відповідальності.

Упродовж тижня спілкувалася із дипломатами, урядовцями та депутатами країн-союзників. Наголосила на необхідності якнайшвидшого напрацювання юридичного механізму передачі Україні заморожених активів РФ.

Ворог має відшкодувати кожну копійку за руйнування та шкоду, нанесену державі та бізнесу.

Підкреслила важливість інвестицій в Україну, волонтерської та гуманітарної підтримки, допомоги обладнанням, яке критично важливе для відновлення енергетичної інфраструктури.

Колеги запевнили: попри економічні виклики, які все частіше мають місце у їхніх власних країнах, готові й надалі допомагати українцям у встановленні справедливого миру.

З ключових тез:

Перебудова: варто фокусуватися не на Путіні, а саме на Україні. Екс-прем’єр Британії Борис Джонсон наголосив – світ повинен надати Україні усі наявні засоби для перемоги. Христя Фріланд, українка за походженням, а нині заступник прем’єра Канади підкреслила, що Росії доведеться заплатити велику ціну за зруйновану внаслідок вторгнення інфраструктуру. Необхідно стимулювати бізнес для якнайшвидшого відновлення.

Інвестиції. Найбільші інвестбанки світу готові залучити капітал до України для її відновлення. Саме співпраця приватного та державного сектору, залучення масштабного приватного капіталу стане запорукою швидкого та успішного відновлення України, упевнені голова та виконавчий директор Goldman Sachs Девід Соломон та виконавчий директор BlackRock Ларрі Фінк, які також мали виступ в Українському домі.

Гуманітарна складова. Усе більше іноземних організацій – державних і приватних, донорських та благодійних – концентрують свою діяльність на підтримці України. Особливо хочу подякувати керівниці Агенції США з міжнародного розвитку USAID Саманті Пауер за лідерську підтримку України на шляху майбутньої відбудови України як суверенної, демократичної та економічно потужної держави. Це дуже важливо під час війни.

Щодня українці мужньо дивляться смерті в очі, платять надвисоку ціну за свободу. Нам потрібна допомога союзників. Якомога більше сприяння і підтримки.

Виступаючи перед учасниками Форуму, Президент Зеленський наголосив, що війна Росії проти України повинна стати останньою такою війною. Саме тому потрібна справедливість. Ми повинні покарати зло.

Окрім України, в Давосі також міркували над вирішенням іншого «набору» токсичних світових проблем, зокрема пандемії коронавірусу, кліматичного та людського розвитку, аби допомогти людству встояти перед майбутніми випробуваннями.

Для України під час війни ці проблеми, хоч і відійшли у статус другорядних, проте глобально залишаються вагомим викликом, з огляду на невтішні світові тенденції.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.