Іноземну допомогу українським енергетикам варто звільнити від митних платежів

20 жовтня 2022, 15:38
Власник сторінки
народний депутат України
0
126
Іноземну допомогу українським енергетикам варто звільнити від митних платежів
Вікторія Гриб - У Верховній Раді не повинно існувати опозиції до українських енергетиків

У Верховній Раді не повинно існувати опозиції до українських енергетиків.

Через війну та постійні ракетні удари українська енергосистема опинилася у вкрай уразливому становищі. Росіяни пошкодили понад третину електростанцій і продовжують нищити ті, що лишилися. Наразі критично важливо допомогти енергетикам у ліквідації наслідків ракетного терору.

На жаль, останні голосування у парламенті свідчать, що Рада не повністю розуміє спектр проблем галузі та їх можливі наслідки. Сьогодні, до прикладу, не підтримали правку про звільнення від мита критично важливого обладнання, що у вигляді технічної допомоги надають енергетикам іноземні держави та організації.

Третій тиждень ворог гатить по нашій інфраструктурі, натомість у Раді знаходяться ті, хто свідомо чи несвідомо дозволяє собі справжні дурниці. Інакше пояснити небажання голосувати я не можу. Маю питання до колег, які не дали жодного голосу за звільнення від митних платежів обладнання для енергетиків. Наголошую – мова про технічну допомогу, яку Україні БЕЗОПЛАТНО надають іноземні донори. Вона потрібна для швидкого відновлення енергосистеми та повернення світла у домівки українців.

Зараз за ввезення такої допомоги енергетичні підприємства зобов’язані сплатити мито у розмірі від 5 % до 10 % її вартості. Натомість абсолютно всі енергетичні компанії скерували усі свої фінансові резерви для відновленням зруйнованих об’єктів, вільні кошти для оплати ввізного мита за товари безкоштовної допомоги у них відсутні.

Ще влітку ми звільнили від мита товари для зберігання зернових та олійних культур – машини та обладнання, що призначені для їх завантаження та розвантаження. Тоді це було вкрай важливим з огляду на фізичне знищення багатьох зерносховищ. Тепер маємо допомогти енергетикам.

Як голова Підкомітету Верховної Ради з питань енергетичної безпеки ініціюватиму новий розгляд відповідної ініціативи й сподіваюся, що наступного разу здоровий глузд переможе. У Верховній Раді не повинно бути опозиції до українських енергетиків.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.