Сімейні лікарі не справляються з напливом пацієнтів

10 лютого 2022, 10:38
Власник сторінки
Політичний діяч
0
38
Сімейні лікарі не справляються з напливом пацієнтів

Сімейні лікарі не справляються з навантаженням. Пацієнтів може бути більше 50 на день, а графік запису на прийом обмежений.

В Україні склалася патова ситуація: ті, у кого хвороба протікає легко, потрапляють на прийом до сімейного лікаря лише за кілька днів після зараження, коли людина вже почала одужувати. А ось ті, по кому хвороба б’є більш сильно, викликаючи лише за пару днів відсутності первинної медичної допомоги ускладнення та запалення легень, опиняються на лікарняному ліжку під апаратами ШВЛ. Багатьох урятувати, на жаль, не вдається.

            Ситуація загострюється тим, що сімейні лікарі масово звільняються. Майже всі вони перевищили встановлений МОЗом та НСЗУ ліміт за підписаними деклараціями, і за це на них накладають штрафи. Сімейні лікарі, повторююся, не витримують навантаження, бояться заразитися від пацієнтів. Окрім того, їм зовсім не «посміхається» мінімальна заробітна платня на рівні 20 тис. грн, яку обіцяє цього року встановити уряд. Вони їдуть працювати за кордон у більш комфортних умовах.

            А що робити хворим українцям? У реальному житті — майже нічого, адже підписати декларацію з іншим лікарем також неможливо через перевищення ліміту.

            Жіночий рух «ЗА МАЙБУТНЄ» разом із народними депутатами від партії «ЗА МАЙБУТНЄ» запропонували уряду та Міністерству охорони здоров’я України збільшити оплату державою за обслуговування одного пацієнта сімейним лікарем із нинішніх 650 до 1020 грн, скасувати штрафи та зняти ліміти щодо підписання декларацій. Окрім того, виділити цього року 950 млн грн на розвиток системи екстреної медичної допомоги. На ці кошти, зокрема, потрібно закупити автомобілі для екстрених бригад, сучасне медобладнання для центрів екстреної меддопомоги.

            Пропонується також передбачити 160 млн грн субсидій місцевим бюджетам на забезпечення діяльності лікарень, що надають стаціонарну паліативну допомогу пацієнтам та відновити бюджетне фінансування заходів, пов’язаних із боротьбою з COVID-19, виділити на боротьбу з коронавірусом 600 млн грн.

            Якісну та оперативну первинну медичну допомогу кожному громадянину гарантує Конституція України!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: медицина,лікарі,сімейні лікарі
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.