Україну залишає дедалі більше працездатного населення — понад 1 млн за 2021 рік

09 лютого 2022, 09:47
Власник сторінки
Політичний діяч
0
47
Україну залишає дедалі більше працездатного населення — понад 1 млн за 2021 рік

Протягом 2021 року на заробітки за кордон виїхали 1 167 000 українців, що на 11% більше, ніж у 2019 році. При цьому 9% із них (100 тисяч наших громадян), планують назавжди залишитись закордоном.

За офіційною статистикою Держстату, протягом 11 років з нашої країни виїхали за кордон майже 3 млн трудових мігрантів. За неофіційними даними, ми втратили вже приблизно 10 млн працездатних осіб.

            За даними Національного банку України, у січні-листопаді 2021 року від українських заробітчан в Україну надійшло $13,9 млрд, що на $3,1 млрд більше, ніж за аналогічний період 2020 року, і в 20 разів більше, ніж країна отримала за цей час кредитних ресурсів від МВФ ($700 млн у листопаді).

            Українці створюють додаткову вартість поза українською економікою. І якщо б наші громадяни працювали не за кордоном, а вдома, надходження в розмірі $13,9 млрд могли б перетворитися на $70–80 млрд ВВП України!

            Біда в тому, що в нашій країні не створюються нові робочі місця, що спонукає стрімке зростання безробіття. Порівняно із докарантинним 2019 роком кількість безробітних зросла на 220 тисяч громадян — із 1,46 млн до 1,68 млн людей.

            Жіночий рух «ЗА МАЙБУТНЄ» послідовно виступає за відновлення в українських школах глибокої профорієнтаційної роботи з молоддю. Це величезна проблема, що загострює тенденцію втрачання Україною працездатних громадян.

            Під час останнього засідання членкині Комітету з питань освіти і науки Асамблеї Жіночого руху «ЗА МАЙБУТНЄ» напрацювали пропозиції для Міністерства освіти і науки України щодо запровадження в школах уроків профорієнтаційної підготовки, починаючи з 4 класу. Зокрема, ми пропонуємо: забезпечити системну поглиблену роботу зі школярами в напрямку професійного самовизначення; допомогти зробити правильний вибір професії з урахуванням індивідуальних здібностей та інтересів кожного учня; забезпечити гідні умови для відкриття та розвитку таланту кожної дитини; налагодити тісну співпрацю із зацікавленими підприємствами та установами, проводити екскурсії, організовувати стажування учнівської молоді за обраними спеціальностями тощо.

            Звертаємося до уряду та профільних міністерств із проханням підтримати нашу ініціативу. Якщо сьогодні держава не потурбується про власну молодь, завтра наші діти працюватимуть на користь інших держав.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Трудовая миграция,мигранты,школи,профориентация
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.