Життя в Україні стає дедалі дорожчим: заробітні плати не встигають за цінами

08 лютого 2022, 11:15
Власник сторінки
Політичний діяч
0
30
Життя в Україні стає дедалі дорожчим: заробітні плати не встигають за цінами

Для більш-менш комфортного життя протягом місяця українцям потрібно 30 тис. грн, що майже втричі перевищує рівень середньої зарплати.

Про це на своїй сторінці у Facebook пише лідерка Жіночого руху «ЗА МАЙБУТНЄ» Ірина Суслова.

Вона нагадала, що, за даними Національного банку України, на кінець минулого року рівень інфляції становив 10%. Оброблені продовольчі товари за рік подорожчали на 13%, сирі продукти харчування — на 11,8%, вартість послуг зросла на 10,4%, ціни на непродовольчі товари збільшилися на 0,5%.

            При цьому середня заробітна плата, за даними Держстату, становить 14 000 гривень. Цих коштів не вистачає на життя. Аналітики Gradus Research свідчать, що найбільші матеріальні претензії мають люди віком 35–54 роки, яким потрібно на місяць 30 тис. грн. Молодь від 18 до 24 років та люди старшого віку, від 55 років, прагнуть щомісячного доходу в 20 тис. грн.

            І це лише середні показники по всій Україні. Очікувано, що в Києві та інших містах-мільйонниках життя суттєво дорожче, ніж у невеликих містах і селищах. Респонденти столиці визначили щомісячну планку необхідних для комфортного життя доходів у 35 000 грн.

            «Зрозуміло, що на тлі реальних потреб та запитів щодо якості життя встановлений урядом прожитковий мінімум, від якого формується рівень середніх заробітних плат, пенсій та соціальних виплат, зовсім не відповідає реаліям сьогодення. Нагадаю, що з 1 січня 2022 року прожитковий мінімум в Україні складає лише 2393 гривні. А ось реальний мінімум, за підрахунками Мінсоцполітики, — 3569 грн. Однак, погодьтеся, навіть ці цифри дуже далекі від дійсності», — пише Суслова.

            Вона повідомила, що протягом минулого та поточного року Жіночий рух «ЗА МАЙБУТНЄ» разом із народними депутатами від партії «ЗА МАЙБУТНЄ» активно працюють над вирішенням найгостріших соціальних питань та покращенням рівня якості життя в Україні.

            «Ми вже розробили й надали уряду та Верховній Раді України низку пропозицій і законодавчих ініціатив щодо стабілізації та покращення загального стану життя громадян. Зокрема: Нацбанк має усіма наявними інструментами вгамувати інфляційні процеси, а уряд — переглянути Державний бюджет на 2022 рік і збільшити прожитковий мінімум хоча б до реального рівня, прорахованого Мінсоцполітики, — 3659 грн. Верховна Рада України має переглянути податкове законодавство та захистити конкурентну здатність товарів вітчизняного виробника. Зокрема, тимчасово встановити нульову ставку ПДВ на продукти харчування та знизити до 7% ставку на житлово-комунальні послуги. Необхідно також стимулювати внутрішніх і зовнішніх інвесторів щодо створення нових робочих місць, покращити якість вищої та середньої професійної освіти тощо. Це єдині та зрозумілі кроки, які дозволять врятувати економіку держави від подальшої стагнації, а українців — від зубожіння», — резюмувала лідерка Жіночого руху «ЗА МАЙБУТНЄ» Ірина Суслова.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: зарплаты,уровень жизни,податки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.