«Продовольчі картки» навряд чи вирішать проблему доступності продуктів

11 січня 2022, 15:18
Власник сторінки
Політичний діяч
0
34
«Продовольчі картки» навряд чи вирішать проблему доступності продуктів

Наміри влади запровадити «продовольчі картки» свідчать про низку проблем, які призводять до єдиного наслідку — у країні спостерігається стрімке збідніння населення на тлі не менш стрімкої інфляції.

Про це на своїй сторінці у Facebook пише лідерка Жіночого руху «ЗА МАЙБУТНЄ» Ірина Суслова, коментуючи вірогідне запровадження «карткової системи» на продукти харчування для малозабезпечених українців.

         «Коли це станеться, чиновники не кажуть. Проте експерти прогнозують, що карткову систему можуть запровадити вже цього року внаслідок стрімкого подорожчання продуктів харчування та неминучого подальшого зростання житлово-комунальних тарифів. Між тим, як буде працювати схема «продовольчих карток» в Україні, ніхто поки не знає. Чиновники планують взяти за основу американську модель SNAP», — пише Суслова.

         Правозахисниця нагадала, що в США продовольчі нарахування отримують понад 60 млн громадян. Це майже кожна шоста людина. Натомість право на отримання грошової допомоги мають родини, щомісячний дохід яких не перевищує 120% від прожиткового мінімуму ($16,7/час для родини з двох дорослих та двох дітей). У середньому це від 5500 до 9000 доларів. Який поріг бідності для отримання «продовольчих карток» буде встановлено в Україні, невідомо.

         «На відміну від США, які мають «власні гроші» та вкладають їх через малозабезпечених у підтримку власних виробників, в України є два шляхи — виділити кошти з державного бюджету, який може не витримати такого навантаження, або перекласти відповідальність на бізнес, збільшивши податки. Другий варіант призведе до ще більшого зростання цін та інфляції», — вважає правозахисниця.

         На переконання Ірини Суслової, існують альтернативні шляхи вирішення проблеми. Уряд має підтримати промисловість, зокрема, розглянувши можливості зниження податкового тиску, встановлення обґрунтованих цін на розподіл газу, збільшення видобутку вітчизняного газу, аби попередити подібні сценарії в майбутньому. Запровадити спеціальний режим доданої вартості в АПК. Суть режиму — зниження ставки ПДВ до 7% із теперішніх 20% на всіх етапах виробництва: від сільгосптоваровиробника до прилавка. Нарешті, Нацбанк має задіяти всі інструменти задля максимального стримування інфляції.

         За даними Держстату, протягом 2020 року приблизно 40% українських родин, або майже 6 млн сімей, постійно відмовляли собі в найнеобхіднішому, окрім продуктів. Ще приблизно 3% українських родин, або майже 500 тисячам сімей, не вдавалося забезпечити навіть достатнє харчування.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: продукты питания,цены на продукты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.