Діти без батьківської опіки стали заручниками «реформи інтернатів», - Суслова

15 грудня 2021, 10:00
Власник сторінки
Політичний діяч
0
35
Діти без батьківської опіки стали заручниками «реформи інтернатів», - Суслова

На Полтавщині діти без батьківської опіки та піклування і соціальні служби у справах дітей стали заручниками «реформи інтернатів». І така картина, на жаль, спостерігається в усіх областях України.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє правозахисниця, лідерка Жіночого руху «ЗА МАЙБУТНЄ» Ірина Суслова.

         «У Полтавській області закрили всі спеціалізовані інтернати, у яких мешкали діти-сироти та діти без батьківської опіки і піклування. Замість того, щоб спочатку знайти дітям нові родини, що й передбачає реформа, підлітків переселили до Центрів соціально-психологічної реабілітації міста Полтави та обласного центру в місті Гадяч. Місць на всіх не вистачає. До того ж у реабілітаційних центрах термін перебування обмежений, і діти можуть перебувати там не більше 9 місяців. Підлітків із неблагонадійних сімей повертають батькам, але вже за кілька днів більшість із них знову забирають через загрози здоров’ю та навіть життю! Зі всиновленням справжня проблема. Люди хочуть всиновлювати тільки здорових малюків. А більшість із тих, хто оформлює опіку, роблять це через гроші, використовуючи їх на власні потреби та в подальшому знущаючись над дітьми», — повідомляє Ірина Суслова.

         Правозахисниця наголосила, що «реформа інтернатів» мала благородну мету — знайти для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, нові родини, патронатних батьків, побудувати невеличкі будинки сімейного типу на 10 дітей, за якими б доглядали вихователі. Закриття або перепрофілювання інтернатів мало відбуватися лише після вирішення подальшої долі неповнолітніх.

         «Але все відбулося навпаки: інтернати закрили, будинки сімейного типу не побудували, нові родини для дітей не знайшли. І що з цим тепер робити, ніхто не знає!» — каже лідерка Жіночого руху «ЗА МАЙБУТНЄ».

         Вона повідомила також, що це питання ретельно вивчили членкині Комітету з питань соціальної політики Асамблеї Жіночого руху «ЗА МАЙБУТНЄ», які дійшли висновків про те, що ліквідація інтернатів не обумовлена зниженням чисельності дітей, що в них проживають, через передання на виховання до інших родин; для навчальних закладів-інтернатів, що ліквідуються, не розробляються механізми трансформації, не досліджуються індивідуальні потреби кожної дитини; причини потрапляння дітей у заклади інституційного догляду не аналізуються; за кошти державного бюджету України замість реформування дитячих будинків, розвитку соціальних послуг та інклюзії масово знищуються спеціальні та санаторні школи для дітей із тяжкими нозологіями.

         «Жіночий рух «ЗА МАЙБУТНЄ» звернувся до міністра соціальної політики. Для початку ми прагнемо прояснити загальну ситуацію: яка кількість дитячих будинків сімейного типу, патронатних сімей та малих групових будинків існує в Україні та кожній області, скільки дітей у них виховується; яка кількість дітей потребує влаштування в патронатні сім’ї; скільки в Україні багатодітних сімей, бездоглядних і безпритульних дітей, які перебувають на обліку, і який порядок роботи з ними», — резюмувала лідерка Жіночого руху «ЗА МАЙБУТНЄ» Ірина Суслова, додавши, що після отримання відповідей від уряду Жіночий рух разом із народними депутатами України від партії «ЗА МАЙБУТНЄ» запропонують шляхи виправлення помилок «реформи інтернатів».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.