Держава переклала на органи місцевого самоврядування непосильний тягар

10 грудня 2021, 11:42
Власник сторінки
Політичний діяч
0
23
Держава переклала на органи місцевого самоврядування непосильний тягар

Місцеве самоврядування — це фундамент побудови заможної України. Адже від успіху місцевих громад залежить майбутнє всієї держави. На жаль, реформа децентралізації обернулася на жорстку централізацію.

Щось пішло не так

Україна відзначає День місцевого самоврядування. Що про це особисто думаю я? На мій погляд, це фундамент побудови заможної України. Адже від успіху місцевих громад, їхнього економічного ресурсу, якісної освіти, доступної медицини, заможного населення залежить майбутнє всієї держави. Здавалося б, 7 років тому реформа децентралізації мала дати територіальним громадам потужний поштовх до розвитку місцевої інфраструктури, заохочення інвесторів, розбудови медичної, освітньої та дошкільної мереж, вирішення низки найболючіших житлово-комунальних проблем, посилення соціального захисту тощо. Усе це мало б статися за рахунок справедливого перерозподілу державних коштів та владних повноважень на користь територіальних громад. Принаймні від реформи децентралізації органи місцевого самоврядування очікували саме цього. Вони справедливо вважали, що на місцях краще знають, на які першочергові потреби витрачати кошти, які пріоритетні напрямки фінансувати.

Із такою точкою зору, до речі, погоджувалися майже на всіх рівнях центральної влади. Але в кінцевому результаті щось пішло не так. На жаль, держава переклала на місцеву владу непосильний тягар. Саме громади відтепер мали фінансувати лікарні, заклади профтехосвіти, школи, дитячі садочки. Держава навіть відмовилася компенсувати з державного бюджету України пільговий проїзд у громадському транспорті. Як результат, місцеві громади замість обіцяної децентралізації отримали ще більшу фінансову залежність від уряду.

 

Тотальна центрозалежність

За підрахунками експертів Асоціації міст України, на сьогодні територіальні громади залежать від державних субвенцій та дотацій майже на 70%! Органам місцевого самоврядування щороку не вистачає понад 50 млрд грн на фінансування першочергових потреб. Ситуація загострилася на початку 2021 року, коли в державному бюджеті України уряд скоротив на 98 млрд грн міжбюджетні трансферти. Зокрема, місцевим громадам скоротили на 8 млрд грн додаткові дотації на утримання закладів освіти та охорони здоров’я. На 38 млрд грн знижено обсяг освітньої субвенції (тобто фактично не враховано збільшення мінімальної заробітної плати та прогнозний рівень інфляції). Ще на 52 млрд грн скорочено обсяг фінансування медичних послуг.

Цьогорічну ситуацію ускладнює невиконання урядом видаткової частини державного бюджету України. Від початку року держава заборгувала місцевим громадам майже 4 млрд грн, що призвело до ще більшого загострення ситуації під час пандемії коронавірусу.

 

Що робити?

Неодноразово наголошувала на тому, що реальна, а не декларативна децентралізація в Україні можлива лише за умови передання фінансових ресурсів на місця. Що я маю на увазі: для стимулювання фінансових надходжень до місцевих бюджетів органи місцевого самоврядування мають отримати право на здійснення гнучкої політики щодо податків і зборів, які перераховуються до місцевих бюджетів. Прибуток на доходи підприємств і плата за користування надрами мають залишатися на тих територіях, де вони генеруються.

Необхідно позбавити місцеві громади від додаткових фінансових зобов’язань, якими «щедро» поділилася держава. Адже відсутність належної компенсації цих додаткових витрат із державного бюджету України суперечить Конституції України. Зокрема, частина 3 статті 142 Основного закону України передбачає, що «витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, мають компенсуватися державою».

В умовах погіршення фінансового стану місцевих бюджетів через посилення карантину трансферти місцевим бюджетам від держави набувають надзвичайно важливого значення. Саме тому уряд має повністю розрахуватися за наявними боргами з територіальними громадами до кінця поточного бюджетного року.

            Нарешті, система міжбюджетних трансфертів не повинна «вирівнювати в бідності» місцеві громади, а має здійснюватися на основі оцінки якості управління бюджетними коштами. Також необхідно здійснити оцінку рівня використання економічного потенціалу територій, що дозволить перетворити місцеві бюджети на ефективний та дієвий інструмент економічного розвитку.

Україні конче потрібна комплексна стратегія модернізації системи міжбюджетного регулювання, яка забезпечить розвиток усіх необхідних фінансових передумов для зміцнення місцевого самоврядування відповідно до положень Європейської хартії місцевого самоврядування.

І наостанок, хочу привітати всіх депутатів місцевого рівня з професійним святом! Незважаючи на гострий дефіцит фінансів, ви шукаєте і знаходите шляхи розвитку власних громад. Ви віддаєте свої сили, управлінський досвід і професійні знання служінню людям, розвитку своїх міст, селищ, а значить — будуєте майбутнє України вже сьогодні!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: бюджет,Дефицит бюджета,децентрализация,децентралізація
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.