Держава має збільшити видатки бюджету-2022 на реабілітацію дітей з інвалідністю

07 жовтня 2021, 12:08
Власник сторінки
Політичний діяч
0
16
Держава має збільшити видатки бюджету-2022 на реабілітацію дітей з інвалідністю

Діти з інвалідністю — це випробування держави на цивілізованість, толерантність, демократичність.

На жаль, протягом кількох років уряд фінансує соціальні програми за залишковим принципом, що погіршує й без того важке життя громадян. Найбільше страждають незахищені верстви населення, а діти з інвалідністю взагалі залишаються один на один зі своїми порушеннями.

Реалії нездорового життя

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 27.03.2019 року за № 309, середня вартість послуг на реабілітацію однієї дитини з інвалідністю має становити 19 тис. грн на рік (від 16 до 25 тис. грн залежно від ступеня обмеження життєдіяльності). Таким чином, щоб забезпечити фінансування реабілітації 170 тисяч дітей з інвалідністю, видатки державного бюджету мають складати понад 3,2 млрд грн. Однак те, що має бути, не означає, що так воно і є.

Жіночий рух «ЗА МАЙБУТНЄ» проаналізував фінансові кошториси України та дійшов висновку, що вже кілька років поспіль видатки державного бюджету на реабілітацію дітей з інвалідністю залишаються незмінними та складають лише 130 млн грн. Саме таку суму уряд передбачив і в проєкті державного кошторису на 2022 рік. Проте навіть із цих бюджетних «копійок», за які реально можна реабілітувати лише 7 тисяч дітей, цього року Міністерство фінансів України профінансувало програму компенсації вартості реабілітаційних послуг для дітей з інвалідністю лише на 18%!

Звідки взялася сума в 130 млн грн? Пояснюю: кілька років тому вона була розрахована урядом з урахуванням вартості реабілітаційних послуг лише для дітей з особливо тяжкими порушеннями. Тобто іншим дітям з інвалідністю доступ до реабілітації традиційно залишається закритим. Більше половини з них щороку стоять у черзі, яка так і не наступає. Тому інша половина родин, які виховують дітей з інвалідністю, навіть не намагається подавати запити на отримання начебто гарантованих державою послуг.

Що зазначено ЮНІСЕФ

Ми нагадуємо уряду України, що минулого року ЮНІСЕФ та ЄС закликали всі держави, що підписали Конвенцію про права осіб з інвалідністю та Конвенцію про права дитини, вжити невідкладних заходів для суспільної інтеграції дітей з інвалідністю. Уряди країн мають покращити реабілітацію неповнолітніх, забезпечити вільний доступ до якісної інклюзивної освіти, медицини, вести боротьбу з дискримінацією, насильством та зубожінням сімей, у яких виховуються діти з інвалідністю. 

Уряд має суттєво збільшити видатки

Проблема фінансування державних програм реабілітації дітей з інвалідністю потребує нагального вирішення. Жіночий рух «ЗА МАЙБУТНЄ» звертається до профільного комітету ВРУ з пропозицією суттєво збільшити у проєкті державного бюджету України на 2022 рік відповідні видатки.

Згідно з напрацьованими Рухом пропозиціями, які вже передала на розгляд парламентського комітету депутатська група «Партія «За майбутнє», видатки мають бути збільшені мінімум на 570 млн грн (зі 130 до 700 млн грн).

Зрозуміло, що ця сума не прокриє усіх затрат. Адже задля забезпечення фінансування реабілітації усіх 170 тисяч дітей з інвалідністю, як я вже зазначала, необхідно понад 3,2 млрд грн на рік.  Однак це лише перший крок, який дозволить забезпечити більшу кількість дітей з інвалідністю такими послугами:

-      соціальною реабілітацією (формування навичок спілкування, колективної дії, уявлення про основні правила поведінки в соціумі, сприйняття себе як частки дитячої спільноти);

- психолого-педагогічною реабілітацією (корекція емоційно-вольової та інтелектуальної сфер, пізнання навколишнього світу через відчуття);

-  фізичною реабілітацією (розвиток загальної та дрібної моторики, нормалізація стану тонусу м’язів).

Враховуючи чутливість проблеми, ми звертаємося до членів профільного комітету та дуже просимо не відмовляти дітям з інвалідністю у наданні гарантованих законодавством послуг. Урешті-решт маленькі українці мають відчути турботу про себе з боку рідної держави!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.