Україні - європейські стандарти інклюзивної освіти!

04 жовтня 2021, 14:12
Власник сторінки
Політичний діяч
0
33
Україні - європейські стандарти інклюзивної освіти!

Україна має піклуватися про дітей з інвалідністю за європейськими стандартами інклюзивної освіти

За підрахунками Міністерства соціальної політики, людей з інвалідністю в Україні стає чимдалі більше. Від 1990 року кількість таких громадян зросла з 3% до майже 7%. На сьогодні це понад 3 млн людей, із яких майже 170 тисяч дітей. Майже 80% інвалідів — люди працездатного віку. Проте гострі проблеми з державним фінансуванням, освітою та працевлаштуванням прирікають наших співгромадян на зубожіння, виштовхуючи на узбіччя соціуму.

Грошей нема, але ви тримайтесь!?

Напередодні кожного бюджетного року уряд голосно анонсує посилення турботи про людей з інвалідністю, збільшення фінансування соціальних програм та витрат на реабілітацію. Але для громадян нічного не змінюється. Свідчення тому — проєкт державного бюджету на 2022 рік.

Наступного року на заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації осіб з інвалідністю уряд виділив 1,897 млрд грн (на 220 млн грн більше, ніж у поточному році). А ось видатки на реабілітацію дітей з інвалідністю залишились незмінними — 130 млн грн (по 764 грн на дитину!). Я не хочу навіть розмірковувати, забагато це чи замало. Відповідь очевидна…

Цікаво інше: як повідомила на своїй сторінці у Facebook радниця-уповноважена Президента України з прав дитини і дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук (яка, до речі, є мамою дитини з інвалідністю), Міністерство фінансів цього року профінансувало програму компенсації вартості реабілітаційних послуг для дітей з інвалідністю лише на 18%.

Надбавки з повітря

Ще одна показова ілюзія. Із 1 січня 2021 року набрав чинності Закон № 851-IX «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» щодо підвищення особам з інвалідністю з дитинства надбавки на догляд. Закон був переданий до Верховної Ради ще 2019 року, а ухвалений 20 вересня 2020-го. Документ передбачає збільшення надбавок окремим категоріям громадян від 50% до 100%.

Знаєте, чому цей Закон так довго не міг набрати чинності? Тому що його ініціатори не надали фінансово-економічного обґрунтування та не вказали джерел, звідки держава має взяти додаткові 1,9 млрд грн на рік, щоб забезпечити збільшені виплати. Про це повідомило науково-експертне управління ВРУ, із яким цілком погодився Мінфін.

І найбільш цікаве: у проєкті держбюджету на 2022 рік я не побачила цих 1,9 млрд грн на збільшення надбавок. Принаймні, окремим рядком. Проте загальні витрати, які Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю отримає наступного року, складатимуть загалом 2,263 млрд грн. Ось і рахуйте…

«Повний» інклюзив

Як лідерку Жіночого руху «ЗА МАЙБУТНЄ» мене не може не хвилювати питання інклюзивної освіти дітей з інвалідністю. Адже реалії життя кардинально відрізняються від того, про що нам говорять урядовці. Вони звітують, що з моменту ухвалення Закону № 2145-VIII (від 23 травня 2017 року) «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг», кількість шкіл з інклюзивним навчанням стрімко зросла.

За інформацією державної Системи автоматизації роботи інклюзивно-ресурсних центрів «Україна. ІНКЛЮЗІЯ», станом на сьогодні дітей з інвалідністю навчають 2465 із 17337 українських шкіл. Це 14%. Для порівняння: у Литві — 90%, Польщі — 42%, Словаччині — 42%, Угорщині — 57%, Італії — 99%, Норвегії — 90%, Франції — 25%.

Уряд рапортує, що в усіх навчальних закладах з інклюзивною освітою встановлено пандуси, проведено перепланування класів і навіть тривожні кнопки є. Разом з тим триває робота з підготовки всіх шкіл до інклюзії. Натомість офіційна статистика свідчить про наступне: лише 74% (11560) шкіл дійсно облаштовані пандусами, але лише до 1-го поверху. Повне безбар'єрне середовище забезпечили одиниці. Туалети для дітей з інвалідністю мають лише 746 шкіл (5%). Школам украй бракує фахових, спеціально підготовлених учителів, вихователів та психологів. А в разі ухвалення закону про обов’язкову вакцинацію вчителів від COVID-19 проблема ще більше загостриться.

Досі не розроблено єдиної методологічної програми інклюзивного навчання, украй бракує обладнання та іншої матеріально-технічної бази. Норма закону, яка зобов’язує органи місцевого самоврядування забезпечити дітей транспортними засобами для поїздок до школи та у зворотному напрямку, не виконується. Таким чином, понад 50 тисяч дітей з інвалідністю позбавлені можливості навчатися.

Почути голос людей з інвалідністю!

Світова інклюзивна практика освіти розпочалася в 70-х роках минулого століття з розроблення та ухвалення відповідних законів, які запроваджували основи освітніх можливостей для навчання дітей з інвалідністю. На сьогодні цей досвід включений до Конвенції ООН «Про права інвалідів», до якої приєдналася і Україна. Підходи країн Європи та США майже аналогічні нашим. А ось політична воля до цієї вкрай важливої справи не підлягає жодному порівнянню.

Ситуація потребує вирішення. В Україні вже стартував масштабний проєкт, ініційований Жіночим рухом «ЗА МАЙБУТНЄ» під назвою «Голос людей з інвалідністю», до якого активно долучаються мами діточок з інвалідністю, громадські організації, волонтери, профільні фахівці, народні та депутати місцевих рад. У кожному регіоні за допомогою народних депутатів України від партії «ЗА МАЙБУТНЄ» створюються робочі групи, які наживо спілкуватимуться з людьми. Перше завдання нашого Жіночого руху — систематизувати соціальні проблеми громадян з інвалідністю. По-друге, у тісній співпраці з народними депутатами-однопартійцями розробити та домогтися ухвалення реалістичних, дієвих законів. А головне — забезпечити чіткий контроль за їх виконанням.

Ми вже провели дві робочі зустрічі з народними депутатами від партії «ЗА МАЙБУТНЄ» Сергієм Лабазюком та Іриною Констанкевич. Найближчим часом відбудуться комітетські слухання щодо вирішення проблем інклюзивної освіти на законодавчому рівні під головуванням нашого однопартійця, голови Комітету ВРУ з питань прав людини Дмитра Лубінця.

Переконана, що спільними зусиллями ми повернемо людям з інвалідністю можливість самореалізації — творчої, професійної, духовної, налагодимо звичайне людське спілкування з ними, захистимо від психологічного насильства, розірвемо коло соціальної ізоляції. Конституція України має діяти для всіх громадян. Коли Україна впровадить європейські стандарти інклюзивної освіти?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.