Примусова вакцинація вчителів від COVID-19 протизаконна

30 вересня 2021, 10:54
Власник сторінки
Політичний діяч
0
339
Примусова вакцинація вчителів від COVID-19 протизаконна

Міністерство охорони здоров’я України підготувало проєкт наказу про обов’язкове щеплення вчителів від COVID-19.

Міністерство охорони здоров’я України підготувало проєкт наказу про обов’язкове щеплення вчителів від COVID-19. Цим кроком МОЗ та особисто міністр Віктор Ляшко розписалися в ігноруванні думок українського суспільства, рекомендацій прогресивних політичних сил та грубому порушенні вітчизняного і європейського законодавства. 

Про наказ

Проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» оприлюднено на сайті Федерації професійних спілок України. На офіційному сайті МОЗ документ поки відсутній. Натомість міністр Віктор Ляшко повідомив членів уряду про готовність до примусового щеплення ще 22 вересня 2021 року під час засідання Кабінету Міністрів.

Зі свого боку прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив: у разі, якщо кількість вакцинованих викладачів не досягне позначки 80%, навчальний заклад переходить на дистанційне навчання. Україною ширяться чутки, що школи, дитячі садки та виші знов закриються з 4 жовтня.

Примусова вакцинація порушує закони

Замість створення умов для ефективного захисту вчителів, учнів та їхніх батьків, організації безпечного навчального процесу в навчальних закладах, урядовці обрали найлегший та найризикованіший шлях. По-перше, своїми діями МОЗ свідомо ігнорує низку законів України. А саме — статтю № 284 Цивільного кодексу України (яка чітко визначає, що надання медичної допомоги фізичній особі віком від 14 років провадиться лише за її згоди), статтю № 43 «Основ законодавства про охорону здоров’я України» та статтю № 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Окрім того, проєкт наказу МОЗ грубо порушує Резолюцію № 2361 (2021) ПАСЄ, яка закликає та рекомендує інформувати громадян про те, що «вакцинація не є обов’язковою, що ніхто не може зазнавати політичного, соціального чи іншого тиску для проходження вакцинації, піддаватися дискримінації за відмову від щеплення».

Епідемія безграмотності

У разі ухвалення рішення про обов’язкову вакцинацію уряд порушить конституційні права та Кодекс законів про працю. Мені достовірно відомо про те, що майже всіх учителів та викладачів уже попередили про звільнення у разі відмови від щеплення. Таким чином, десятки тисяч громадян ризикують втратити джерела доходів та не зможуть годувати власні родини.

Я вже не кажу про те, що черговий локдаун призведе до прискорення деградації якості української освіти. Яскравий тому приклад — цьогорічні підсумки ЗНО. За даними Міністерства освіти і науки, цього року іспити з математики не склали 30% випускників, майже 8% провалили ЗНО з української мови і літератури, 18% — з історії України!

Що робити вчителям

По-перше, пам’ятати: відмова від вакцинації не є приводом для вашого звільнення. Будь-які накази або нормативні акти уряду та місцевої влади не можуть нівелювати чинні закони та Конституцію України. Стаття № 43 Основного Закону гарантує право кожного на працю, а стаття № 2 Кодексу законів «Про працю» забороняє будь-яку дискримінацію працівників залежно від стану здоров’я.

По-друге, закликаю дуже ретельно та відповідально ставитися до власного здоров’я та виконання норм епідемічної безпеки під час організації навчального процесу.

Що раджу урядовцям

Влада має припинити порушувати закони та залякувати українців. Уряд і народні депутати перш за все мають забезпечити жорсткий контроль за виконанням у навчальних та дошкільних закладах чітких протиепідемічних норм, які ще восени минулого року застосував МОЗ. Держава має вдосконалити організацію, процес та навчальні програми дистанційної освіти, забезпечити відповідну професійну підготовку вчителів (особливо із сільської місцевості), нарешті придбати, а не лише обіцяти, учителям ноутбуки, завершити державну програму інтернетизації села та невеличких міст.

І головне! Держава має забезпечити медичне страхування викладачів і всього персоналу навчальних закладів, які задіяні в навчальному процесі під час пандемії, та на законодавчому рівні врегулювати питання вакцинації без порушення прав і свобод людини. Лише так нам вдасться подолати пандемію, не зруйнувавши економіку, соціально-правові інститути, а головне — не втратити освіту, майбутнє нашої держави!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.