Латвія vs Придністров'я

06 вересня 2021, 14:29
Власник сторінки
фрілансер
0
14

Латвійська Республіка з 2014 року входить до складу ЄС

Латвійська Республіка з 2014 року входить до складу ЄС. Це зробило істотний вплив на розвиток економіки країни і рівень доходів громадян. Загальна сума фінансових вливань в економіку Латвії з європейських фондів перевищила € 10 млрд. За цей час рівень життя латвійських громадян виріс в співвідношенні із середньоєвропейським з 48% до 68%, а рівень життя в Латвії в порівнянні з Україною в 2018 році став набагато краще: середня заробітна плата в Латвії становить 780 €. Після утримання всіх податків на руках у громадян залишається в середньому 650 €.

Ліберальне фінансове законодавство і стабільність економіки роблять латвійські банки привабливими для великого числа європейських бізнесменів. Безсумнівний плюс відкриття в них рахунків або оформлення кредитів - це суворе дотримання банківської таємниці, за розголошення якої передбачена кримінальна відповідальність.

Сучасний якісний зв'язок по всій території країни - то, чим дійсно може похвалитися Латвія. Місцевий стаціонарний телефонний зв'язок, повністю перекладений на цифрові технології з восьмизначною системою номерів, налічує близько 700 000 абонентів. Послуги швидкого інтернету отримує близько 65% населення країни. Крім того, активно розвивається ринок стільникового зв'язку Латвії.

На виборах президента самоназваної Придністровської Молдовської Республіки 11 грудня 2016-го переміг спікер місцевого парламенту Вадим Красносельський. У нього – 62% голосів. Чинний керманич Євген Шевчук отримав лише 28%. Він спробував зменшити на третину пенсії та зарплати бюджетників, поки Росія не підкинула вчергове в липні 2016 року грошей. Завдяки російським дотаціям пенсіонери отримали надбавку – 104 придністровських рубля (240 гривень).

Місцеві мешканці часто їздять за продуктами в Україну, оскільки багато споживчих товарів там відчутно дешевші: це стосується і молочних продуктів, і дитячих підгузників, і спиртних напоїв, і багатьох інших товарів. Показники різниці в цінах варіюються. У середньому в Тирасполі вони дорожчі, ніж в сусідній Одесі на 20 — 30%.

Економіку Придністровського регіону контролює голдинг-монополіст «Шериф». Йому належать багато різних активів. З-поміж них і великий модерний спортивний комплекс з однойменною назвою під Тирасполем, побудований у 2002-му. На цій арені раніше грав ФК «Тирасполь». У 2015-му його розформували. Невизнаний статус «ПМР» унеможливлює участь тамтешніх команд у міжнародних турнірах.

Іноземцям у Придністров’ї в жодному разі не можна покладатися на свої банківські картки. За першої ж спроби розрахуватися карткою немісцевого банку вам повідомляють, що це не можливо. Місцеві офіціанти, продавці пояснюють це так: «У нас інший стандарт». Під ним якраз і мається на увазі те, що провести трансакцію там можна лише за допомогою картки придністровських банків. Отже, для іноземців єдиний вихід – запастися готівкою.

Висновок:

русскій мір = розруха і бідність

європейський вектор = можливості і гарантії


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Приднестровье,экономика,Латвия,Евросоюз
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.