Міжнародна ізоляція Білорусі: перспектива для України

27 вересня 2021, 16:48
Власник сторінки
фрілансер
0
24

Україна, США, Канада, Велика Британія, Данія, Словаччина, Чехія, Польща, Естонія, Латвія, Литва не визнали Олександра Лукашенка президентом Республіки Білорусь.

Серед країн, які визнали – Росія, Китай, Туркменістан, Узбекистан тощо.

Чи означає це невизнання міжнародну ізоляцію, і чим теоретично може обернутися ізоляція для України?

Лукашенко обговорив з Путіним протести у Білорусі | Новини - актуальні  повідомлення про події в світі | DW | 15.08.2020

Найголовніше – свої обійми для Білорусі радо відкриє «русскій мір». Чим глибша ізоляція Білорусі, тим швидше остання опиниться в складі новітнього СРСР – т.зв. «Союзної Держави». Економіка Білорусі наразі перебуває в критичній залежності від російських енергоносіїв, які «братня» федерація їй постачає зі значним дисконтом, явно собі в збиток. Але за енергетичну халяву доведеться розплатитися значно дорожчим – фактичною втратою державного суверенітету. Для України політичний союз РФ та Білорусі обернеться додатковою тисячею кілометрів кордону з «русскім міром», з чого випливає наступний аспект.

У військовій сфері міжнародна ізоляція «Бацьки» призведе до наявності російського військового контингенту на території Білорусі. Олександр Лукашенко вже заявив про закупівлю російської військової техніки, очевидно, що вона приїде до Мінську разо з «військовими консультантами». Європейські країни вже почали готуватися до цієї загрози – Польща, наприклад, закупила американські сучасні танки для посилення захисту власних кордонів. Та якщо загроза військового вторгнення для Польщі є невеликою вірогідністю, то для України це є цілком реальною перспективою.

Почему слова Лукашенко о “самой вкусной картошке в мире“ – слишком смелые »  UDF | Новости Беларуси

Економіка. Цього року Україна стала найбільшим постачальником картоплі до… Білорусі. Енергоносії в Білорусь постачає Росія. Так, в Білорусі функціонує низка промислових підприємств, які виробляють конкурентоспроможну продукцію. Поки що виробляли, принаймні. На прикладі Росії можна сказати, що міжнародна ізоляція не сприяє розвитку промислового виробництва. І якщо у «країни-бензоколонки» є запас міцності завдяки викопним вуглеводням, то Білорусь, очевидно, зазнає фатального удару, і вимушена стати дотаційним регіоном Росії.

Автомобільна промисловість у Білорусі — Вікіпедія

Наука і культура. Очевидно, що без західних технологій пострадянські країни навіть картоплю не здатні виростити. Розвиток науки знаходиться в прямій залежності від міжнародного співробітництва. Країни – власники технологій також зацікавлені в ринках збуту, але Білорусь не настільки значний ринок, щоб ризикувати потрапити під санкції в боротьбі за нього.

Тож найближчим часом білорусам доведеться вивчити новомодне слово «импортозамещение», а росіянам забути про білоруські мандарини, пармезан та морепродукти.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: диктатор,Русский мир,Александр Лукашенко,Білорусь
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.