Тенденції електоральних настроїв населення

28 липня 2021, 13:06
Власник сторінки
Доктор політичних наук, політолог
0
38
Тенденції електоральних настроїв населення

Вчора соціологічна група «Рейтинг» опублікувала дослідження суспільно-політичних настроїв населення.

Тож попри початок відпусткового сезону соціологи невтомно працюють, даючи політологом цифри електоральних настроїв українців, на основі яких вже можна прослідкувати певні політичні тренди та тенденції.


Отже, напрям руху країни як правильний оцінюють чверть опитаних (25%), як неправильний – 67%, не змогли відповісти – 8%. При цьому лідером як довіри, так і електоральних симпатій продовжує залишатись Зеленський та його політична сила. Чинному президенту довіряють 45% опитаних, не довіряють – 52%. За нього готові проголосувати 27,7%. Партію «Слуга народу» готові підтримати 24,1%. Загалом рейтинг влади стабілізувався після того, як з лютого почав зростати. Наразі рейтинги влади на своєрідному плато. Проблемним для влади восени буде питання тарифів, а от електорально привабливими будуть теми деолігархізації, збільшення соціальних виплат, а також новий виток боротьби зі старими елітами, не виключено, що, наприклад РНБО займеться рівнем місцевих еліт, їх безкарністю та зловживаннями на місцях.


Антирейтинг стабільно продовжує очолювати Порошенко: 46% не проголосували б за нього за жодних обставин. За рівнем довіри він також пасе задніх. Довіряють йому 26%, не довіряють – 72%. Водночас рейтинг Порошенка зафіксувався на позначці в 13,4%, а його партія має на 1% кращий результат, ніж сам п’ятий президент. Особливих точок зростання рейтингу ні у Порошенка, ні у ЄС поки немає. Все буде залежати від рівня політичної турбулентності восени, але на відміну від інших опозиційних сил ні тарифи, ні питання бідності не зможуть бути фішкою цієї політичної сили. Для зміни електоральних настроїв на свою користь Порошенко і Ко потрібна «зрада» Зеленського, щось на кшталт реалізації формули Штайнмайєра без розв'язання безпекового питання, але поки Зеленський надії для них в цьому питанні не дарує, він займає жорстку позицію: спочатку безпека, демілітаризація, контроль над кордоном, а потім вже розгляд політичних питань.


Другу сходинку за рівнем довіри до українських політиків посідає Тимошенко: їй довіряють 31%, не довіряють – 68%. В цілому суспільна підтримка Тимошенко та «Батьківщини» зростає. Серед електоральних симпатій українців і Тимошенко, і її партія увійшли у трійку лідерів, витіснивши з неї ОПЗЖ та Бойка. За Тимошенко готові проголосувати 11,4% українців, а за її партію - 12,8%. З червня є стабільний приріст, тому тут можна вже говорити про тренд. В плюс їй грає її послідовність в питаннях землі та тарифів. Не кон’юктурність, а систематичне відстоювання своїх позицій подобається виборцям. Подальша динаміка електоральної підтримки Тимошенко та «Батьківщини» також буде залежати від осінніх умов турбулентності.


Також можна говорити про тренд падіння підтримки Бойка та ОПЗЖ. За Бойка готові проголосувати 10,1% опитаних, за ОПЗЖ - 12,4%. Частково Мураєв забирає на себе підтримку біло-блакитної ніші, але не лише це обумовлює падіння підтримки ОПЗЖ та Бойка. Після закриття телеканалів вони просто не знають як комунікувати зі своїм виборцем і виглядають доволі розгубленими. Креативних підходів вони поки не виробили, а традиційне для цієї політсили питання тарифів відійшло під «опіку» Тимошенко, а питання землі вони проґавили вже давно. Тож навіть можлива політична турбулентність восени навряд чи їм чимось допоможе. 


«Голос» через внутрішній розбрат продовжує втрачати прихильників. На гіпотетичне проходження в парламент можуть розраховувати: «Українська стратегія Гройсмана» - 5%, Радикальна партія і партія Мураєва «Наші», які в активі мають 4,8%. «УДАР Віталія Кличка» і партія «Сила і честь» мають трішки більше ніж 4% підтримки. Але в контексті цих політичних сил варто пам’ятати про статистичну похибку у 2%, яка може зіграти як в плюс, так і в мінус.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Володимир Зеленський
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.