Політичний порядок денний:що грає владі в плюс,а з чим можуть виникнути проблеми

14 травня 2021, 14:15
Власник сторінки
Доктор політичних наук, політолог
0
40
Політичний порядок денний:що грає владі в плюс,а з чим можуть виникнути проблеми

До завершення політичного сезону залишилось два з половиною місяці. Далі відпускний період і початок нового політичного сезону, який стартуватиме з тридцятої річниці Незалежності України.

Зараз влада з більшості політичних питань знаходиться у виграшній позиції.

В першу чергу це стосується кейсу кума Путіна Віктора Медведчука, якому разом з Тарасом Козаком оголосили підозру у держзраді та замаху на розграбування національних ресурсів у Криму. Першого відправили під цілодобовий домашній арешт, а другий поки начебто перебуває на лікуванні в Білорусі. Їм загрожує до 15 років ув’язнення. В українців мало сентиментів до Медведчука та й західні партнери його підтримувати не будуть, ба навіть Росія заявила, що не буде втручатись. Загалом нашим громадянам подобаються сильні та рішучу дії, саме це наразі й робить Володимир Зеленський. Він не толерує антидержавну діяльність будь-кого. Цікаво, що серед прихильників ОПЗЖ є чимало тих, кому подобаються такі дії Зеленського, попри те, що вони спрямовані проти одного з лідерів політичної сили, симпатиками якої вони є. Тобто образ сильного лідера переважує навіть ідеологічні орієнтації.

Жорстку позицію Президент займає й щодо контрабандистів, хитро зроблених видобувачів надр, на яких РНБО накладає санкції, «злодіїв в законі», яких СБУ видворяє з країни, а також олігархів. Окрім розробки антиолігархічного закону, який має визначити статус олігарха в Україні, уряд нещодавно підтримав проект змін до Податкового кодексу, яким зокрема, збільшуються ставки податків та рентних платежів для великого бізнесу – найбільше зміни «вдарять» по імперії олігарха Ріната Ахметова. Безумовно, це лише проект, але він показовий, адже демонструє, що для Зеленського немає «улюблених» олігархів, і Коломойський, і Ахметов, і Фірташ мають вгамовувати свої апетити. 

Все це, безумовно, грає Зеленському та його політичній силі в плюс, додає електоральних балів, що демонструють й останні соціологічні опитування. Але такий шлях має й свої небезпеки, адже ті, проти кого грає Президент, рано чи пізно захочуть дати відповідь й будуть шукати слабкі місця для атаки.

Таким місцем, скоріше за все, може стати земельне питання, яке є дуже чутливим для українців. Згідно з опитуванням Групи Рейтинг, 77% опитаних переконані, що рішення про запровадження в Україні ринку купівлі/продажу земель сільськогосподарського призначення, повинне прийматися на всеукраїнському референдумі. 16% – не підтримують такої ініціативи. 58% однозначно готові взяти участь у такому референдумі, 17% – скоріше б взяли участь, 20% – не взяли б участі. 64% з тих, хто взяв би участь у такому референдумі та визначився із відповіддю, проголосували б проти запровадження в Україні ринку купівлі/продажу земель сільськогосподарського призначення. 36% – підтримали б цю ініціативу. 79% проти надання іноземцям права купувати в Україні землі сільськогосподарського призначення. Підтримують таку ініціативу лише 15%.

Звичайно, якщо уважніше поглянути на це опитування, то можна побачити, що 53% виборців «Слуги народу» підтримали б запровадження ринку купівлі/продажу земель с\г призначення, якби таке питання було винесено на всеукраїнський референдум. Але опиратись виключно на своїх виборців в ситуації «війни всіх проти всіх» може бути не надто обачним.

Ситуацію також ускладнить і проблема з рейдерством, особливо з захопленням вирощеного врожаю. Такі випадки не поодинокі в нашій країні, їх обов’язково будуть пов’язувати з питанням продажу землі.

Опозиційні політичні сили чудово відчувають цю проблему. Про небезпеку земельного питання говорять і в ОПЗЖ, і депутатські групи, і позафракційні, але найбільш ґрунтовно нею зайнялась «Батьківщина». Так, Юлія Тимошенко пропонує провести референдум, щоб українці самі відповіли на питання: вони за чи проти продажу земель сільськогосподарського призначення. Це може бути рішенням, яке не дозволить відкрити проти влади черговий фронт боротьби, дещо відкласти його для кращого опрацювання, узгодження позицій, закриття прогалин в нормативно-правовому забезпеченні та в цілому знизити суспільний градус потенційного невдоволення. Також Тимошенко в межах своєї стратегії конкретних справ активно взялась за протидію рейдерства, наприклад, вона наразі допомагає «Новоселицькому» кооперативу відбити атаку рейдерів. Непроведення такого референдуму є незручним для влади, адже суперечить задекларованій ідеї народовладдя. Якби це був один виклик для влади, то його можна було ігнорувати, але в ситуації протистояння з «п’ятою колоною», контрабандистами, олігархами тощо, не пом’якшення земельного питання й налаштування значної частини населення проти себе може мати погані наслідки.

Наразі у фокусі уваги влади будуть перебувати необхідність ухвалення законопроектів, які потрібні для співпраці з МВФ. Мова йде, в першу чергу, про остаточне ухвалення закону про жорсткіше кримінальне покарання для чиновників за брехню в деклараціях (з позбавленням волі), внесення змін до закону про НАБУ та внесення змін до закону про Нацбанк для зміцнення його незалежності. Найближчий час парламент буде зосереджений саме на цих питаннях. Свою «хресну ходу» продовжить і РНБО з Президентом, зокрема в контексті боротьби з контрабандистами що важливо, адже ми втрачаємо сотні мільярдів гривень щороку через їх зухвалу діяльність, з олігархами, які «доять» державний бюджет, зі «злодіями в законі», які створюють кримінальні потоки й «кошмарять» українців. Все це правильні й позитивні для країни речі, які вимагають консолідації суспільства й конструктивних політичних сил, щоб все це не захлинулось і дало довгострокові реальні результати. Тому важливо мінімізувати всі ризики, які можуть перешкодити такій консолідації.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.