Енергетична стратегія України повинна стати максимально реалістичною

08 травня 2021, 17:58
Власник сторінки
народний депутат України
0
9876

Сьогодні в Міненерго мала надважливу розмову із новопризначеним міністром енергетики Германом Галущенком та його командою.


Разом із представниками посольства Німеччини та проекту GIZ обговорили важливість корегування майбутньої Енергетичної стратегії та подальших перетворень у вугільній галузі. 

Міненерго засвідчило намір посилювати співпрацю в енергетиці з Німеччиною, яка вже не перший рік підтримує Україну на шляху модернізації галузі за допомогою Енергетичного партнерства. 

Основними напрямками взаємодії урядів України та ФРН є підвищення енергоефективності будівель та промисловості, модернізація електроенергетики, розширення та інтеграція відновлюваних джерел енергії.

Важливо, аби усі ці напрямки працювали гармонійно та комплексно. Не можна концентруватися на чомусь вибірково. Це неправильно й шлях у нікуди. 

Приємно, що нова команда Міненерго готова корегувати Енергетичну стратегію, робити її максимально реалістичною. Це те, чого від нас очікують партнери. Та будьмо відвертими, – працюючи над цілісною Стратегією, маємо усвідомлювати, що не іноземні партнери, не донорські організації, а ми самі – як ніхто – зацікавлені у модернізації енергетичної галузі. 

Інший важливий напрямок співпраці – зниження викидів вуглецю шляхом трансформації вугільної галузі. 

Німеччина, як відомо, методично рухається шляхом поступової відмови від використання теплової та атомної енергії. Україна лише починає цей шлях. Утім, розвиваючи «зелену генерацію», важливо, аби енергетична трансформація відбувалася поступово, справедливо та безболісно для десятків тисяч українців, які задіяні у виробництві електроенергії. 

Зовсім нещодавно у цьому напрямку почав роботу Проектний Офіс за участю представників Кабміну, Міненерго та Мінрегіону. Існує велика надія, що найближчим часом ми почнемо активніше рухатися окресленим шляхом. 

Вкотре наголошую – майбутня Енергетична стратегія повинна бути максимально реалістичною. Не просто папірцем, який ховатимуться десь у шафі Міністерства, а дієвим інструментом, який чітко враховуватиме усі нюанси майбутніх перетворень. 

Сьогодні у нас є мета, є окреслені напрямки модернізації галузі. За кожним повинен існувати реалістичний план дій. 

Наша мета – не тільки зберегти енергетичну незалежність, а й зробити електроенергію доступною для українців. Це ключова тема. 

Приємно, що новопризначений міністр знайшов час для сьогоднішньої зустрічі, адже усвідомлює важливість напрацювання Енергетичної стратегії, трансформації вугільної галузі та наслідки усіх майбутніх перетворень. Це дійсно важливо. І свідчить про небайдужість та готовність нової команди Міненерго вирішувати окреслені проблеми.

Вдячна радникові Посольства Німеччини в Україні Бернхардові Духу, директорові сектору Енергетика та клімат GIZ-Україна Джоржеві Крістодореску та заступниці директора проекту GIZ-Україна Ріпсіме Хреновій-Шимкіній за готовність допомагати Україні рухатися запланованим шляхом. Упевнена, разом ми обов’язково реалізуємо окреслені плани та наміри.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.