Домашні обов’язки як повноцінна робота.

12 березня 2021, 11:48
Власник сторінки
Політичний діяч
0
15
Домашні обов’язки як повноцінна робота.

Партія «ЗА МАЙБУТНЄ» пропонує ухвалити закон про домашню працю

Домашня робота – не хобі й не розвага. Це важка праця, що, як правило покладена на жінок. Але ні держава, ні суспільство досі не звикли сприймати її серйозно. 


Законопроект №4174, ініційований депутатською групою «ЗА МАЙБУТНЄ», покликаний це змінити. 

Ухвалення закону «легалізує» роботу осіб, яких наймають для виконання хатньої роботи. Гарантує їм право на нормальний робочий день, на свободу, захистить від «зазіхань» на особистий час з боку роботодавця і всіляких «примх», що не стосуються прямих обов’язків, зазначених у договорі. Коли закон отримає підтримку, ми позбудемося принизливого терміну «прислуга», адже люди, які виконують роботу по дому, отримають інший статус. Статус, якого зараз в трудовому кодексі України просто не існує. Крім того, в законі чітко прописано, що залучати до оплачуваної хатньої роботи дозволяється тільки осіб, яким виповнилося 16. Це важлива норма, щоб захистити від експлуатації дітей. 

Також законопроект пропонує зараховувати до трудового стажу так звану неоплачувану доглядову працю й закріпити на законодавчому рівні поняття «особи із сімейними обов’язками». Оскільки традиційно піклування про сім'ю в українських родинах покладене саме на дружину, жінки часто змушені обирати між родиною і кар’єрою, але не отримують нічого натомість. Можливість мати трудовий стаж за сумлінне виконання сімейних обов’язків ліквідує цю несправедливість. 

Водночас законопроект встановить додаткові норми, щоб захистити працюючих жінок із сімейними обов'язками від дискримінації. Наприклад, жінку з малолітніми дітьми або вагітну не зможуть усунути від виконання певних службових завдань в односторонньому порядку – тільки за умови її письмової згоди. Таким чином вона матиме право вибору й збереже можливості для кар’єрного росту. 

Треба також зазначити, що наразі рівень зайнятості жінок в Україні суттєво нижчий ніж чоловіків. За статистикою останніх років, тільки 67% жінок працездатного віку в нашій країні залучені до робочої сили. Серед чоловіків даний показник сягає 78%. І часто це пов’язано саме з несправедливим розподілом домашньої праці. 


Так, за результатами дослідження Центру економічної стратегії, що проводилося в 2019 році, тільки 4% українських жінок, які займаються виключно домашньою працею, називають це особистим вибором. У решті випадків відмовитися від роботи на користь піклування про родину довелося. У першу чергу, через брак дитсадків – цю причину назвали 29% респонденток. 


Українській владі варто усвідомити, що створивши нормальні умови роботи для осіб із сімейними обов’язками, у виграші залишаться усі. Залучивши до економічної діяльності жінок, які зараз не працюють через обов’язки по дому, країна зможе отримувати до бюджету від 7,5 до 23,6 млрд доларів США щорічно. І це тільки один із очевидних аргументів за ухвалення законопроекту №4174.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.