Конституційний тупик: коли ціль не виправдовує засоби

30 жовтня 2020, 15:00
Власник сторінки
0
55
Конституційний тупик: коли ціль не виправдовує засоби

Прийняття Конституційним судом несправедливого рішення викликало такі ж - неконституційні спроби зміни склад цього суду. До чого може призвести боротьба, де закон і Конституція стають другорядними

Колись я вже писав про конфлікт, який часто виникає між ціллю і методами. Що не завжди засоби виправдовують мету.
Знову ціль у держави блага і похвальна – повернути контроль над декларуванням доходів та відповідальністю за сумнівні доходи чиновників. Бо Конституційний Суд, який би мав слідкувати за конституційністю, почав слідкувати за меркантильними інтересами суддів. До речі, не вперше. Наприклад, коли приймалось рішення про неконституційність карантину, справжнім мотивом було зняття ліміту на зарплати суддів. Але тоді на це мало хто звернув увагу. Забіжу наперед і скажу – доки не реформують по справжньому судову систему – в частині рішень суддів корпоративні та персональні інтереси будуть стояти вище за інтереси суспільства.
Проблема в тому, що боротись з такими суддями намагаються методами, які не відрізняються від їхніх – через порушення Конституції України.
Перше. Скасувати рішення Конституційного Суду України законом України? Розпустити суддів КСУ без прописаних у законі процедур - рішенням Верховної Ради? Серйозно? Я розумію, що Президента України юридична освіта. Але – як тільки суспільство дасть дозвіл перейти Конституцію в одному місці – нехай і виправдано з точки зору справедливості – завтра ніяких «червоних ліній» вже не залишиться. Влада топтатиметься по наших правах. Усі спроби розбудувати правову державу, демократію підуть нанівець. Політична доцільність рулить. І отримаємо що завгодно – презумпцію правоти поліцейського, рандомні затримання, децимації – покарання кожного десятого за помилку усього колективу. А – і не хвилюйтесь – все це буде виправдовуватись якоюсь справедливістю.
Друге. ДБР викликає Голову Конституційного Суду на допит. Його перевірять на участь у злочинній організації, скоєнні та приховуванні злочинів. Круто? А якби КСУ не скасував відповідальність за декларування доходів – то що, можна було б і не перевіряти? Дозволили йому б брати участь у злочинній організації, скоєнні та приховуванні злочинів? У нас що правоохоронна система працює також на доцільність, а не на виявлення злочинів? Чому перевіряють лише зараз? Типу сидиш тихенько – можеш красти, починаєш возбухать – у в’язницю?
В гонитві за важливими цілями часто обирають не правильні, а найшвидші методи. Плюс «ефект сильної руки». Тільки ніхто не думає хоча б на два кроки вперед. У нас не думають. Бо здається мені, що нами активно грають ті, хто навчився мислити багатокроковими стратегіями.
Один, нині декомунізований діяч казав, що з усіх мистецтв для нас найважливіше кіно і цирк. Пройшло 100 років, а у нас цирк і кіно стало не мистецтвом, а реальністю.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Президент Украины,Конституційний суд
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.