Епідемія, прогулянки у парках і логіка

21 квітня 2020, 15:02
Власник сторінки
0
34
Епідемія, прогулянки у парках і логіка

Влада то дозволяє, то забороняє прогулянки у парках. І все це - ще до початку піку епідемії коронавірусу

Протидія епідемії – це виклик. Виклик не лише нашому життю і здоров'ю. Але й тому, як довго влада буде діяти шляхом генерації випадкових рішень. І як довго це терпітимуть українці?

Трохи хронології. Навіть без заглиблення в історію. Спочатку заборонили походи в парки, ймовірно, - там розсадник коронавірусу. «Пік епідемії попереду - на початку травня», - заявляє Кабінет Міністрів 20 квітня. На травневі всі поїдуть на шашлики і там будуть заразяться, - кажуть постійно. Ок, - каже Міністерство охорони здоров'я, - після 24 квітня ми відкриваємо парки.

Питання не в тому, відкривати чи ні доступ у парки. Їх закриття було незрозумілим з самого початку.

Питання у логіці влади (один мій знайомий назвав це словосполучення оксюмороном). І якщо урядовці вважають, що є сенс у тому, щоб закривати парки під час епідемії (тут ще питання чи епідемія, коли хворих 0,015% населення, але пропустимо це) – добре. Хай буде. Може якась прихована від здорового глузду логіка в цьому є. Але для чого їх відкривати напередодні піку епідемії? Чи відсутність логіки – це теж логіка?

Ну добре, можливо щось раціональне у цьому є. Але воно точно не в протиепідемічних заходах. Ймовірно, владі доступні якісь приховані дані соцдосліджень, де "народ заморився" від карантину. І вимагає скорочень обмежень.

Тим більше, сьогодні почалась третя декада квітня, - час коли вже мають бути заплачені комунальні. Тобто, грошей у людей стало менше (або більше боргів – ніхто ж плату за комірне не скасовуватиме). Але разом з цим - відкриваються нові перспективи на ще бідніший травень. Бо за квітень доходи будуть ще менші, ніж за напівкарантинний березень. І навряд чи відкриті парки та бібліотеки змінять картину доходів. Але дадуть якусь перспективу, що ось-ось ми перестанемо пробивати дно і крива доходів нарешті почне зростати. Тобто, дадуть надію, але не більше.

Та здається мені, що всі ці поступки з парками - це велика гра, де спочатку перекрутили гайки. А потім - замість вибачитись і сказати - ось в плані парків ми були не праві - влада подає їх відкриття як "перемогу", як перспективу того, що вже скоро все повернеться на свої місця. Типу - хочеш зробити людині добре, зроби погано, а потім поверни як було. Тільки "як було" - вже точно не буде.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: карантин,МОЗ,коронавірус,Коронавирус в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.