Реформа децентралізації об’єднала інтереси ОПЗЖ, "ЄС" та ВО "Батьківщина"

19 липня 2020, 11:59
Власник сторінки
0
42
 Реформа децентралізації об’єднала інтереси ОПЗЖ,  ЄС  та ВО  Батьківщина
Фото: Антикор

Цікава ситуація спостерігалась у сесійній залі Верховної Ради України минулої п'ятниці, під час розгляду, ініційованого Кабміном, проекту Постанови ВРУ "Про утворення та ліквідацію районів"

Цікава ситуація спостерігалась у сесійній залі Верховної Ради України у п’ятницю, 17 липня. Цього дня розглядався, ініційований Кабміном, проект Постанови Верховної України "Про утворення та ліквідацію районів", реєтр. №3650.

Законопроект, що викликав жваві суспільні дискусії, має дати старт фінальному етапу реформи децентралізації – укрупнити райони, з відповідними сформованими об’єднаними територіальними громадами (ОТГ). Так, Постановою передбачено утворити замість 490 районів 136, до складу яких увійдуть 1470 об’єднаних територіальних громади. При цьому, ОТГ будуть незалежними – органи влади районного рівня не матимуть на них жодного адміністративного, чи фінансового впливу.

Слід зазначити, що фінальний етап реформи децентралізації передбачає не лише укрупнення районів, а й передачу на рівень громад фінансових ресурсів. Відповідний проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи, реєстр. №3614, вже ухвалено Верховною Радою України у першому читанні. Законопроект передбачає, що бюджети 1470 територіальних громад, будуть на прямих міжбюджетних відносинах з державним бюджетом. Вони отримають основний ресурс і повноваження. Зокрема, надходження бюджетів ОТГ складатимуть:
⁃ ПДФО 60%;
⁃ місцеві податки і збори;
⁃ рентні платежі;
⁃ акцизний податок;
⁃ доходи від використання комунального майна;
⁃ плата за надання адміністративних послуг;
⁃ трансферти (дотації, субвенції).

Третім важливим законопроектом (який також ухвалено у першому читанні) є проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації мережі та функціонування центрів надання адміністративних послуг та удосконалення доступу до адміністративних послуг, які надаються в електронній формі", реєстр. №2679, передбачено, що адміністративні послуги будуть передані на рівень виконкомів громад та утворених у громадах Центрах надання адміністративних послуг (на їх утворення та підтримку Уряд планує спрямувати у 2021-2022 рр. дотації у розмірі 4 млрд. грн.). Також, крім наближення адмінпослуг до громадян, законопроект передбачає ряд опцій, які дозволять отримувати послуги онлайн, не виходячи з дому.
 
За прийняття Постанови Верховної Ради України про утворення та ліквідацію районів проголосували 238 народних депутати України. Постанову підтримали: фракція "Слуга народу" (213 депутатів – "За"), депутатська група "Партії "За майбутнє" 8 – "За"), депутатська група "Довіра" (11 – "За"), позафракційні (6 – "За"). При цьому, фракції "ОПЗЖ", "Європейська Солідарність" та ВО "Батьківщина" проголосували "Проти", а фракція "Голос" не дала на підтримку старту фінального етапу реформи децентралізації жодного голосу.

Чому результати голосування виявилися саме такими? Мабуть, ніщо так не об’єднує так звану "патріотичну" та так звану "проросійську" опозицію, як бажання залишити державу у стані перманентної кризи, щоб повернувшись до влади і надалі продовжувати "дерибан" народного добра. 

Голосування фракції "ОПЗЖ" особливого подиву не викликає – їх позиція послідовна і відома давно. Більш цікаве питання – чому проти документу, який дає старт фінальному етапу реформи децентралізації, що відповідає європейським стандартам та розроблявся в тісній співпраці з експертами Європейського Союзу, а також експертами ряду програм підтримки реформи децентралізації, фінансованих урядами Німеччини, Швеції, Швейцарії, Норвегії, США, Канади та інших країн, проголосували "Проти" депутатські фракції "Євросолідарності" та ВО "Батьківщина". Хіба не ці фракції, разом з фракцією партії "Голос", яка хоч і не голосувала "Проти", але й не голосувала "За", через день вимагають вступу України то в ЄС, то в НАТО?

То чому б їм спочатку не спробувати побудувати Європу в Україні? Адже, нагадаємо, реформа децентралізації передбачає створення 1470 спроможних громад, яким будуть передані фінансові ресурси та повноваження. Можливо, тому, що для когось "Д" – це "Децентралізація", а для когось – "Дерибан"?
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Медведчук,Порошенко,голос,Вадим Рабинович,Юлія Тимошенко,ВО Батьківщина,адміністративна реформа,децентралізація
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.