Як існує і пручається корупційна тендерна вертикаль «Укрзалізниці» - схема

14 липня 2020, 12:59
Власник сторінки
Громадська організація
0
199
Як існує і пручається корупційна тендерна вертикаль «Укрзалізниці» - схема

Внутрішня вертикаль і кругова порука на тендерах «Укрзалізниці»

«Укрзалізниця» за декілька років встигла змінити організаційну форму, ряд керівників та членів наглядових рад, проте не відмовилася від практики перевитрат на тендерних закупівлях. Особливо кричуща ситуація стала в останні пів року, коли зважаючи на кризу компанія несе збитки, йде мова про реформування, скорочення робітників і тимчасове скорочення робочого тижня, проте не зменшилися тендерні оборудки. Тому і важливо актуалізувати ці проблеми для того, щоб скорочувати витрати за рахунок прихованих втрат бюджету компанії, а не робітників, які є необхідними, так як мають мати профільну освіту та фах.

Нещодавно, ми публікували ряд розслідувань які стосувалися зокрема філії «Центр сервісного забезпечення» та її керівника Бандурко А.О. Як нам стало відомо, не дивлячись на численні зверненні та повідомлення про сумнівність тендерів – Бандурко прийняла рішення йти на відвищення та спробувала перевестися на посаду заступника департаменту тендерних закупівель.

Тим часом, новий в.о. філії «Центр сервісного забезпечення», призначений замість Бандурко, скасував про які ми писали, а саме закупівлю , одягу, футболок, ременів, тактичного спорядження і оголосив про підготовку нових тендерів. Внутрішня безпека «Укрзалізниці» в свою чергу не «пропустила» Бандурко на нову посаду через численні факти зловживань. Зловживань є достатньо, адже мова йде передусім про закупівлю товарів за завищеними цінами, дискваліфікацію учасників за надуманими фактами, використання «технічних» учасників, підтасовку тендерної документації для перемоги окремого учасника.

Перспективи результатів даної перевірки не сподобалися Бандурко, тому вона прийняла рішення повернутися на попередню посаду для «прикриття» фактів оборудок і відкликала заяву про звільнення з посади в.о. директора філії «Центр сервісного забезпечення». Щоправда наказ про звільнення Бандурко вже підписано і це процес незворотній.

Волі до дій Бандурко додали співучасники схеми – директор з питань закупівель Укрзалізниці Довгаленко С.О. та директор департаменту з питань очікуваної вартості закупівель Олійник Т.О.

Суть в тому, що «Центр сервісного забезпечення» Бандурко формує пропозицію, підтасовує тендерну документацію та знаходиться в контакті з потенційними переможцями тендерів, які знають про їх проведення задовго до оголошення, директор Департаменту з планування очікуваної вартості закупівель Олійник Т.О. здійснює контроль над формуванням та погодження очікуваних цін та закупівель, а отже легалізує завищену ціну, шляхом підробки моніторингу ринку та формує ціну в якій закладено відсотки відкатів корупційній вертикалі. Директор з питань закупівель Довгаленко С.О. на якого покладено обов’язки планування, контролю та обліку закупівель легалізує їх.

Прикметно, що якщо Олійник та Бандурко вже довгий час працюють в структурі «Укрзалізниці» то призначення Довгаленка в 2019 році супроводжувалося як позитивний процес, який мав покращити репутацію Укрзалізниці шляхом відкритості та прозорості. Адже раніше Довгаленко працював на відповідних посадах в провідних телекомунікаційних та авіаційних компаніях приватного сектору бізнесу. Реальність же полягає, в тому що Довгаленко побудував канали комунікації всередині структури для участі в відкатах.

На сьогодні направлено заяви про злочин за фактами привласнення, розтрати майна та зловживання владою  до НАБУ і ДБР Бандурко Анною Олександрівною на посаді в.о. голови філії «Центр сервісного забезпечення». Впевнені, що перспектива відповідальності за багатомільйонні збитки та доказова база антикорупційних органів будуть достатнім аргументом для тендерної мафії для розкриття схеми корупційної вертикалі, задля зменшення відповідальності та скорочення вини.

Ми будемо продовжувати здійснювати моніторинг «Укрзалізниці» та слідкувати за кадровими перестановками. Корупціонери мусять притягуватися до відповідальності та звільнятися з посад, а не переходити з місця на місця створюючи видимість змін.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрзалізниця,Укрзализныця,тендеры,тендерная мафия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.