Хто стоїть за «космічними» переплатами Укрзалізниці?

16 липня 2020, 14:42
Власник сторінки
Громадська організація
0
2031
Хто стоїть за «космічними» переплатами Укрзалізниці?

З впровадженням системи Prozorro – «Укрзалізниця» постійно почала фігурувати в скандалах пов’язаних з закупівлями. Сумнівні закупівлі були і до цього, але зараз вони стали більш доступними для загалу

Загальна кількість кримінальних проваджень за фактами корупції в Укрзалізниці, що розслідуються детективами Національного антикорупційного бюро, становить 21 справу.  Орієнтовна сума збитків за цими провадженнями приблизно 1,1 млрд грн. Проте корінь корупції, як це часто буває залишається не покараним та не поміченим

Більшість експертів констатує факт, що індикативні ціни (визначених згідно з законодавством України) в УЗ протягом двох років по деяким позиціям зросли майже в два рази.

В структурі АТ Укрзалізниці існує Департамент з планування та очікуваної вартості у сфері закупівель, який Олійник Таїса. Вона вже декілька років працює в «Укрзалізниці». Ще в лютому 2017 року, коли керівником тоді ще ПАТ «Укрзалізниця» був Войцех Балчун, Олійник опинилася в схемі можливих корупційних ризиків та втрат державного бюджету. Проте це не стало приводом для її відсторонення та подальшої перевірки.

Згідно положення, даний департамент контролює та координує  служби організації та проведення закупівель регіональних філій та відділи філій, до функцій яких належать питання матеріально-технічного забезпечення та закупівлі послуг. А також, організація роботи щодо моніторингу очікуваної вартості МТР та послуг у сфері закупівель Товариства, сформованої регіональними філіями та філіями, з можливістю надання відповідних пропозицій.

Безпосередній керівник департаменту несе персональну відповідальність за те, чому закупівельні ціни протягом останніх років ростуть. Проте за дивним збігом обставин, попри всі скандали з закупівлями, Таїса Олійник продовжує працювати в УЗ.

Олійник Таїса Олександрівна є достатньо не публічною особою. В декларації про доходи наявна інформація про набуття нею житлового будинку площею 319,8 м.2 в с. Петрушки, Києво-Святошинському району, а також земельної ділянки площею 1545 м.2.

Чоловік Таїси – Олійник Костянтин Костянтинович донедавна працював в ДП ДК «Укрспецекспорт». Брат Таїси – Карра Василь Олександрович, також був працівником і начальником відділу «Укрзалізниці».

Всі закупівлі Укрзалізниці проходять погодження із департаментом, що очолює Олійник Таїса. Більшість закупівель в Укрзалізниці здійснює філія «центр забезпечення виробництва» яку очолює Золотарьов, та його заступник Шиганов, який в скандалі зі Свинарчуками. Філія Центр Сервісного забезпечення, яку очолює скандальна Анна Бандурко теж замішана в проведенні тендерів по завищеним цінам, які «благословляє» Таїса Олійник.

Керівники  «Центру забезпечення виробництва» Золотарьов Олег та «Центру сервісного забезпечення» Бандурко готові конкурентів, відхиляти дешевші пропозиції, знаходити надумані проблеми в документації, тільки щоб витратити якнайбільше державних коштів, заключаючи договори з сумнівними компаніями, не конкурентними на відкритому ринку, проте міцно представленими в сфері державних закупівель. В свою чергу директор із закупівель АТ Укрзалізниця Сергій Довгаленко, не бачить жодних порушень. Не виникає ніяких запитань до Олійник, Золотарьова, Шиганова та Бандурко по їх діяльності. Можемо припустити, що це організована злочинна група, що діє в структурі АТ Укрзалізниця.

Колеса за подвійними цінами

В червні 2020 року АТ Укрзалізниця оголосила два тендери: 1,9 млрд. грн. на постачання суцільнокатаних колес та 505 млн. грн. на постачання чорнових бандажів. Закуповує колеса УЗ в Інтерпайп олігарха Віктора Пінчука.

За останні 2 роки "Інтерпайп" підняв ціну на суцільнокатані колеса для УЗ на 100%  – з 16 тис. грн. до 30 тис. грн. без ПДВ за штуку. Злет цін на фоні здешевшання сталі  і зменшення курсу долара УЗ виправдовувала підвищеним попитом на колеса. Але зараз цей попит може миттєво розвіятись, та залізниця навіть не планує знижувати ціну.

Більше того, з таким об’ємом закупівлі коліс для вагонів, УЗ потрібно випускати по 4 тисячі нових вантажних вагонів, і нарощувала темпи ремонту наявного парку. Але з минулого року "Укрзалізниця" фактично зупинила виробництво нових вагонів, а ремонт старих відбувається значно повільнішими темпами ніж раніше.

На території Росії, Білорусії, Латвії, Казахстану та ін. компанія виробник Інтерпайп реалізовує близько 80% своєї виробленої продукції за цінами на 30% дешевше ніж на території України. Міжнародні виробники  коліс не допускаються для роботи на внутрішньому ринку в Україні. В результаті відсутності конкуренції та фактичного монопольного становища одного виробника  маємо ситуацію, коли суцільнокатані колеса за два роки зросли на 100%, з 15 900 грн. без ПДВ у 2018 році до 29 980 грн. без ПДВ у 2020 році.

Фіктивна конкуренція монополіста

На тендері який відбувся в квітні 2020 року перемогу отримала ТОВ «Інтерпайп Україна». Конкурентом була ТОВ «МС «Трейд Україна», яка зареєстрована в Дніпрі. Серед засновників значиться Слюсарєв Олексій Юрійович, який володіє акціями ПАТ «Інтерпайп НТЗ». Звідси робимо висновок, що конкуренція на таких торгах відсутня, так як вони належать одному власнику. Компанії зустрічалися на тендерах 23 рази, що може свідчити про недобросовісну конкуренцію під час торгів.

Закупівля газу по цінам вище в 2,5 рази

На початку червня було проведено 3 тендерів щодо  закупівлі природнього газу філією «Центр забезпечення виробництва» АТ «Українська залізниця» на загальну суму понад 351 млн. грн. Ціна за купівлю одного кубометра газу коливається в районі 5600  грн/куб. Спочатку УЗ встановила ціну на рівні 7600 грн. тис. куб. Наразі оптові ціни на газ з транспортуванням НАК «Нафтогаз» встановлено в розмірі 3 800 грн/куб. Так як, тендери проводилися влітку, коли ціна на газ є значно дешевшою, то мала б враховуватися ця особливість. Газ на європейських хабах з врахуванням транспортування до кордону з Україною становить 3 176 грн/куб, станом на початок червня 2020 року. Але чому в Департамент з планування та очікуваної вартості у сфері закупівель пропонували поставляти газ по цінам в 2,5 рази вище, залишається загадкою.

Це не повний перелік того, як Укрзалізниця розтринькує кошти, яких так не вистачає компанії на модернізацію зношеного рухомого складу та підвищення заробітних плат працівникам.

Важливо розуміти, що закупівлі «Укрзалізниці» як і інші державні закупівлі є аукціоном на пониження. Тобто, «УЗ» встановлює ціну за товар чи послугу, яку компанія готова заплатити, а контрагенти мають змагатися між собою зменшуючи запропоновану ціну, пропонуючи «УЗ» як найменшу ціну за товар, яким вони володіють. Проте, так має бути в ідеалі. В реальності товар закупляється за завищеними цінами, а ціни, завищені подекуди в декілька разів, встановлюються самою «Укрзалізницею».

Чому відбуваються дані закупівлі, знає напевно тільки керівник  Департаменту з планування та очікуваної вартості у сфері закупівель АТ Укзалізниці Олійник Таїса. До її функцій входить власне формування на підставі заявок регіональних філій та  філій, погоджених заінтересованими структурними підрозділами Товариства, відповідно до фінансових планів контрольних завдань, планів МТЗ з визначенням переліків і обсягів МТР, які підлягають централізованій і самостійній закупівлі. Також подібні тендери «благословляє» Юрій Шиганов, який фігурував у журналістському розслідуванні щодо розкрадання державних коштів на закупівлях для "Укроборонпрому". Також в наших рослідуваннях вже фігурував Олексій Золотарьов, Анна Бандурко, Сергій Довгаленко.

Це вже не вперше, коли ми вказуємо на причину корупційності багатьох тендерів, проте реакції Укрзалізниці немає жодної. А тим часом з 1 липня головне залізничне відомство країни перейшло на 4-денний робочий тиждень.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Укрзалізниця,Бандурко,тендеры,Олійник,корупція в Україні,Віктор Пінчук,тендерная мафия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.