“Укрзалізниця” таки підтасувала тендер по закупці спец.одягу

07 липня 2020, 11:29
Власник сторінки
Громадська організація
0
197
“Укрзалізниця” таки підтасувала тендер по закупці спец.одягу
Вимоги тендерної документації є дискримінаційними

Не дивлячись на звернення громадськості та публікації в ЗМІ посадовці “Укрзалізниці” не втрималися від спокуси освоїти чергові 8 млн. державних коштів.

 Нещодавно ми публікували інформацію, про те як посадовці Укрзалізниці порушують правила прозорої конкуренції на тендерах в системі Прозоро, шляхом тендерної документації. Мова йшла про закупівлю яку проводила Філія Пасажирська компанія АТ Українська залізниця” по спеціального робочого одягу. Тоді ми застерігали від проведення цього тендеру, так як замовник – Філія “Пасажирська компанія АТ “Українська залізниця” на чолі з Максимом Міняйло, підтасовувала умови закупівлі таким чином, щоб відхилити пропозиції не потрібних конкурентів.

Так і сталося, так як з 7 компаній які подали заявки на тендер було відхилено 5 пропозицій та залишено 2 для дотримання умов закупівлі.

Проаналізувавши подані пропозиції учасників, було виявлено, що вимоги які були зазначені у тендерній документації до тканини основи і виробу, були заздалегідь відомі тільки одному з учасників. Такий висновок напрошується якщо ознайомитися з документами, які додаються до пропозиції учасника ТОВ Швейне об’єднання Робочий стиль”.

До пропозиції додається дискримінаційний протокол випробування тканини. Всі показники, яким має відповідати тканина основи виробу, що зазначалися у тендерній документації, максимально наближені до показників, які надаються у протоколі випробувань вище зазначеного учасника. Крім того, документи які вимагалися по умовах тендеру були отримані учасником задовго до дати оголошення тендеру, а саме 12.03.2020. Це є прямим фактом поінформованості учасника про проведення даного тендеру.

Крім итого в тендерній документації присутня вимога надати протоколи випробувань фурнітури – гудзиків ітд. Проаналізувавши ринок України, та поспілкувавшись з постачальниками фурнітури, було зроблено висновок, що дана вимога є м’яко кажучи специфічною. Такі протоколи вимагають на фурнітуру деякого військового спорядження, але не на робочий одяг. Дані протоколи випробувань можливо отримати, але час проведення випробувань значно перевищує термін, відведений для подачі документації учасниками.

Ця вимога ще більше дискримінує більшість учасників тендеру та робить його заангажованим.

Переможець тендеру – компанія ТОВ Швейне об’єднання Робочий стиль зареєстрована в м. Вишневе, Києво-Святошинського району. Статутний капітал підприємства – 6 тис. грн.. За час існування компанія уклала договорів з державними та комунальними структурами на суму 147 млн. грн. Цікавим є той факт, що згідно інформації в системі YouControl, дана компанія судилася з іншим учасником даної закупки – ТОВ УМТК Трейд”. Суть позову в стягненні 690 тис. Грн в УМТК Трейд на користь ТОВ Швейне обєднання Робочий стиль. Складається враження, що компанія не має необхідних ресурсів для виконання заявлених поставок і наймає на субпідряд програвших учасників тендерів.

Підсумовуючи, керівник Пасажирської компанії Укрзалізниці Міняйло залюбки готовий піти на звільнення частини своїх підлеглих для оптимізації витрат, посилаючись на кризу та пандемію, проте навіть в складних умовах не готовий відмовитися від отримання особистої вигоди і проведення підставних тендерів.

Що і не дивно, адже Міняйло потребує грошей, так як його майно та статки арештовані Спеціальною антикорупційною прокуратурою, а сам Міняйло підозрюється в розтраті 30 млн. державних коштів при вугілля. Тендер по закупці спецодягу неодмінно доповнить матеріали кримінальної справи щодо Міняйла, але питання чому керівник Укрзалізниці Іван Юрик тримає на посаді та не відсторонює підозрюваного в корупції, залишається відкритим.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрзалізниця,Коррупция в Украине,Укрзализныця,тендеры,тендерная мафия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.