«Укрзалізиця» підтасовує вимоги тендеру по спеціальному робочому одягу

19 червня 2020, 18:21
Власник сторінки
Громадська організація
0
224
«Укрзалізиця» підтасовує вимоги тендеру по спеціальному робочому одягу

АТ «Українська залізниця» готується провести ще один «кишеньковий» тендер

Система публічних закупівель «Прозорро» існуюча зараз, не являється ідеальною. Проте, вона дає найважливіше – публічність і відкритість. Інформація про «мутні схеми» якою зараз майорить мережа, була би не можлива без існування даної системи. За роки існування даної схеми, загальновідомими стали способи «обходу» цієї системи – заведення на тендер фірм – фіктивних конкурентів, доп.угоди які збільшують початкову вартість та завчасна підтасовка тендерної документації, на користь певного учасника. Саме останній спосіб і буде використовуватися в тендері UA-2020-05-19-001791-b, який проводить Філія «Пасажирська компанія» АТ «Українська залізниця» по закупці спеціального робочого одягу.

Так, в тендерній документації «Укрзалізниця» вимагає тканину, яка відсутня в продажу на ринку України.

Згідно п.1.5 Додатку 1 тендерної документації закупки UA-2020-05-19-001791-b, вимагається тканина – саржа, з 100% бавовни з масло-бензостійкістю (МБС), проте після вивчення ринку, стає зрозуміло, що жоден з виробників та імпортерів тканини, не може надати протокол випробувань з МБС, так як в загальному ці тканини тестуються на масло-водовідштовхування.

Також вимагається стійкість до прання – не менше 50 тис. циклів, а також повітропроникність не менше 50 дм3/м.2 – при тому, що собівартість виробів тканини з такою стійкістю буде значно вищою за ціну оголошену в тендері (8 208 000 грн, за не менш ніж 9500 одиниць одягу дорівнюють 864 грн за одиницю), а середній показник повітропроникності тканини на ринку складає 30-32 дм3/м.2. Тобто за недостатньо високу ціну вимагається максимум стійкий одяг та максимально дихаючий, що створює не конкурентні умови.

Також варто зазначити, що в тендерній документації вимагається стійкість тканини до зміни розмірів після «мокрої обробки» до +- 1,5% (тобто фактично прання), проте саржа з 100% бавовни схильна до «сідання» після прання та практично не розтягується, тобто схильна до зменшення розмірів.

Цікавим є той факт, що «Укрзалізниця» вимагає від учасників тендеру також протоколу випробувань фурнітури даного одягу, що є безпрецедентною вимогою, адже до цього дана вимога в тендерах стосувалася переважно деяких одиниць військового спорядження, а не спец.одягу. Дані протоколи випробувань, не реально отримати за короткий час відведений для подання пропозицій по даному тендеру.

З усього цього стає зрозуміло, що умови тендеру штучно створені для перемоги конкретного гравця. В конкурентних умовах компаніям та імпортерам буде надскладно адаптуватися та підготувати пропозицію до цього тендеру, а умови документації складені так, що дають простір для відхилення пропозицій «не потрібних» компаній. Вчергове, «Українська залізниця» готується провести ручний тендер умови якого прописані під конкретного гравця.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Укрзалізниця,тендер,железная дорога,корупція в Україні
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.