Максим Міняйло – корупціонер якого не помічають керівники "Укрзалізниці"

09 липня 2020, 15:44
Власник сторінки
Громадська організація
0
1335
Максим Міняйло – корупціонер якого не помічають керівники  Укрзалізниці

Голова «Пасажирської компанії» Укрзалізниці продовжує сидіти на потоках не дивлячись на кримінальну справу по корупції

Нещодавно, ми про махінації з закупівлями спеціального робочого одягу, які проводила філія «Пасажирська компанія» АТ «Українська залізниця». Тоді, через дискримінаційні умови тендеру, було відхилено 5 з 7 пропозицій, а перемогу здобула компанія з статутним капіталом 6 тисяч гривень, яка паралельно судиться з іншими учасниками тендерів. Замовником тендеру є філія «Пасажирська компанія» АТ «Українська залізниця», під керівництвом Міняйла Максима. Ми вирішили детальніше розібратися та розповісти що це за посадовець.

За свою карєру Міняйло Максим Борисович чимало разів ставав обєктом уваги журналістів та правоохоронців. Уродженець Кіровоградської області, він розпочав карєру на Одеській залізниці. Злет його карєри повязують з Олександром Пресманом, екс-депутатом Верховної Ради 7-го скликання від «Партії Регіонів» у якого він помічником.

В 2017 році на Міняйла звернули увагу правоохоронці та в зловживанні службовим становищем, за використання робочих та матеріальних ресурсів Департаменту будівництва Одеської залізниці в 2015-2016 роках, при будівництві приватної бази відпочинку на березі моря в Кароліно-Бугазі, Одеської області. 

В 2018 році філія «Пасажирська компанія» під керівництвом Міняйла 60 мільйонний тендер на ремонт вагонних коліс по ціні половини вантажного вагону. Переможцем тендеру стала компанія «ТВК «Квік-2006» яка фігурувала в справах по ухиленню від сплати податків на 3 млн. грн і привласненню коштів Запорізької АЕС шляхом завищення цін на портланд цемент. Замовлена вартість послуг була завищеною – ремонт однієї колісної пари обійшовся в 528 тис. грн, що складало майже половину вартості нового вантажного вагону. До того ж ціна нових колес і буксових підшипників складає 51,5 тис. грн, а отже переплата тільки на одній парі склала 475 тис. грн. 

В червні 2019 року, філія «Пасажирська компанія» Міняйла на тендері по закупівлі запчастин до пасажирських вагонів, новостворену компанію, відхиливши дешевші пропозиції. Переможець – компанія ТОВ «Опт торг трейд» якій дісталися 7 млн. гривень, зазначила що має необхідний досвід попереднього постачання аналогічної продукції для ТОВ «Будмашпром», згідно договору від 2 травня 2019 року. А сама компанія «Будмашпром» в рекомендаційному листі зазначила, що співпрацює з «Опт торг трейд» з початку 2019 року. Іронія полягає в тому, що на початку 2019 року «Опт торг трейд» ще не існувало, а компанія була зареєстрована тільки 5 квітня та отримала свідоцтво платника ПДВ 1 травня 2019 року, за день до заключення договору. Складається враження, що це та завищена ціна тільки стимулювали Міняйла сприяти виграшу даної фірми. 

Впродовж 2019 року, філія «Пасажирська компанія» систематично закуповувала послуги з технічного обслуговування вагономийних комплексів та фарбувально-сушильних камер на підозрілих тендерах. В 8 тендерах на 33,5 млн. грн перемогу 4 компанії. В більшості випадків їхнім конкурентом була компанія ТОВ «Скала» зареєстрована в приміщенні станції Харків-Пасажирський. Також цікавим є той факт, що ряд посадовців Укрзалізниці отримували зарплату за сумісництвом в компаніях-переможцях тендерів, чого більш ніж достатньо для доведення заангажованості торгів.

Майже кожен тендер філії «Пасажирська компанія» Міняйла викликає сумніви та може стати розділом кримінальної справи. В вересні 2019 року Укрзалізниця ремонт мобільних терміналів у фірми, яка раніше ремонтувала компресори, що зареєстрована в місці масової реєстрації компаній. В грудні того ж року в тендері на поставку засувок, кранів та вентилів компанія з фіктивними документами. З початком пандемії коронавірусу, філія «Пасажирська компанія» провела 5 закупок на закупку медичних масок на 6 млн. грн. Маски поставляла компанія прокладка, яка тільки в березні 2020 року додала КВЕД – оптова торгівля фармацевтичними товарами. Самі маски необхідних сертифікатів відповідності та не є медичними. Після цього були закупівлі дезінфікаційних засобів на 5,5 млн. грн у компанії яка ніколи не участь в публічних закупівлях. Вже в червні цього року філія «Пасажирська компанія» провела чотири закупівлі респіраторів на суму 3,6 млн. грн. за завищеними цінами. Постачальник продавав залізничникам респіратори на 100% , ніж іншим державним замовникам.  Всі «коронавірусні» закупівлі проводилися за спрощеною процедурою та створювали чималий простір для маніпуляцій.

Проте, особливої уваги заслуговує наступна справа. В серпні 2019 року філія «Пасажирська компанія» вугілля за завищеними цінами на 52 млн. гривень. Згідно результатів тендерів «Укрзалізниця» закуповувала вугілля за ціною 3900 грн./т, що на 30% дорожче за вартість вугілля за якою закуповують інші державні установи. При цьому Міняйло мав можливість закупити вугілля значно дешевше, але в 14 тендерах відхилив 15 пропозицій, які були дешевшими на 1,9 млн. порівняно з пропозиціями переможців. Переможці тендеру поставляли аналогічне вугілля одного виробника з однаковими супровідними документами. 

Напередодні звільнення з посади, екс-голова «Укрзалізниці» продовжив Максиму Міняйлу контракт. Деякий час, ЗМІ навіть його можливим наступником Кравцова на посаді голови УЗ.

Натомість, майно Міняйла було арештовано за позовом САП в справі про закупівлю вугілля, а детективи НАБУ провели обшук в кабінетах Міняйла, а також в Департаменті економічної та інформаційної безпеки УЗ, в результаті яких були електронні носії та телефони. () Проте, не дивлячись на звинувачення Міняйло не є навіть відстороненим від посади і продовжує бути керівником філії «Пасажирська компанія».

За час перебування на посаді, філія «Пасажирська компанія» Міняйла, провела тендерів на мільярди гривень. В.о. голови Укрзалізниці Іван Юрик задекларував продовження реформування галузі. Аналогічної мети мають прагнути і члени наглядової ради «Укрзалізниці» які отримують зарплатню в сотні тисяч гривень, проте наразі публічно йде мова про скорочення робочого тижня та кількості робітників, а не про боротьбу з корупцією та зловживаннями в середині «Укрзалізниці». За останньою інформацією, в.о. голови «Укрзалізниці» готується приймати участь в конкурсі на посаду постійного голови. Очевидно, його успіх в цій справі напряму залежить від того чи зможе він очистити «авгієві конюшні» - керівний склад філій «Укрзалізниці» від корупціонерів, доказами зловживань яких є не тільки журналістські розслідування, а і кримінальні справи НАБУ та САП, як от директор філії «Пасажирська компанія» АТ «Українська залізниця» Максим Міняйло.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрзалізниця,тендеры,тендерная мафия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.