АТ «УКРАЇНСЬКА ЗАЛІЗНИЦЯ» підтасовує умови тендерів для виграшу окремих компаній

30 червня 2020, 11:17
Власник сторінки
Громадська організація
0
208

До вашої уваги наступна «порція» корупційних тендерів Акціонерного товариства «Українська залізниця»

Ми продовжуємо знайомити Вас, з підтасованими закупівлями АТ «УКРАЇНСЬКА ЗАЛІЗНИЦЯ» та розповідати яким чином і кому переплатить державна компанія. Існування порталу оприлюднення інформації про публічні закупівлі «Прозорро» та вимога проведення відкритих торгів зробили закупівлі більш відкритими. Проте, в своєму прагненні заробити корупційні статки та освоїти державні кошти, в.о. директора філії «ЦЕНТР ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОБНИЦТВА» АТ «УКРАЇНСЬКА ЗАЛІЗНИЦЯ» Золотарьов Олег Вікторович розробив хитрий спосіб порушення правил відкритої конкуренції.

На етапі підготовки технічної документації до тендеру, в ній прописуються дискримінаційні умови, а саме: кваліфікаційні критерії, технічні вимоги та обсяги закупівель, які обмежують коло потенційних учасників. Водночас на етапі торгів приймають участь одні і ті самі компанії, що «працюють» виключно з АТ «УКРАЇНСЬКА ЗАЛІЗНИЦЯ». В закупівлях приймає участь «страховочний» учасник (такого учасника називають ще «технічним»). Під час самих аукціонів не відбувається пониження цінових пропозицій, що тим самим унеможливлює економію бюджетних коштів, це говорить про попередню змову Золотарьова Олега Вікторовича з учасниками. Коли ж в закупівлях з’являється декілька конкурентних учасників, їх пропозиції відхиляються використовуючи підтасовану технічну документацію.

На сам кінець, відповідальні особи філії «ЦЕНТР ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОБНИЦТВА» АТ «УКРАЇНСЬКА ЗАЛІЗНИЦЯ» займаються систематичною затримкою публікації договорів в системі «Прозорро», а також вдаються навіть до скасування тендерів у випадку виграшу незалежного учасника.

2 березня 2020 року відбувся аукціон на постачання запасних частин до тепловозів серії 2ТЕ116, 2М62, 2ТЕ10 - . Переможцем конкурсу стала компанія ТОВ «Локодеталь» яка надала пропозицію в 1 872 000,00 грн. Аналогічну суму пропонувала компанія ТОВ «Сантана Ойл» яка виступала «страхувальною». Більш вигідні пропозиції від компаній ТОВ «Спецсервісбуд» та ТОВ «Дніпрокомплектація» були дискваліфіковані. Компанія-переможець не зменшувала ціну в аукціоні, що може свідчити про впевненість в своїй перемозі.

28 квітня 2020 року ТОВ «Локодеталь» разом з ТОВ «Науково-технічний центр «ВТП» розіграли торги на поставку запасних частин до тепловозів серії 2ТЕ116, 2М62, 2ТЕ10. ТОВ «Локодеталь» не знижувала вартість закупки як і «технічний» учасник.

Згідно інформації з системи «YouControl» компанія ТОВ «Локодеталь» створена 9 місяців тому та вже встигла отримати статус переможця в філії «ЦЕНТР ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОБНИЦТВА» АТ «УКРАЇНСЬКА ЗАЛІЗНИЦЯ»   на 122 млн. гривень. Компанія співпрацює виключно з філіями АТ «УКРАЇНСЬКА ЗАЛІЗНИЦЯ». Тільки в травні 2020 року, було заключено 11 договорів на загальну суму майже 82 млн. грн.



15 квітня 2020 року відбувся аукціон -  на закупівлю фарби для філії «ЦЕНТР ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОБНИЦТВА» (керівник – Золотарьов О.В.). Переможцем стала компанія ТОВ «Завод нових технологій» з пропозицією в 9 417 360 грн. (очікувана вартість – 9 426 700 грн). Як і конкурент – компанія ТОВ «Екстра-пластик», переможець не зменшував початкової ціни.  За свою історію ТОВ «Завод нових технологій» став переможцем закупівель в структурах АТ «УКРЗАЛІЗНИЦЯ» на суму майже 78 млн. гривень. Згідно інформації з системи YouControl компанія приймає участь виключно в закупівлях пов’язаних з АТ «УКРЗАЛІЗНИЦЯ».

Аналогічна за своєю суттю ситуація з закупівлею запасних частин до пасажирських вагонів, який також організовувала філія «ЦЕНТР ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОБНИЦТВА» - Переможцем стала компанія ТОВ «КМГ Трейд», яка надала пропозицію на 4(!) гривні нижче за конкурентів – 3 404 022 грн. Про фірму ТОВ «КМГ Трейд» ми вже писали . Ця фірма зареєстрована Ковальчуком Максимом Григоровичем 8 місяців тому. Громадянину Ковальчуку також належить ТОВ «НТП «Трансінвест» за яким значиться низка кримінальних справ. Не дивлячись на це, компанія постійно визначається переможцем в закупівлях АТ «УКРЗАЛІЗНИЦЯ» та за 6 років свого існування ця компанія стала переможцем 208 разів, відповідно 208 договорів на майже пів мільярда гривень. Тільки в 2019 році компанія стала переможцем в закупівлях на 138 млн. гривень. В сфері державних закупівель компанія працює тільки з АТ «УКРЗАЛІЗНИЦЯ». Загалом тільки в травні 2020 року ТОВ «КМГ Трейд» уклала 9 договорів з АТ «УКРЗАЛІЗНИЦЯ» на загальну суму 17 802 362 грн.

15 травня 2020 року відбувся аукціон по закупці запасних частин до автогальмівного обладнання - , переможцем якого стала компанія ТОВ «Інфініт трейд».

Також 5 травня 2020 року компанія ТОВ «Інфініт трейд» визначена переможцем по закупівлі запасних частин до колійних машин -  АТ «УКРЗАЛІЗНИЦЯ» не задовольнила чисельні скарги інших потенційних учасників та закупівля була розіграна між двома компаніями – технічним учасником ТОВ «Трейд імпекс» та власне ТОВ «Інфініт трейд», які не знижували вартість в аукціоні при різниці пропозицій в 3 тисячі гривень, в результаті чого ТОВ «Інфініт трейд» отримала бажані 2 млн. 765 тис. грн за свої послуги.

 Компанія «Інфініт трейд» зареєстрована трохи більше року тому і знову ж таки займається постачанням виключно на АТ «УКРЗАЛІЗНИЦЯ» і вже стала переможцем в закупівлях на 67 млн. грн. Тільки в червні 2020 р. сума закупівель сягнула 28 млн. гривень.

28 квітня 2020 року відбувся аукціон по закупівлі запасних частин до електровозів серії ВЛ - . Переможцем визначено компанію ТОВ «ТК «Альянс груп», яка знизила початкову ціну на 4 тисячі гривень від очікуваної вартості замовлення.

23 квітня 2020 року ТОВ «ТК «Альянс груп» також визначена переможцем на закупівлю запасних частин до електровозів серії ВЛ - . В результаті «конкурентних закупівель» на яких не зменшувалася заявлена ціна, ТОВ «ТК «Альянс груп» надала пропозицію аж на 2,5 тисячі гривень меншу за пропозицію конкурентів.

Компанія ТОВ «ТК «Альянс груп» зареєстрована в 2017 році. В 2018 році  компанія отримала статус переможця в АТ «УКРЗАЛІЗНИЦЯ» на 46 млн. гривень. В 2020 році компанія вже визначена переможцем на 10 млн. гривень в філії «ЦЕНТР ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОБНИЦТВА» АТ «УКРАЇНСЬКА ЗАЛІЗНИЦЯ».

Ще одна цікава закупівля відбулась 28 квітня 2020 року, закупівля запасних частин до колійних машин -

Філія «ЦЕНТР ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОБНИЦТВА» відхилила дешевшу на 80 тис. грн пропозицію на користь компанії ТОВ «Мантікор» - 1 612 949 грн. За час свого існування ТОВ «Мантікор» стала переможцем в закупівлях філії «ЦЕНТР ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОБНИЦТВА» АТ «УКРАЇНСЬКА ЗАЛІЗНИЦЯ»    на 277 млн. гривень. Прикметно, що в 2017 році Печерський районний суд задовольнив клопотання про отримання дозволу на доступ до документів ТОВ «Мантікор» та філії «ЦЕНТР ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОБНИЦТВА» в справі про виведення з філії «ЦЕНТР ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОБНИЦТВА» державних коштів через підконтрольні підприємства шляхом завищення цін на товари та послуги на 20-30%. 

Підсумовуючи, зазначимо що проблема тендерів в АТ «УКРАЇНСЬКА ЗАЛІЗНИЦЯ» існувала завжди. Проте, замість виправлення на краще, останнім часом ситуація стала погіршуватися. Замість реальних постачальників та виробників, переможцями все частіше стають фірми «прокладки» спеціально створені для «співпраці» з АТ «УКРАЇНСЬКА ЗАЛІЗНИЦЯ». При детальному вивченні кожної з них ймовірно виявиться що вони не мають матеріально-технічної бази, достатньої кількості працівників для ведення діяльності, зареєстровані в місцях масової реєстрації компаній або навіть зареєстровані на підставних осіб. Проте, вони являються меншою частиною проблеми. Фірма-«прокладка» на те і створена, щоб бути «викинутою» у випадку негативного розвитку подій.

Реальна проблема полягає в діяльності чиновників АТ «УКРАЇНСЬКА ЗАЛІЗНИЦЯ», в даному випадку ми розглянули діяльність філії «ЦЕНТР ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОБНИЦТВА» Золотарьова Олега Вікторовича. Золотарьов Олег Вікторович зайняв свою посаду в січні 2020 року і вже пів року закупівлі в його напрямку проводяться в сумнівний спосіб з великими переплатами. Саме відповідальні особи філії «ЦЕНТР ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОБНИЦТВА»підтасовують тендерну документацію, відмовляються приймати скарги від інших учасників та дискваліфікують «зайвих» переможців. На сьогодні, тільки в рамках відкритих кримінальних проваджень НАБУ зафіксовані збитки держави в об’ємі 4 млрд. грн. Загальна ситуація є значно гіршою. Звільнення Золотарьова Олега Вікторовича для «Укрзалізниці» питання надактуальне, адже в будь-якому випадку зберегти державні гроші набагато легше ніж їх повертати в бюджет. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрзалізниця,Укрзализныця,тендеры,тендерная мафия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.