Немонобільшість Володимира й Петра

31 березня 2020, 22:20
Власник сторінки
Политический и экономический эксперт
0
32
Немонобільшість Володимира й Петра

Українській політиці завжди була притаманна кулуарщина

Українській політиці завжди була притаманна кулуарщина, коли задля ухвалення рішень на кін ставлять міністерські портфелі, доступ до бюджетних коштів, можливість публікації компромату чи навпаки – закриття кримінальних справ та переслідувань.

Зеленський після приходу до влади отримав безпрецедентно високий результат і на парламентських виборах. Тому спробував сконцентрувати усі вище перелічені важелі в одних руках аби бути максимально незалежним від обставин та від людей в політиці. Але через невдало сформовану команду (де є представники цілком протилежних ідеологічних поглядів, відсутні апаратчики й чиновники з глибоким розумінням проблематики державного управління) він вже отримав напіврозпад власної монобільшості. Вчора це стало цілком очевидним під час голосувань на позачергових парламентських засіданнях.

Саме небажання Зеленського ні з ким ділитися владою на етапі запуску роботи парламенту 9-го скликання (згадаймо епопею з формуванням парламентських комітетів), небажання найближчого оточення Зеленського ділитися сферами впливу навіть зі своїми соратниками (тут показовою є кампанія з дискредитації Рябошапки практично відразу після його призначення членами групи Дубинського) вже зіграло злий жарт з президентом. Учора йому довелося вдатися до ситуативної коаліції під час голосування за законопроект щодо неможливості повернення в приватну власність націоналізованих приватних банків та голосування за закон, що запускає продаж земель сільськогосподарського призначення. Учорашній затятий ворог Порошенко став союзником в ухвалені справді важливих для України рішень – в умовах тотального недовиконання державного бюджету (станом на 30.03.2020 року недовиконання ДБ відповідно до планових показників становить більше 31 млрд.грн. - згідно даних Державного казначейства) гроші МВФ вкрай потрібні.

Скориставшись ситуацією досвідчений політик Порошенко зумів вдало поторгуватися із Зеленським. Що саме стало предметом торгу ми можемо здогадуватися, але очевидним є те, що на посади очільників Мінфіну та МОЗу призначені люди з команди Порошенка (і Марченко і Степанов свого часу безпосередньо працювали з 5-им президентом). Відтак результативне голосування за земельне питання стало заключним акордом таких домовленостей.

Суттєвою передумовою для таких вдалих для ЄС розкладів стала поява відео компромату від Лео Героса (де нібито брат глави ОПУ торгує посадами), та його нещодавня заява про змову Єрмака  з представниками ОРДЛО. Це суттєво послабило позиції монолітності фракції СН й дало додаткові можливості для Порошенка в перемовинах із Зеленським. Не можна виключати, що предметом перемовин окрім кадрових питань могли бути і закриття справ, де фігурував сам Порошенко та його соратники.

Усе вище перелічене - класичний набір політичних ігр, в яких Зеленський проявив себе ненайкращим чином. Сюди варто додати і провальну роботу попереднього уряду Гончарука, більша частина якого також є вихідцями з команди Порошенка. З великою долею ймовірності можна припустити, що політтехнологи Порошенка та і він сам «внедряют» своїх людей в команду Зеленського, а ті вже працюють на пониження його рейтингу та рейтингу його команди. І якщо рейтинг самого Зеленського поки що тримається на доволі високому рівні, то Зекоманда його стрімко втрачає.

Відтак в найближчі місяці ми маємо усі шанси спостерігати за сценарієм повернення рятівника-Порошенка і його людей у владу (загадаймо ще одне цікаве призначення Сергія Наєва командувачем ОС ЗСУ, який займав цю посаду за часів Порошенка). Як наслідок з метою збереження своєї посади і недопущення проведення дострокових парламентських виборів в найближчий рік Зеленському доведеться піти на створення широкої коаліції Національної єдності та коаліційного уряду (про що власне дуже недвозначно натякнув учора в ефірі одного з телеканалів політтехнолог  Слуги народу Микита Потураєв). Або ж Зеленському доведеться відмовитися від посади та піти на УСІ дострокові вибори через неможливість ухвалювати будь які рішення в парламенті. І в першому і в другому випадку виграє точно не чинний президент.

Валерій Клочок

політичний та економічний експертИсточник: 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.