Чи готові «слуги народу» законно зібрати 4,5 млрд.грн. від грального бізнесу?

26 березня 2020, 09:49
Власник сторінки
Политический и экономический эксперт
0
42
Чи готові «слуги народу» законно зібрати 4,5 млрд.грн. від грального бізнесу?

Чи готові «слуги народу» законно зібрати 4,5 млрд.грн. від грального бізнесу на боротьбу з коронавірусом?

Заходи напрацьовані владою в перші дні поширення коронавірусу в Україні більшістю українців сприймаються як належне. Можу констатувати, що є чітке усвідомлення того, що суспільство стоїть перед серйозним викликом неконтрольованого поширення хвороби, від якої насправді не має ліків. Коронавірус несе смерті  - не уявні, а реальні. Чого лише вартує статистика з Італії, де щодня помирають сотні людей – станом на 25 березня там вже померло 7503 чол.

Але ми ще не усвідомлюємо економічних наслідків пандемії. В моєму розумінні складність полягає в тому, аби максимально швидко переорієнтувати бізнес та діловий світ до нових реалій. А реалії такі, що ділова активність суттєво знижується по всьому світу, фінансові потоки завмерли в пошуку нових ринків. І якщо на Заході ці фінансові потоки відчутні (уряди країн світу спроможні виділяти на боротьбу з наслідками пандемії сотні мільярдів доларів), то в Україні ми лише можемо мріяти про них: державний бюджет лише на сьогодні має дірку в понад 60 млрд грн. І далі ситуація з наповненням державної скарбниці буде погіршуватися. Бо уряд Гончарука, намагаючись показати власну ефективність, умудрився зібрати в лютому місяці податки вперед. За підсумками березня ми матимемо недовиконання в межах 100 млрд грн., що еквівалентно майже 4 млрд дол.

Коронавірус рано чи пізно затихне, вчені розроблять вакцину і ми приборкаємо цю страшну хворобу. Але вже нині варто подумати, як швидко оговтатися від наслідків епідемії. Бо непереборне бажання взяти в борг від МВФ – це вихід із ситуації. Але повертати доведеться свої кошти. 

Уряд зачепився краєм вуха за інформацію, що МВФ готовий допомагати країнам кредитами під 0%. Мінфін кинув всі зусилля на те, щоб отримати 5 млрд $. Це непогана ініціатива, але Мінфін і Кабмін повинні думати крім того, як кредити отримати, ще й над тим, як запустити внутрішньоекономічні процеси з максимальною користю для нас. 

Серед обіцяних, але не виконаних тез Зеленського на порядку денному стоять земельне питання та питання легалізації грального бізнесу. Ці два ринки можуть суттєво покращити ситуацію. 

Парламент нині розглядає механізми та формати роботи в умовах поширення хвороби. Політики вчорашні й сьогоднішні починають гратися довкола правових механізмів законності рішень нардепів. Вони, як і завжди, дбають в першу чергу про власні рейтинги, а вже потім про наслідки такого піклування.

Не буду вдаватися в правову казуїстику (залишимо цю тему для наступного матеріалу), але вважаю, що нардепи повинні напрацювати механізми безпечного ухвалення законів у правовому полі і приймати рішення для мінімізації наслідків пандемії в Україні. 

Серед таких законів мають бути системні документи. Натомість парламент ухвалив закон 3220 (щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19) і  який нині очільники місцевих громад розносять в пух і прах через суттєві недорахування до місцевих бюджетів. Місцеві громади позбавили можливості збирати податки податків за землю та нерухомість, навіть не порадившись з ними.

Серед системних законопроектів вже є такий у парламенті і він готовий до швидкого ухвалення. Це законопроект про гральний бізнес. Ціна питання мінімум 4,5 млрд грн. гроші закладені ВЖЕ в бюджеті і мають бути зібрані. «За підрахунками Міністерства фінансів, 4,5 млрд в цьому році повинна отримати держава від грального бізнесу», - заявив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев ще на початку цього року. І?, - вже запитую я.

Кредити кредитами, а ось інвестиції від грального бізнесу - це не лише довгограючі гроші для розвитку країни. Це і сотні тисяч нових робочих місць для тих, хто в умовах епідемії повернувся в країну. 

Однак в країні так думають не всі. Паузу в роботі парламенту намагаються використовувати нелегали і монополісти гральної індустрії. Як ніколи, збільшується кількість матеріалів в медіа з дискредитації ініціативи легалізації гральної індустрії: 
• різного штибу соціологічні дослідження, в яких нібито українці проти легалізації через лудоманію (хоча її дійсні масштаби - ніхто не вивчав);
• з самого моменту заборони гральної індустрії в 2009 році тематика азартних ігор системно очорняються з метою політичної кон'юнктури і нечесної конкуренції; 
• медійні хвилі щодо недолугості ініціатив Зеленського легалізувати гральний бізнес (зверніть увагу, що останнім часом президент не згадує про свою обіцянку літа минулого року) і так далі.

Вже в суботу парламент планує зібратися на «чергове позачергове» засідання для ухвалення рішень. Саме від народних обранців сьогодні залежить подальший сценарій України. Саме від «слуг народу» буде залежати те, як ми виберемося з ями, в котру нас заганяють нові реалії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: гральний бізнес,Валерій Клочок,коронавірус
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.