Навіщо РФ розігрує грецьку карту в Україні?

16 березня 2020, 13:14
Власник сторінки
0
37

Позиція впливу РФ на Україну

З 2014 р. РФ активно використовує різні механізми для дестабілізації соціально-політичної ситуації в Україні. Серед інструментів даного напрямку зовнішньої політики російська сторона активно використовує фактори соціально-економічного розвитку, популістських політичних сил, загострення ситуації в зоні АТО, а також сепаратизму національних меншин, які проживають на території України. Щодо останнього перерахованого фактору необхідно відзначити значну активність росіян в штучному провокуванні розвитку сепаратистських тенденцій угорців, поляків, румун, болгар, греків, гагаузів і т. н. «русин», які проживають на території України. Однак незначна кількість матеріалів у ЗМІ акцентує увагу на тому, як російська сторона намагається використовувати грецький фактор для створення додаткового чинника дестабілізації в Україні.

Загальний огляд ситуації

1. «Рада греків зарубіжжя»

На сьогоднішній день існує «Рада греків зарубіжжя» («ΣΑΕ»), центральний офіс якої знаходиться в Салоніках. Ця міжнародна організація є основним світовим об'єднанням грецької діаспори, заснованим у 1995 році указом президента Грецької Республіки для вирішення питань греків зарубіжжя. Основна мета і завдання ΣΑΕ — співробітництво, підтримка та об'єднання етнічних греків на світовому рівні для зміцнення еллінізму. Основна роль «ΣΑΕ» — зближення діаспори греків та створення всесвітньої Мережі еллінізму з метою планування та реалізації програм в інтересах омогении, і їх передача Грецькій державі.

Місто Салоніки є постійною резиденцією і «столицею» т. зв. «вселенського еллінізму».

На сьогоднішній день існує 7 периферій «ΣΑΕ»:

1) Периферія США з одинадцяти членів. Координатор периферії: Теодорос Спіропулос;

2) Периферія Канади з п'яти членів. Координатор периферії: Константінос Менегакис;

3) Периферія Центральної - Південної Америки з п'яти членів. Координатор периферії: Нікіфорос Ніколаідіс;

4) Периферія Європи з одинадцяти членів. Координатор периферії: Георгіос Амарантідис;

5) Периферія Африки, Близького і Середнього Сходу з семи членів. Координатор периферії: Харіс Гувеліс;

6) Периферія Океанії - Далекого Сходу з дев'яти членів. Координатор периферії: Георгіос Ангелопулос;

7) Периферія країн колишнього СРСР з п'яти членів (за винятком європейських країн колишнього СРСР). Координатор периферії: Іван Саввіді.

Офіційним порталом «Ради греків зарубіжжя» є .

На пострадянському просторі найбільшу кількість грецьких організацій, що входять в структуру «Ради греків зарубіжжя» знаходиться на території Азербайджану («Азербайджанська громада Баку – АРГО»), Грузії («Федерація грецьких громад Грузії»), Росії («Асоціація грецьких громадських організацій Росії»), України («Федерація грецьких товариств України»), Казахстану («Асоціація грецьких товариств Казахстану – Філія») і ін

Греки в Україні

«Федерація грецьких товариств України»

Як було згадано раніше, до складу «Ради греків зарубіжжя» входить організація «Федерація грецьких товариств України». Згідно з офіційною інформацією, метою діяльності федерації є об'єднання греків для захисту їх прав та інтересів, збереження грецької діаспори, історії і пам'яток культури, відродження національної самосвідомості греків, духовності, традицій і звичаїв. Федерація є членом Міжнародного Союзу грецьких громадських організацій «Понтос» і «Всесвітньої Ради Греків Зарубіжжя». «Федерація грецьких товариств України» була створена 8-9 квітня 1995 року на установчому з'їзді. На той момент до неї увійшли 17 грецьких товариств з 6 регіонів України. Головою «ФГТУ» була обрана голова Маріупольського товариства греків А. В. Проценко-Пічаджи, що займає дану посаду з цього дня.

До складу всеукраїнського об'єднання громадських організацій входить 101 грецьке суспільство в 19 областях України. У керівний склад ФГТУ також входять Костянтин Балабанов, Надія Чапні, Валентин Макропуло, Костянтин Куркчі, Анатолій Балджи, Микола Коссе, Олена Добра, Галина Косякова, Ілля Тата і Катерина Узун.

«Ясон»

Міжнародний благодійний фонд «Ясон», створений у 2003 році для підтримки та практичної реалізації соціальних значущих ініціатив у сфері духовного розвитку, культури та освіти шляхом розробки, координації з державними органами і профільними відомствами соціальних програм і проектів соціального розвитку. Принциповою позицією фонду «Ясон» є комплексний підхід у реалізації соціальних проектів і програм, залучення до участі всіх зацікавлених осіб як з боку держави, так і з боку громадськості.

Однією з граней діяльності фонду є його участь у вихованні та підтримки молоді. Розроблена фондом програма «Обдаровані діти» є системою морального і матеріального стимулювання інтелектуальної діяльності особливо обдарованих дітей, заохочення високих результатів навчальної праці. Фонд «Ясон» на постійній основі підтримує благодійність.

«Міжнародна асоціація греків-підприємців» (МАГП)

Згідно інформації , «Міжнародна асоціація греків-підприємців» являє собою громадську некомерційну організацію, учасники якої є вільними підприємцями (будь-якої національності), які бажають брати участь у формуванні національного і міжнародного ринків збуту і пропозицій, брати участь у національних і міжнародних комерційних проектах. Однією з основних цілей МАГП є вдосконалення форм і методів взаємодії підприємців за рахунок консолідації зусиль і ресурсів своїх членів, як на території України, так і за її межами.

Діяльність МАГП спрямована на прискорення інтеграції українського бізнесу в світове співтовариство. МАГП надає посередницькі, юридичні, консультаційні, транспортні та інші види послуг.

«Маріупольське товариство греків»

На території Донецької області, підконтрольній владі, також діє кілька грецьких організацій. Найбільша з них — «Маріупольське товариство греків». Аналіз відкритих інформаційних джерел свідчить про те, що на сьогоднішній день громадська організація дійсно активно функціонує. Основні вектори її діяльності — відправлення дітей, молоді та пенсіонерів на літній відпочинок у Грецію, а також культурно-просвітницька робота. Зокрема, в липні 2014 р. спільно з Федерацією грецьких організацій України» і маріупольським літературним об'єднанням «Азов'я» товариство провело вечір, присвячений підведенню підсумків конкурсу та нагородження переможців і лауреатів конкурсу «Тарас Шевченко — наш сучасник». А 28 жовтня 2015 р., на святкування грецького національного свята «Охі» (день у пам'ять про відхилення Грецією ультиматуму, пред'явленого фашистською Італією в 1940 р.), греки Маріуполя запросили учасників Антитерористичної операції, яким подякували за те, що ті борються за незалежність України.

Згідно greeks.in.ua також на території Маріуполя діє «Грецький культурний центр».

Діяльність Пантеліса Бумбураса

У рамках аналізу діяльності грецьких організацій на території України необхідно окремо зупинитися на постаті Пантеліса Бумбураса.

Пантеліс Бумбурас є українським підприємцем грецького походження, що проживає на території м. Одеса. В Україні він має будівельний бізнес, також надає фінансову та організаційну підтримку учасникам АТО.

За інформацією  влітку Благодійний фонд Пантеліса Бумбураса спільно з Міжнародним фондом «Відродження» направили на відпочинок дітей із зони АТО в дитячий оздоровчий центр «Брусино».

Враховуючи позитивну роль П. Бумбураса підтримки української армії, російська сторона періодично робить спроби з його дискредитації. Фактично дані інформаційні провокації здійснюються по лінії діяльності «Благодійного фонду ім. Івана Саввіді», спрямовані на внесення розколу в середовище грецьких організацій України та спроби встановлення контролю над ними з боку структур, афілійованих з російським бізнесменом.

Але, незважаючи на спроби росіян внести розкол в структурі грецьких організацій України, на даний момент вони не принесли спецслужбам РФ очікуваного результату.

Російський фактор грецького питання в Україні

На тлі розвитку російсько-української гібридної війни спецслужби РФ доклали максимум зусиль для внесення розколу в громадські організації українських греків, існуючих на території України (у тому числі окуповані території Донбасу і Криму), з метою використання його в рамках підривної антиукраїнської діяльності.

Результатом цього стала організація діяльності грецьких організацій на тимчасово окупованій території Донецької області та АР Крим, фінансування яких здійснюється через структури, афілійовані з російськими спецслужбами.

1. «Греки Криму»

У рамках аналізу розвитку грецького питання на тимчасово окупованій території Кримського півострова, було відзначено, що після окупації регіону російськими військами керівництво російської «Федеральної національно-культурної автономії греків Росії» (ФНКА) почало поглинати організації, раніше пов'язані з ФГТУ.

Під егідою ФНКА була створена організація «Регіональна національно-культурна автономія греків Республіки Крим «Таврида», яку очолив Іван Шонус.

Довідка. Іван Шонус народився 29 січня 1969 р. в Батумі (Грузія). Племінник Харлампія Івановича Шонуса, першого лідера, організатора грецької громади Криму. У 1996 році закінчив Кримський медичний інститут ім. В. І. Георгіївського. Працював начальником Центру санітарного лікування м. Сімферополь. Працював у Військово-медичному департаменті Міністерства оборони України, пізніше – в Судацькому військовому санаторії. У березні 2014 року переходить на бік російських окупаційних властей. Активний учасник т. з. «кримської весни». У 2014 році Іван Шонус також був кандидатом в депутати "Державної ради Республіки Крим» від партії «Єдина Росія» за Судаксько-Кіровським одномандатним виборчим округом №13.

Крім Івана Шонуса в процесі анексії Кримського півострова брали участь й інші члени грецької громади, які перейшли на бік російських окупаційних властей. Серед них необхідно відзначити сенатора Ольгу Ковітіді, керівника «Артеку» Ігоря Лелі, військового адмірала Євгена Халайєва та ін. Зокрема, Ольга Ковітіді під час т. зв. «кримської весни» займала посаду віце-прем'єр-міністра, курувала силовий блок. Сьогодні вона є членом Ради Федерації РФ. Також О. Ковітіді відіграла ключову роль у створенні «Асоціації греків Республіки Крим», підтримувала діяльність «Тавриди», брала участь у заходах цієї організації.

Слід зазначити, що діяльність «Тавриди», як і «Асоціації греків Республіки Крим», що фінансується з боку російського підприємця Івана Саввіді, координатора периферії країн колишнього СРСР з п'яти членів «Ради греків зарубіжжя».

2. «Греки ДНР»

При аналізі ролі грецького чинника у розвитку сепаратистських процесів на території України необхідно відзначити діяльність організацій, які діють на тимчасово окупованій території Донецької області. Зокрема, важливу роль серед них відіграє організація «Донецьке товариство греків ім. Федора Стамбулжі» та її політичне крило «Греки ДНР», лідерами яких є відповідно Олена Продан і Дмитро Пефтєєв. Раніше Олена Продан входила в керівний склад ФГТУ.

Якщо говорити про організацію «Греки ДНР», необхідно зазначити, що вона була створена російськими кураторами донецьких сепаратистів на базі «Товариства греків ім. Федора Стамбулжі» для використання грецького чинника з метою дестабілізації ситуації на Донбасі, ведення підривної інформаційно-психологічної війни проти України. Аналіз відкритих джерел інформації дозволяє визначити особливості використання грецького чинника донецькими сепаратистами для дискредитації України на території Донбасу.

За інформацією порталу  згідно Всеукраїнського перепису населення, греки є одним з найбільших національних меншин сучасної України (91,5 тисячі чоловік), при цьому 84% всіх греків проживає на території Донецької області. Вони відносяться до особливої етнічної групи «греки Приазов'я», яка виникла ще в кінці ХVIII ст., коли християн, які проживали на території Кримського ханства, було евакуйовано та переселено на землі південного Донбасу. Розвиток російсько-української гібридної війни призвів до штучного поділу греків Приазов'я. Частина територій їх компактного проживання залишилася під контролем українського уряду (Маріуполь, Волноваський, Володарський та Першотравневий райони Донецької області), а частина опинилася в складі так званої «Донецької народної республіки» (Старобешівський, Тельманівський і Новоазовський райони). Крім того, велика грецька община збереглася в окупованому об'єднаними російсько-сепаратистськими силами – м. Донецьк. По обидві сторони фронту продовжують діяти численні громадські організації, що займаються підтримкою і розвитком грецької культури.

На даний момент головною грецької організацією, що діє на тимчасово окупованій території Донецької області (т. зв. «ДНР»), є «Донецьке товариство греків ім. Федора Стамбулжі», засноване в 1990 р. В ході збройного конфлікту організація була помічена в процесах постачання гуманітарної допомоги та здійснення представницьких функцій місцевим грекам. Також в ЗМІ періодично з'являлася інформація про їх діалог з Генеральним консульством Греції в Маріуполі. Пізніше «Товариство греків ім. Федора Стамбулжі» почало активно критикувати діяльність грецького Генконсульства в Маріуполі, звинувачуючи його співробітників в масових відмов щодо надання їм віз для виїзду на територію Греції. Так, влітку 2014 р. товариство організувало звернення до грецького МЗС з проханням видати їм посвідчення «грека зарубіжжя», яке дало б можливість виїхати в Грецію з членами сімей на період бойових дій. Особливих результатів досягнуто не було. Ті ж «греки Приазов'я», які намагалися самостійно відкрити візу в Грецію, отримували відмови від консульства в Маріуполі. На цьому фоні російська сторона починає активно використовувати грецький фактор у веденні інформаційної війни проти України.

«Донецьке товариство греків ім. Федора Стамбулжі» активно працює з представниками грецької діаспори, яка проживає на території тимчасово окупованого Старобешівського району. Члени організації займаються розвитком контактів з товариствами греків, діючих на підконтрольній Києву території Донецької області, офіційно демонструючи аполітичну позицію. Незважаючи на це, члени грецької організації підтримують активні контакти з «міністерством культури ДНР», які сприяли організації святкування 25 років суспільства і 235-річчя заснування грецьких поселень у Приазов'ї. Простежуються контакти членів «Донецького товариства греків ім. Федора Стамбулжі» з «МЗС» і «МГБ» донецьких сепаратистів.

Крім цього, помітно посилилася активність грецьких організацій РФ на території «ДНР», афілійованих із згаданим раніше російським бізнесменом Іваном Саввіді. Зокрема, поширюється інформація про фінансування Благодійним фондом ім. Івана Саввіді (очолює Лідія Татанова) діяльності грецьких організацій «ДНР», прикриваючись поставками гуманітарної допомоги. Діяльність Благодійного фонду також була помічена на території Старобешівського, Тельманівського районів, у містах Макіївка та Харцизьку.

Російськими спецслужбами у складі бандформувань донецьких сепаратистів були створені підрозділи греків. Зокрема, відомо про бандгрупа польового командира «Грека», пов'язаного з діяльністю бандформування «Чечен». У складі бангдгрупи «Грека» перебували і бойовики грецької національності. За інформацією defencenet.gr з посиланням на російського «спеціаліста» по грекам Причорномор'я, історика і пропагандиста Влассиса Агдзидіса, в рядах бойовиків перебувають представники грецької національної меншини. В ході розгорнушогося з 22 серпня 2014 року контрнаступу ЗС РФ на азовському напрямку проривом з боку бойовиків також керував польовий командир Фостиропуло з позивним «Нардист», грек за національністю. У боях під Ясинуватій відзначився польовий командир-грек з позивним «Шумер».

Російські спецслужби навесні 2014 року робили спробу консолідації маргінальних грецьких організацій для підривної сепаратистської діяльності під крилом активістки «Антимайдана» з Мангуша Марії Кизириді. Через відсутність єдиного центру ухвалення рішення російські спецслужби втратили цю можливість з метою використання штучного злиття грецької спільноти Приазов'я для ведення антиукраїнської діяльності.

Проблемним напрямком для російських спецслужб також став фактор того, що не всі греки Приазов'я підтримали проросійський сепаратизм і російську агресію. Для багатьох це виявилося кроком назад від євроінтеграції і від можливого об'єднання з «великою» батьківщиною — Грецією. Крім того, для частини греків свіжа в пам'яті сімейна трагедія — антипонтійскі репресії радянської влади в 1930-і і 1940-і рр. Є ті, для кого радянська влада дорівнює сучасной російській. При цьому російські куратори використовували греків «ДНР» для поширення дезінформації про те, що Україна нібито систематично проводила і проводить політику, спрямовану на асиміляцію греків Приазов'я.

З перемогою на виборах у Греції ультралівих проросійських сил на чолі з Алексісом Ціпрасом, російська сторона почала шукати нові підходи до залучення уваги греків Приазов'я як фактора для можливої антиукраїнської діяльності. Російські куратори через діяльність підконтрольних «ДНР» грецьких організацій поширювали інформацію про погіршення ставлення української влади до грецької діаспори, проблеми у візовій політиці, розірвання контактів з організаціями, які знаходяться на підконтрольній Києву території.

3. Діяльність Івана Саввіді

Деструктивну роль у діяльності грецьких організацій на території України відіграє згаданий раніше російських бізнесмен грецького походження Іван Саввіді.

Довідка. Іван Саввіді народився 27 березня 1959 року в грецькому селищі Санта в Грузії. Переїхав до Ростова-на-Дону після служби в армії. Закінчив факультет матеріально-технічного постачання Київського інституту народного господарства. У 1980 році прийшов працювати на Донську державну тютюнову фабрику. Пройшов шлях від робітника до заступника директора. У 1993 році обраний генеральним директором компанії «Донський тютюн». Керована Саввіді компанія отримала в 2011 році широку популярність випуском декількох брендів сигарет, явно призначених для дітей і підлітків. Випуск нових брендів супроводжувався активною рекламною кампанією, також спрямованої на підліткову аудиторію. 12 квітня Комісія ФАС наклала на компанію штраф за використання в рекламі образів неповнолітніх. З березня 1997 року призначений членом Ради, з квітня 1997 року — головою Ради директорів Ростовського комерційного банку соціального розвитку (Ростовсоцбанк). У серпні 2000 року за особистим рішенням Івана Саввіді створений «Благодійний фонд В. І. Саввіді». Фонд втілює в життя «благодійні проекти», спрямовані на підтримку традиційних релігійних громад Росії, розвиток освіти, науки, спорту. У 2003 році Саввіді був обраний депутатом Державної думи. Через чотири роки обрався до неї повторно, у 2012 році не зумів знову стати депутатом, незважаючи на великі зусилля. У серпні 2004 року Іван Саввіді заснував керуючу компанію «Група Агроком». У холдинг «Група Агроком» входять зокрема фабрика «Донський тютюн» та міжнародний аеропорт Ростова-на-Дону. Був президентом ФК «Ростов» з липня 2002 по липень 2005. Діяльність Саввіді на цій посаді отримувала неоднозначні оцінки вболівальників. У 2003 році «Ростов» вийшов у фінал Кубка Росії, де поступився московському «Спартаку» з рахунком 0:1. Незважаючи на гучні заяви Саввіді, цей фінал так і залишився єдиним досягненням клубу у період його президентства. З червня 2004 року Саввіді є президентом «Асоціації грецьких громадських об'єднань Росії» (АГООР). Він також є громадським діячем спільноти понтійських греків країн СНД. За його ініціативи та підтримки з 2007 року стали можливими щорічні паломництва в монастир Панагія Сумела в Трабзоні. На Помісному соборі РПЦ 2009 року був представником Ростовської єпархії від мирян. У 2012 році придбав контрольний пакет акцій футбольного клубу ПАОК.

На території України Іван Саввіді робить спроби надання деструктивного впливу на розвиток грецьких організацій. Зусиллями діяльності В. Саввіді чиниться тиск на представників ФГТУ, а також лідера даної організації Ганну Проценко-Пичаджі. Незважаючи на зусилля російського бізнесмена, лідер ФГТУ займає нейтральну політичну позицію, не беручи участь у спробах російської сторони використовувати грецький фактор у розвитку сепаратизму на території Донбасу і загальної дестабілізації політичної ситуації в Україні.

Зусиллями «Благодійного фонду ім. Івана Саввіді» здійснюється фінансування грецьких організацій на території т. зв. «ДНР». Зокрема, мова йде про організації «Товариство греків ім. Федора Стамбулжі» та її політичного крила «Греки ДНР». Необхідно відзначити факт фінансування поїздки греків Приазов'я на територію Греції, а також до АР Крим з порушенням законодавства України. В результаті цієї поїздки члени грецьких організацій відвідали ряд заходів на території окупованого Криму, що було використано російською пропагандою в рамках ведення інформаційної війни проти України. Також за участю Івана Саввіді був встановлений пам'ятник «Грецькому легіону» російського імператора Миколи I і профінансована робота фестивалю «Кримський маяк».

4. Євтихідіс Трасівулос

Виходячи з публікацій у медіа, можна зробити висновок про використання росіянами нових підходів, розігруючи грецьку карту в процесі дестабілізації ситуації в Україні. Так, в українських ЗМІ в 2015 році в центрі уваги перебував скандал, пов'язаний з діяльністю Євтихідіса Трасівулоса. Як повідомляє портал , Т. Євтихідіс є прес-секретарем «Ради греків зарубіжжя», а також комерційним директором грецького торгового дому «ГЕРМЕС». Також він має контакти з керівництвом ФГТУ.

Згідно журналістського розслідування Ірини Прудкової, Євтихідіс Трасівулос був помічений в деструктивній діяльності проти України. У соціальній мережі Фейсбук також було розміщено фото Є. Трасівулоса на фоні входу в захоплені сепаратистами «ДНР» будівлі Донецької обласної ради в 2014 році. За підсумками зібраної інформації стосовно діяльності даного члена моніторингової місії ОБСЄ, Іриною Прудковою було подано звернення до керівництва Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

За даними порталу з посиланням на автора журналістського розслідування Ірину Прудкову, їй надійшли погрози від екс-співробітника ОБСЄ, грека Євтихідіса Трасівулоса, про те, що через її запит його звільняють з місії. Передача «Юридичне питання» після цього була закрита, а Ірина звільнена.

«Всього 2 секундочки уваги! Секундочка перша! Я зібрала всю можливу інформацію для програми про цю людину і написала запит в ОБСЄ, де він працював. А сьогодні вдень він дзвонив мені з претензіями, що по моїй милості його звільняють звідти; і найближчим часом зі мною зв'яжуться впливові люди України, щоб поговорити!» — написала Прудкова.

Незважаючи на звільнення Є. Трасівулоса, дана ситуація так і залишилося без належної реакції, досі не було розпочате кримінальне провадження.

Коментар

У рамках даного матеріалу було досліджено фактор участі громадських організацій греків у суспільно-політичному житті сучасної України. Було визначено, що на тлі розвитку російсько-української гібридної війни російська сторона робить спроби використовувати грецький фактор для розвитку сепаратистських тенденцій національних меншин і організації дестабілізації соціально-політичної ситуації в Україні.

В даному контексті необхідно зазначити деструктивну роль структур, афілійованих з російським бізнесменом Іваном Саввіді, координатором периферії країн колишнього СРСР «Ради греків зарубіжжя». Представники ФСБ РФ, використовуючи фактор тиску на бізнес В. Саввіді, пов'язаний з виробництвом тютюнових виробів («Донтабак») та діяльністю інших підприємств групи компаній «Агроком», роблять спроби внести розкол в структурі грецьких організацій, що входять до складу Федерації грецьких товариств України». Метою російської сторони є створення умов, у результаті розвитку яких контроль над грецькими організаціями, що діють на території України, повинен перейти до Івана Саввіді. В даній ситуації російські спецслужби отримають можливість використовувати грецьку карту в антиукраїнських деструктивних процесах у рамках ведення підривної інформаційно-психологічної війни РФ проти України.

Однак, незважаючи на спроби Івана Саввіді і російських спецслужб організувати розкол в ФГТУ, лідери грецьких організацій не беруть участь в провокаційних проектах організацій, афілійованих з «Асоціацією грецьких громадських об'єднань Росії». Представники грецьких організацій України демонструють або нейтральну політичну позицію, або підтримують українську сторону. Більше того, частина грецьких підприємців надає матеріальну підтримку учасникам АТО, що йде в розріз з деструктивними планами ФСБ.

На цьому тлі очікуються подальші спроби російської сторони чинити тиск на діяльність «Федерації грецьких товариств України» з метою внести розкол у її керівний склад, незважаючи на проукраїнську або аполітичну позицію керівництва грецьких організацій України. У зв'язку з цим очікувано подальше продовження активності структур, афілійованих з Іваном Саввіді і діяльності російських спецслужб у даному напрямку. У такому разі українські медіа повинні звернути належну увагу на грецький фактор у спробах російської сторони дестабілізувати ситуацію в Україні. При цьому необхідно враховувати факт відсутності реальної участі українських греків, які проживають на підконтрольних Києву територіях, в деструктивних процесах.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.