«Культурна артилерія» російської агресії

08 травня 2020, 09:56
Власник сторінки
0
7

«Культурна артилерія» російської агресії

Мережа підконтрольних Москві організацій в Україні існувала завжди. Цікаво, що більшість з них були створені у 2009-2010 роках, напередодні чергових президентських виборів, тоді вони мали сприяти реваншу проросійських сил після «Помаранчевої революції». Після 2014 року велика кількість припинила або призупинила свою роботу, завдяки патріотичній громадськості. Частина ж продовжує існувати й до сьогодні, сприяючи агресії Росії відносно України. Спектр їхньої діяльності досить широкий – від поширення російських пропагандистських наративів до сприяння пацифікації та бойкоту заходів, спрямованих на захист України, зокрема - військової мобілізації.

В Україні продовжує існувати відомий фонд «Русский мир» за підтримки «Россотрудничества», маскуючи свою антиукраїнську діяльність під підтримку співвітчизників, історичні, культурні, наукові, освітні та інші заходи. Фінансова підтримка надається ним у формі грантів для реалізації проектів або проведення заходів, які спрямовані на антифашистську риторику і формування позитивного іміджу Росії.

Вже згадане «Россотрудничество» має своє офіційне представництво в Україні – «Російський центр науки і культури» в Києві. Цей «центр», зокрема, сприяє навчанню українських студентів в російських вишах, а також співпрацює з іншими громадськими організаціями в Україні, включаючи дитячі та культурні організації, надаючи підтримку заходам лінгвістичного, культурного, історичного та гуманітарного характеру.

Тож, російські фонди продовжують свою діяльність на території України, використовуючи механізми впливу на українське суспільство. На сьогодні, головним спрямуванням їхньої діяльності є показ історичних подій у російському баченні, привласнення української історичної і культурної спадщини, підняття іміджу Росії, поширення пацифістських настроїв, псевдо-демонстрація відсутності проблем у відносинах між Росією й Україною.

Цікавий факт, що в даний час, - час триваючої неоголошеної війни Росії з Україною, за ініціативи МЗС РФ, «Федеральное агентство по делам Содружества независимых государств, соотечественников проживающих за рубежом и международном гуманитарном сотрудничестве» та «Фонд «Русский Мир» активно реалізовують в Україні комплексний план державної політики РФ «стосовно співвітчизників, які проживають за кордоном до 2020 року».

Офіційною метою цього «плану» є, цитуємо - «згуртування закордонних громад російської діаспори для їх використання у напрямку просування інтересів РФ та забезпечення захисту російської меншини за кордоном», у т.ч. в Україні. Ключові слова тут «просування інтересів РФ».

Ось практичний приклад «згуртування закордонних громад російської діаспори»: з 31 травня п.р. в м. Москва заплановано проведення т.зв. «Всесвітньої координаційної ради» (координацію та проведення здійснює безпосередньо МЗС РФ) за участю представників «Російського центру науки і культури» в Києві та проросійських активістів. Яких російські куратори «інструктують», як просувати пропагандистський багаж «руського миру» у освітніх закладах, громадських осередках, на вулицях та в домівках, серед молоді.

Чи замислюється наша свідома частина громадськості над наслідками заходів та функціонуванням проросійських організацій в Україні? Якщо ні, то вже час.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.