«Слуга народу» «ЗА» прем’єра Богдана

27 лютого 2020, 12:45
Власник сторінки
Политический и экономический эксперт
0
151
«Слуга народу» «ЗА» прем’єра Богдана

Іншої фрази, як «повернення блудного сина», аби пояснити учорашню заяву народного депутата від фракції «Слуга народу» Євгенія Шевченка в ефірі ток-шоу на телеканалі Прямий, я не знаходжу.

Що саме було сказано: Парламентська фракція «Слуга народу» готова підтримати тільки одного кандидата на посаду нового прем’єр-міністра – екскерівника Офісу президента України Андрія Богдана. Реакція в студії звісно ж була трохи приголомшливою. Але! Пояснення Шевченка полягає в тому, що лише Богдан вдало увесь минулий час (коли був на посаді очільника ОПУ) комунікував з ними. А форми комунікації можуть бути не лише вербальні. Виходить що? Забули про «слуг», забули. Як тут не згадати недавнє фото Богдана з Сейшельских островів: «скоро ви всі будете займатися тим, що Вам подобається. Розумію, Вам не легко, денег нет, но вы держитесь». Кого саме і що саме мав на увазі Богдан ми дізнаємося вже дуже скоро. А заява Шевченка це такий собі перший «заброс». 

Маленький відступ. 

Вчора на стіні в ФБ мене запитали, як би я оцінив кандидатури Тігіпка та Хорошковського на посаду прем’єр-міністра? Бо саме ці дві групи вчора розгорнули в медіа потужний батл за посаду. Навіть Зеленського розкрутили на коментар. «Я дійсно зараз з багатьма людьми проводжу співбесіди, і з паном Тігіпком я теж зустрічався», - відповів гарант. 

Але карти усім трохи сплутав Богдан фейсбучним постом про свою благодійність. Знову якийсь «дивний» збіг обставин з появою інформації про чергові премії в 500%, котрі виписують собі окремі міністри (можливо перед дємбельом?). І на фоні жадібних міністрів Богдан-благодійник просто «ангел во плоти».

Повертаючись до заяви Шевченка. 

«Я сьогодні спілкувався з багатьма людьми нашої фракції. Всі би підтримали. Якщо би президент вніс кандидатуру Андрія Богдана, вони б тоді проголосували», - сказав нардеп. Це означає, що робота у фракції проведена і голосів за нового прем’єра не має. І бажання Зеленського змінити Гончарука на Тігіпка чи Хорошковського буде замало. Хоча такого бажання у Зеленського швидше не має аніж є. Бо змінити Гончарука – це публічно визнати поразку. А преЗедент доволі амбітний та впертий щодо таких кроків. Такий собі цугцванг по-Зеленський. Що не втни – всюди зрада.

Тому давати відповідь на питання хто кращий Тігіпко чи Хорошковський взагалі не варто. Хто краще справиться із завданнями Зеленського на посаді премєр-міністра - це питання швидше риторичне. Бо виконати утопічність ініціатив, котрі ставить Зеленський неможливо. «Подзаработать» можно. А от щось змінити – не думаю. Швидше ні.

І Тігіпко і Хорошковський цілком зрозумілі концептуально. Обидва успішні бізнесмени, обидва в усі часи були при «дєлах», обидва вміють тримати ніс за вітром. Як політики обидва старої формації, знають усіх і вся і розуміють, як можна отримати преференції для власного бізнесу. А от бізнес у них різний. І лише цим вони відрізняються один від одного – кожен працює на власний банк. Так само, як вони мають різних покровителів і різні команди. Одна з яких вчора проявила себе у повній красі спровокувавши вкид у ЗМІ з темою «Тігіпко-прем’єр».

Безумовно обидва вони мріють обійняти посаду прем’єр-міністра. Мовчазна згода це підтверджує. Впродовж доби жоден з них не виступив з публічною заявою та не спростував наших з вами прогнозів. Але бажання замало. Усе сьогодні вирішує комунікація Богдана з депутатами парламентської фракції «Слуга народу». А вона схоже доволі бажана у самій фракції.

Зеленському стільки завгодно можна проводити зустрічей і перемовин, можна будувати найрізноманітніші плани, думати про тактику, моделювати ситуації але рішення ухвалюють під куполом. Вчорашня «монофракція» не така вже й «моно». На порядку денному злощасний земельний закон, який для Зеленського є перепусткою в МВФ. І під який голоси в самій фракції можуть і не знайтися. Ситуативний союз щодо цього питання можливий виключно у випадку торгів міністерськими портфелями. А торгувати не має як, бо не можна по Регламенту розривати питання. В гарантії ніхто не повірить – «утром деньги, а вечером стулья». Той самий цугцванг по-Зеленськи, гарно режисований невідомими силами. А можливо й відомими -  «богданівськими» комунікаціями. 

Тому прем’єріада лише починається у всій своїй красі. Додайте до цього всього політичного джему останню статистичну звітність: промислове виробництво в Україні в січні знизилося на 5,1% (в порівнянні з січнем 2019-го року) та скоротилось на 8,4% в порівнянні з минулим місяцем, недовиконання надходжень до державного бюджету буде мінімум на рівні минулого місяця (близько 10-15 млрд.грн.) і так далі. А тут і шахтарям потрібно, і телеканалу ATR, і борги гасити, і ВЕЛИКЕ будівництво країни має стартувати з 1 березня. І як тут не загади ще раз слова Богдана: «Скоро ви всі будете займатися тим, що Вам подобається. Розумію, Вам не легко, денег нет, но вы держитесь». 

Єдине питання, хто ж ці всі «ВИ»? 

Політичний та економічний експерт
Валерій Клочок
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Богдан,Валерій Клочок,Андрей Богдан
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.