На посаду першого заступника голови Держгеонадр претендує людина братів Горових

26 лютого 2020, 19:21
Власник сторінки
Громадська організація
0
337
На посаду першого заступника голови Держгеонадр претендує людина братів Горових
Юрій Горовий

На посаду першого заступника голови Державної служби геології та надр України конкурсна комісія рекомендує Кабміну п’ять кандидатур. Серед них – Вадим Терещук, людина братів Горових.

На посаду першого заступника голови Державної служби геології та надр України конкурсна комісія рекомендує Кабміну пять кандидатур. Серед них – Вадим Терещук, Володимир Купчак, Андрій Токар, Сергій Прохоренко та Анатолій Толкунов. Найбільш одіозним з претендентів є Вадим Терещук – перший заступник Державної екологічної інспекції північно-західного регіону Чорного моря. Його відомство неодноразово звинувачували у поборах у портах, безпідставних затримках і зриві контрактів на постачання продукції. Таким чином у службу намагаються повернути людей старої корупційної структури. Тепер рішення за Кабміном.

Новий керівник Держгеонадр Роман Опімах останні три роки займав посаду виконавчого директора Асоціації газовидобувних компаній. На новій посаді Опімах із самого початку отримав завдання від Уряду повністю перезавантажити роботу в Держгеонадрах. Нагадаємо, Зеленський назвав цю Службу однією з найкорумпованіших в Україні. Саме тоді команда Зеленського мала намір зняти з посади людину Горових Олега Кирилюка. Однак, як бачимо по деяких кандидатах на конкурсі, туди «темні сили» намагаються повернути людей корупційної структури, які керували Службою у 2017-2019 роках і завжди мали вплив на надрокористування під керівництвом Горових та Попова. 

Отже, хто планує посісти посаду першого заступника голови Держгеонадр:

Володимир Купчак – він раніше був фінансовим директором "Львівгазу" та гендиректором "Івано-Франківськгаз". Був депутатом від партії "Батьківщина", де його звинуватили у зраді, та депутатом від  "Фронту Змін". Боровся за визнання українського геноциду над поляками.

Андрій Токар займав посаду директора із закупівель ПАТ «Укргазвидобування». Токар більшу частину трудового стажу працював на економіку країни-агресора, а саме у ВАТ «Роснафта», «Саратовський нафтопереробний завод».

Сергій Прохоренко – колишній керівник ДП "Укрводшлях", який   з АСК "Укррічфлот" та російським олігархом Костянтином Григоришиним. Останній веде бізнес в Україні з 90их у сфері енергетики, машинобудування, суднобудування.

Анатолій Толкунов - перший заступник генерального директора, головний інженер Державного геофізичного підприємства “Укргеофізика”. Кандидат геологічних наук, нагороджений Кабінетом Міністрів почесною грамотою України. 

Та цікавіше те, як до Держгеонадр зараз намагаються повернутися «смотрящі» з гілки Горових-Попова. Йдеться про братів Юрія та Олексія Горових, а також Олега Попова (він був помічником при владі Кирилюка в Держгеонадрах). Власне вони де-факто керували геологічною галуззю, коли очільником Держгеонадр був скандальний Олег Кирилюк.   

Креатурою від Горових на конкурсі першого заступника голови Держгеонадр, за даними джерел, є Вадим Терещук, який з 2015 року перебуває на керівній посаді у Держекоінспекції. Він займає посаду першого заступника Державної екологічної інспекції північно-західного регіону Чорного моря. Власне цю структуру повязують зі скандальним   в українських портах. За даними екс-керівника представництва Risoil S.A. в Україні Шота Хаджішвілі, незаконні перевірки суден в портах співробітниками Держекоінспекції сягають 200 млн доларів на рік, а збитки з кожного судна складають від 3 до 60 тис. доларів.

Також з приводу незаконних перевірок у портах висловлювала невдоволення і Європейська бізнес-асоціація. Відмова в проставленні штампів і накладення екологами штрафів за відсутності нормативно-правового регулювання цього питання веде до безпідставних затримок суден, зривів контрактів на поставку експортної продукції і "завдає непоправної шкоди репутації України", зазначали в ЄБА. Про здирництво на чолі Державної екологічної інспекції, зокрема, повідомляли й Центр транспортних стратегій та .

З цього приводу голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов пропонував ліквідувати Державну екологічну інспекцію Північно-Західного регіону Чорного моря як територіальний орган Держекоінспекції.

Передбачають, що невдовзі після свого призначення першим заступником голови Держгеонадр Вадим Терещук планує зайняти місце голови Романа Опімаха. «Після звільнення Гончарука з посади прем’єра, Роман Опімах буде змушений покинути Держгеонадра. Брати Горові це передбачають і планують, що в такій ситуації перший заступник, тобто Терещук, очолить геологічну службу», - пояснює джерело в уряді. Також джерело зазначає, що посаду першого заступника фактично купили. «Юрій Горовий на одній із приватних зустрічей з партнерами повідомив, що віддав 1 млн доларів за призначення першого заступника в Держгеонадра», - розповів інформатор.

Можна скільки завгодно говорити про перезавантаження Держгеонадр, реструктуризацію, електронний документообіг та відкриті аукціони, але ключове питання як і раніше залишається в людях. Новий голова Держгеонадр мав би формувати свою команду, з перевірених людей. Однак, уряд, декларуючи антикорупційний вектор, може залишити Держгеонадра під впливом «смотрящих» старої корупційної системи.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: коррупция,политика,Держгеонадра
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.