Чи справді українські заробітчани масово повертаються із Польщі додому?

25 січня 2020, 11:36
Власник сторінки
Политический и экономический эксперт
0
9426
Чи справді українські заробітчани масово повертаються із Польщі додому?
Куди українці їдуть на заробітки?

В Україні середня зарплата робітничих професій зрівнялася з середньою зарплатою в Польщі. Так стверджують депутати від правлячої монобільшості в парламенті.

В одному з телеефірів депутат від Слуги народу Микита Потураєв заявив, що українці масово повертаються додому з Польщі. Причина - в Україні середня зарплата робітничих професій зрівнялася з середньою зарплатою в Польщі.

Чому це важливо?

За наслідками (про результати поки що говорити не має підстав) візиту нашої багаточисельно делегації на Всесвітній економічний форум в Давос змушений констатувати про відсутність бодай якогось результату.

Гучно оголошена Гончаруком, а потім так само гучно ним і спростована, заява про концесію Укрзалізниці, - єдина невдала спроба показати бодай щось.

Ключовою тезою для інвестора на ВЕФ стала озвучена Зеленським дешевизна в Україні. І в тому числі і дешева українська робоча сила, що цілком і повністю відповідає дійсності. І для економік, які розвиваються, це є одним із серйозних стимулюючих маяків для потенційного інвестора.

Я нині не буду торкатися ідеї інвестиційних нянь, податкових канікул і т.д. В аспекті зовнішніх посилів важлива єдність в Зекоманді, котрої не так багато. І спростування Потураєвим тези про «дешеву робочу силу» вказує або на нерозуміння процесів, що відбуваються в Україні або на свідоме не сприяння поліпшенню інвестиційного клімату в Україні.

Ну судіть самі.

👆Для довідки, те що нарив в просторах Інету я.

За лютий 2019 року середня зарплата в Польщі склала 4600 злотих (що приблизно дорівнює 1350 доларів). Такі дані опублікувало головне статистичне управління Польщі, на підставі доходів співробітників на середніх і малих підприємствах.

Рівень заробітної плати в Україні залишається суттєво нижчим, ніж у країнах Східної Європи. Про це йдеться в "Огляді ринку праці" міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Українці заробляють втричі менше, ніж латвійці та поляки та в 3,5 рази менше, ніж чехи - так стверджує Мінекономіки України.

Середня номінальна заробітна плата в Україні в третьому кварталі 2019 року становила 382 євро. У той же час Латвії цей показник був на рівні 1 091 євро на місяць (у 2,9 рази більше), у Польщі середня зарплата була 1 143 євро (у 3 рази більше), у Чехії - 1 310 євро (у 3,4 рази більше).

Тільки 6% українських заробітчан не збираються залишатися в Польщі назавжди. Майже половина українських працівників у Польщі мають намір переїхати до інших країн на заробітки, більшість із них - до Німеччини.

Розумним було б скористатися можливістю «заманити» іноземний капітал для оплати нашої з вами справді дешевої робочої сили, а не доказувати усьому світові зворотнє.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Польша,безработица,заробітчани
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.