Засідання Комітету транспорту та інфраструктури. Все сумно.

30 листопада 2019, 19:24
Власник сторінки
Викладач
0
36

У якості експерта відвідав виїзне засідання Комітету ВР в Борисполі. Розповідаю, що там було.

28 листопада у Борисполі відбулося виїзне засідання Комітету інфраструктури ВР, де я був присутній у якості експерта. Обговорювали, як розвивати транзитний потенціал України. Бо ні для кого не секрет, що ми маємо дуже вигідне географічне положення, яке можна використовувати на нашу користь.

Були присутні 26 народних депутатів, замміністра інфраструктури, директор аеропорту “Бориспіль” Павло Рябікін, президент “МАУ” Євгеній Дихне, а також співвласник “МАУ” Арон Майберг. Останній виступив з промовою, що зараз у світі конкуренція відбувається між ХАБовими аеропортами, а не авіакомпаніями, чи аеропортами звичайними. 

Але наразі ситуація така, що уряд скорочує ХАБову модель на 2020 рік. Що я вважаю черговим нестратегічним рішенням поточної влади, оскільки ХАБ (ви маємо всі умови для його розвинення) на базі “Борисполю” привносив би кошти в бюджет, створював робочі місця та загалом був би стратегічною галуззю в Україні, тим паче наша країна, як вже було сказано, має всі для того умови.

Крім скорочення ХАБу, наша авіація й так знаходиться не у найкращих умовах. Я маю на увазі дію єдиного в Європі акцизу на авіапаливо, яке завдає значних збитків українським авіакомпаніям. Виходить абсурдна ситуація, що українським літакам дешевше заправлятись в Європі, ніж в нашій країні. Більш того, в Україні діє ПДВ на внутрішні перельоти, що розвитку галузі, як ви розумієте, теж не сприяє. 

Йдемо далі. Після початку агресії РФ українські авіакомпанії вимушені облітати територію РФ та окуповані території України (Крим і Донбас). Через це на один тільки рейс в Пекін, наприклад, витрачається близько 30 тисяч доларів додаткових збитків. Українським авіакомпаніям просто не вигідно літати за східним напрямком. 

Виходить ситуація, що українському уряду слід було б підтримати стратегічно важливий бізнес. Але поки що він відверто не має бажання цікавитись його проблемами. Я сам особисто під час засідання задав питання депутатам про необхідність прийняти законопроект про скасування цього абсурдного акцизу (докладаю відео), на що можновладці відповіли мені повним ігнором та небажанням розвивати цю тему. 

https://www.youtube.com/watch?v=3p3RJW5gIHE&feature=emb_title

На засідання було ще багато неприємних моментів, як наприклад повна некомпетентність ресторатора Тищенка (який зараз депутат і, більш того, зам голови транспортного комітету). Хамство з боку депутата Негулевського та інше. Як я помітив, депутати після фуршету просто не мали бажання розмовляти про проблеми України. 

З позитивного: виконавчий директор “Української Авіатранспортної Асоціації” Микола Щербина передав необхідні для розвитку галузі законопроекти членам Комітету. Щоправда, я маю сумніви, що вони їх хоча б прочитають. 

Загалом, результати засідання сумні. Черговий раз впевнився, що представники влади або просто некомпетентні, або не бажають хоча б такими здаватися. Маю надію, що хоча б робота представників бізнесу, експертів та громадських діячів не буде марна.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.