Бізнес на карантині. Як вам замість ліків можуть доставити контрафакт?

23 червня 2020, 12:04
Власник сторінки
Викладач
0
13
Бізнес на карантині. Як вам замість ліків можуть доставити контрафакт?

Сьогодні хочу поговорити, як за допомогою карантину нехороші люди лобіюють нехороші закони.

В березні уряд дозволив дистанційно продавати ліки. Кабмін прийняв відповідну постанову за №220. Мовляв, транспорт не ходить, міжміського сполучення немає, ліки якось купляти треба. Планувалося, що аптеки отримують право на договірній основі домовлятися з кур'єрами та здійснювати доставку, а за якість будуть відповідати самі аптеки.

Можете собі уявити, яка це плідна нива для різноманітних спекуляцій, "схєматозу", та яким боком тут може вийти притаманна нам, українцям, безвідповідальність. Одразу ж вилізли купа "інтернет-магазинів", які торгують казна-чим. Таким чином, замість необхідних ліків вашій дитині можуть доставити дешевий контрафакт, який в кращому випадку буде просто не мати ефекту.

Щодо доставки - тут окрема історія. Це неприпустимо, щоб ліки доставляли різні "Глово", які не будуть дотримуватися, наприклад, певного температурного режиму, що потрібен для деяких видів ліків, або уявіть собі, що будь-хто може замінити дорогий препарат на дешеву підробку. Або доставити препарати, які містять наркотичні засоби, дитині. 

Звісно, певним колам дуже цікаво, щоб постанова діяла і далі. Кілька депутатів вже подали кимось пролобійований (читай "проплачений") законопроект, щоб ці люди могли і далі заробляти гроші на небезпеці для здоров'я українців.

Це вбивча халатність, яку треба негайно припинити законодавчо. Тобто скасувати Постанова КМУ № 220. Якщо аптеки хочуть здійснювати дистанційний продаж, це має бути врегульовано внесенням змін до ліцензійних умов. Має бути встановлені чіткі правила і передбачена сувора відповідальність для тих, хто ці правила порушує.

Доставку можуть здійснювати самі аптеки, оскільки, на відміну від різних "Глово", мають:
- ліцензію, яку вони цінують;
- кваліфікований персонал, який має фармацевтичну освіту;
- розуміння необхідності дотримуватись умов зберігання, температурного режиму тощо;
- аптеки не працюють з контрафактом, бо для них це - втрата репутації та ліцензії. 

Але це ніяким чином не має стосуватися доставки рецептурних препаратів (гормони, антибіотики тощо)! Бо зараз це вже зустрічається, хоча подібні препарати, за усіма міжнародними нормами, мають відпускатись тільки в аптеках.

Нещодавно був проведений круглий стіл, як раз на тему цивілізованого впровадження дистанційної торгівлі лікарськими засобами. Ми живемо в 21 сторіччі, і звісно ж, від цього не втекти. Але впроваджуватися подібні практики мають максимально цивілізовано.

Сподіваюсь, очільник МОЗ Степнов, прем'єр Шмигаль та президент Зеленський не стоятимуть осторонь і не наражатимуть суспільстов на небезпеку заразитись неякісними ліками, а зроблять усе, щоб цього уникнути.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.