Українська економіка. Бій з тінню.

03 листопада 2020, 15:40
Власник сторінки
Викладач
0
17
Українська економіка. Бій з тінню.

Про фіскалізацію, РРО та детінізацію

Ні для кого не секрет, що сектор тіньової економіки в Україні – величезний. Четверту частину від офіційного ВВП України, або 846 млрд гривень, становлять тіньові операції.


Тобто наразі 25%  української економіки йде повз бюджет. Це відбувається, зокрема, через низьку податкову культуру населення, безглуздість антикорупційних органів та антикорупційного законодавства загалом, та неефективне адміністрування податків. Для боротьби з тінню Верховна рада прийняла закони 128-IX та 129-IX, які регулюють користування ФОПами РРО (реєстратори розрахункових операцій). 


Я критично відношусь до фіскалізації та взагалі – підсиленого контролю за комерцією. Але є випадки та галузі економіки, де це цілком обгрунтовано, а саме ті, де питання стосується безпеки громадян. Приміром, фармацевтичний сектор. При купівлі лікарських засобів має бути виданий фіскальний чек. Тоді споживачі можуть бути впевнені в тому, що вони отримують якісні та безпечні ліки, які враховуються і реалізовувалися у визначеному законодавством порядку.


Тут я підтримую позицію Володимира Руденко, директора ГС "Аптечна професійна асоціація України", яку він висловив на брифінгу 29 жовтня в “Українських новинах”. Можна як завгодно відноситись до фіскалізації, але відносно фармацевтики – тут стоїть питання навіть не наповнення бюджету, а у першу чергу здоров’я та безпека. Відміна фіскалізації спрощує для недобросовісних аптек процес реалізації контрафакту.


Закони 128-IX та 129-IX приймалися з величезними скандалами. Тепер з такими ж скандалами їх хочуть відмінити. Певні кола пролобіювали цілу низку законопроектів, зокрема, вже зареєстровані 3853-1; 3853-2; 2453; 2644; 2645 та інші, які відміняють норми законів 128-IX та 129-IX. Ці абсолютно популістські законопроекти та важливо, щоб вони хоча б не чипали аптечну сферу, адже, ще раз повторюся, тут мова йде про безпеку українців. Саме тому навіть дрібний аптечний бізнес тут виступає за фіскалізацію.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.