Хто купуватиме українські землі?

30 вересня 2019, 13:05
Власник сторінки
Голова Сумської обласної організації політичної партії "Основа"
0
68
Хто купуватиме українські землі?

Уряд подав на розгляд Верховної Ради України законопроект, який дозволить продаж землі в Україні

Цим документом автори земельної реформи сподіваються розвинути аграрну галузь та вивести із тіні угоди купівлі-продажу.

Хто зможе купувати?

Згідно із текстом проекту, з 1 жовтня 2020 року скасують заборону на продаж землі сільськогосподарського призначення. Відтоді, громадяни України, юридичні особи, утворені за законодавством України, територіальні громади та держава зможуть купувати землі.

Дістанеться і іноземцям, ті зможуть отримати землю у спадок. Проте вони будуть зобов’язані продати земельну ділянку впродовж року. Такий пункт прописали, аби не злякати іноземних інвесторів.

Які будуть обмеження?

У тексті законопроекту передбачається, що в одні руки можна буде купити не більше 15% земель в області, та не більше 5% в Україні. Окрім цього землю зможуть придбати лише українці та особи-резиденти України. Для тих хто зараз орендує землю, а з моменту вступу закону в дію, захоче її купити, вони матимуть на неї першочергове право, за умови сплати ціни, по якій вона продається. Для викупу необхідно надати розстрочку платежу на 5 років. Купити землі не зможуть компанії чи фізичні особи, проти яких діють санкції.

Довідка

Мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення діє в Україні з 2002 року, тоді ухвалили земельний кодекс, який закріпив гарантії права власності на землю. Тоді пояснювали, що планують підготувати законодавчу базу для успішного запровадження ринку землі. І відтоді Верховна рада України лише регулярно продовжувала мораторій. Останнє таке продовження відбулося наприкінці 2018 року і воно чинне до кінця цього року.

В Уряді вважають, що за час дії мораторію в Україні склався тіньовий ринок землі.

2 вересня 2019 року президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів розробити законопроект про введення в країні ринку землі сільськогосподарського призначення.

19 вересня прем'єр-міністр України Олексій Гончарук анонсував відкриття ринку землі в Україні з 1 жовтня 2020 року.

20 вересня Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України опублікувало проект закону, який відкриє ринок сільськогосподарських земель.

Які можуть бути наслідки?

З першого погляду, законопроект нібито зможе вивести ринок землі із тіні. Втім цим самим ми дозволимо продаж найголовнішої цінності держави – землі. І це стане тим самим першим кроком до втрати України, адже влада зібралася продати 72% землі, тоді кому буде належати наша держава? Зараз мораторій на продаж землі – це шанс на життя для малого бізнесу. Принаймні так вважають самі фермери. Щороку люди отримують виплати за паї, підприємці у свою чергу забезпечують жителів робочими місцями. А отже і невеликі села чи міста за рахунок цього розвиваються. Цим законопроектом ми дозволимо монополістам розвиватися і знищимо дрібних фермерів. Наслідки продажу землі можуть бути катастрофічними, тож питання продажу землі має бути закритим. Натомість можна просто довгостроково брати землі в оренду. Нагадаю, що в 90-х роках відбулася приватизація всієї країни. В результаті багато підприємств просто зникло. Я вважаю, аналогія зрозуміла.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.